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BEFORE THE 
 

STATE OF CALIFORNIA 
 

OCCUPATIONAL SAFETY AND HEALTH 
 

APPEALS BOARD 

 
In the Matter of the Appeal of: 
 

WEST VALLEY CONSTRUCTION, INC. 
2793 S. Golden State 

Fresno, CA  93727 
 
                                                 Employer 

 

  Docket.  12-R2D5-3526 
 

 
DENIAL OF PETITION 

FOR RECONSIDERATION 
 

 

 The Occupational Safety and Health Appeals Board (Board), acting 
pursuant to authority vested in it by the California Labor Code hereby denies 

the petition for reconsideration filed in the above entitled matter by West Valley 
Construction, Inc. (Employer). 
 

JURISDICTION 
  

Commencing on August 23, 2012, the Division of Occupational Safety 

and Health (Division) conducted an inspection of a place of employment in 
California maintained by Employer. 

 
On November 28, 2012 the Division issued a citation to Employer 

alleging a general violation of section 1629(c)(3) of the occupational safety and 

health standards codified in California Code of Regulations, Title 8.1 
 

Employer timely appealed. 
 
Thereafter administrative proceedings were held before an Administrative 

Law Judge (ALJ) of the Board, including a duly-noticed contested evidentiary 
hearing held on November 6, 2013. 

 

On February 24, 2014, the ALJ issued a Decision (Decision) sustaining 
the alleged violation and denying Employer’s appeal.   

 
Employer timely filed a petition for reconsideration.  
 

The Division did not answer the petition. 

                                                 
1 References are to California Code of Regulations, Title 8 unless specified otherwise. 
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ISSUE(S) 
 

 Was the Decision correct in finding Employer had violated section 
1629(c)(3)? 

 
REASON FOR DENIAL 

OF 

PETITION FOR RECONSIDERATION 
 

Labor Code section 6617 sets forth five grounds upon which a petition 

for reconsideration may be based: 
 

(a) That by such order or decision made and filed by the appeals 
board or hearing officer, the appeals board acted without or 
in excess of its powers. 

(b) That the order or decision was procured by fraud. 
(c) That the evidence does not justify the findings of fact. 

(d) That the petitioner has discovered new evidence material to 
him, which he could not, with reasonable diligence, have 
discovered and produced at the hearing. 

(e) That the findings of fact do not support the order or decision. 
 

Employer’s petition asserts that the ALJ acted in excess of powers, the 

evidence does not justify the findings of fact, and/or the findings of fact do not 
support the Decision. 

 
The Board has fully reviewed the record in this case, including the 

arguments presented in the petition for reconsideration.  The Board has taken 

no new evidence.  Based on our independent review of the record, we find that 
the Decision was based on a preponderance of the evidence in the record as a 
whole and appropriate under the circumstances. 

 
The Decision provides a detailed summary of the evidence, which we 

briefly summarize here for convenience.  The Division’s inspector observed one 
of Employer’s employees working in a manhole, said to be twelve feet deep, 
below street level.  He was standing on top of an A-frame ladder.  He entered 

and exited the manhole by using a different ladder which extended from the 
bottom of the manhole to a point about a foot below the street surface, which 

was considered the “landing” level for the ladder.  The employee was wearing a 
harness which was attached by rope or cable to a tripod device which was 
intended to serve as an emergency rescue device – that is, it could be operated 

to pull or lift the attached employee out of the manhole in the event the 
employee was disabled by noxious gases or other hazards down hole.  
Employer presented testimony that the tripod would also limit the distance the 

employee would drop or fall, in the event he did so, to less than one foot. 
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Section 1629(c)(3) states: “Side rails of all ladders shall extend at least 3 
feet above the landing or level they serve.”  The elements of a violation are (1) 

use a ladder which (2) does not extend the required distance above the landing 
level.  Those elements were established by the evidence, and are not in dispute. 

