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BEFORE THE 
 

STATE OF CALIFORNIA 
 

OCCUPATIONAL SAFETY AND HEALTH 
 

APPEALS BOARD 

 
In the Matter of the Appeal of: 
 

DICK MILLER, INC. 
930 Boardwalk, Suite H 

San Marcos, CA  92078 
 
                                         Employer 

 

  Docket.  13-R3D2-0578 
 

 
DENIAL OF PETITION 

FOR RECONSIDERATION 
 

 

 The Occupational Safety and Health Appeals Board (Board), acting pursuant 
to authority vested in it by the California Labor Code hereby denies the petition for 

reconsideration filed in the above entitled matter by Dick Miller, Inc. (Employer). 
 

JURISDICTION 

  
Commencing on October 30, 2012, the Division of Occupational Safety and 

Health (Division) conducted an inspection of a place of employment in California 

maintained by Employer. 
 

On December 13, 2012, the Division issued a citation to Employer alleging a 
violation of occupational safety and health standards codified in California Code of 
Regulations, Title 8, section 1541.1(a)(1).1 

 
Employer timely appealed. 

 
Thereafter administrative proceedings were held before an Administrative Law 

Judge (ALJ) of the Board, including a duly-noticed contested evidentiary hearing. 

 
On December 12, 2013, the ALJ issued a Decision (Decision) sustaining the 

alleged violation and imposing a civil penalty. 

 
Employer timely filed a petition for reconsideration. 

 
The Division did answer the petition. 
 

 

                                                 
1 References are to California Code of Regulations, Title 8 unless specified otherwise. 
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ISSUE 
 

 Was Employer proven to have committed the alleged violation? 
 

REASON FOR DENIAL 
OF 

PETITION FOR RECONSIDERATION 

 
Labor Code section 6617 sets forth five grounds upon which a petition for 

reconsideration may be based: 

 
(a) That by such order or decision made and filed by the appeals 

board or hearing officer, the appeals board acted without or in 
excess of its powers. 

(b) That the order or decision was procured by fraud. 

(c) That the evidence does not justify the findings of fact. 
(d) That the petitioner has discovered new evidence material to him, 

which he could not, with reasonable diligence, have discovered 
and produced at the hearing. 

(e) That the findings of fact do not support the order or decision. 

 
Employer’s petition argues the Decision was issued in excess of the ALJ’s 

authority, the evidence does not justify the findings of fact, and the findings of fact 

do no support the Decision. 
 

The Board has fully reviewed the record in this case, including the arguments 
presented in the petition for reconsideration.  Based on our independent review of 
the record, we find that the Decision was based on a preponderance of the evidence 

in the record as a whole and appropriate under the circumstances. 
 
Employer’s employees were conducting trenching operations in San Diego, 

California.  Employer’s foreman, Campos, at the worksite was observed in the 
trench at issue by the Division’s inspector.  The inspector measured the depth of the 

trench to be about nine feet deep at the approximate location where he observed the 
foreman in the trench.  The trench vertical sides was not shored or provided with 
any other form of cave-in protection. 

 
The trench was part of a larger project to improve storm water drainage in the 

area where the work was located.  Employer provided the Division with a copy of a 
geotechnical report covering the location of the trench and the rest of the project 
area.  That report stated that the uppermost two to four feet of soils in the project 

area, including the location of the trench, consisted of fill material overlying harder 
subsurface soils. 
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Employer’s foreman, Campos, was called as a witness by the Division.  During 
his testimony he stated that the first two feet of soil in which the trench was 

excavated were fill material.  He testified that in his opinion