 
Employer makes several arguments in its petition.  It argues that the 

Division did not establish any of its employees were exposed to the hazard 

intended to be addressed by the safety order because the use of the tripod 
device would have protected the employee from falling; that it was impractical 
to use a ladder of the required length because of the depth and other 

dimensions of the manhole; that there is a conflict between § 1629(c)(3) and 
section 3276(e)(9); and that the Decision engaged in speculation in finding 

employee exposure. 
 
The purpose of the ladder side rail requirement is to make it safer for 

employees to mount or dismount a ladder.  The extended side rails provide 
something to hold on to rather than stepping onto or off of a ladder with 

nothing to use for support. 
 
It is not disputed that Employer’s employee was exposed to the hazard 

presented by the too short ladder.  Other employees at the site who had access 
to the ladder were also exposed.  They were in the “zone of danger” created by 
the ladder.  (Benicia Foundry & Iron Works, Inc., Cal/OSHA App. 00-2976, 

Decision After Reconsideration (Apr. 24, 2003) [exposure may be proven by 
showing the hazard accessible to employees].)  Although the other employees 

were not seen to use the ladder, they had access to it.  We consider the 
Decision’s discussion of other employees’ exposure to be an acknowledgment of 
the zone of danger principle rather than speculation as Employer argues.  

Moreover, the Decision’s discussing the topic is part of a natural response to 
Employer’s argument that the tripod device protected the employee from the 

hazard posed by the too short ladder. 
 
The presence and use of the tripod device itself does not satisfy section 

1629(c)(3)’s requirements.  That section contains no provision which might 
allow that substitution.  There is no language in section 1629(c)(3) providing an 
exception to the safety order’s requirement that a ladder extend at least 36 

inches above the landing level.  And an employer may not substitute its own 
safety measure for the one required by a safety order.  (Empire Pro-Tech 

Industries, Cal/OSHA App. 07-2837, Denial of Petition for Reconsideration 
(Aug. 19, 2008).) 

 
Employer argues that if it had used a ladder long enough to extend 3 feet 

above street level, the ladder would have been almost vertical, and thus 

violated what Employer claims is section 3276(e)(9)’s requirement that ladders 
be used at an angle or “pitch” such that the horizontal distance from the top of 

the support to the foot of the ladder is one-quarter of the length from bottom to 
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top support.  The support in this case would be the point at which the longer 
ladder would have reached the top of the hole, a distance of 12 feet, and thus 

the foot of the ladder would be 3 feet (one quarter of 12) from the wall of the 
manhole.  (Such a ladder would have been at an angle of about 14.5 degrees 

from vertical.) 
 
Even if section 3276(e)(9) were to apply, we note that it states that such a 

pitch be established “where possible[.]”  Employer’s argument, therefore does 
not take into account the full text of the safety order.  (Donley v. Davi (2009) 

180 Cal.App.4th 447, 465 [rules of regulatory construction require each word 
and phrase be given meaning]; Sully-Miller Contracting Company v. California 
Occupational Safety and Health Appeals Bd. (2006) 138 Cal.App.4th 684, 695.)  

Further, it appears from the text of § 3276(e)(9) that a ladder long enough to 
have the necessary side rail length, even if its pitch were more vertical than 

approximately 14.5 degrees, can be used if it is secured to prevent slipping.  
Thus, in the context of § 3276(e)(9) it is not the angle which is of concern but 
the risk of slippage – i.e. the stability of the ladder.  Moreover, section 3277 

[fixed ladders] allows installation and use of vertical ladders, giving further 
support to the view that the stability, not the angle, of the ladder is the chief 

safety concern. 
 
The side rail requirement of section 1629(c)(3) can be satisfied without 

violating section 3276(e)(9).  We find, therefore, that in the present 
circumstances there is no conflict or inconsistency between sections 1629(c)(3) 

and 3276(e)(9). 
 

DECISION 

 
For the reasons stated above, the petition for reconsideration is denied. 

 

 

ART R. CARTER, Chairman    

ED LOWRY, Member 
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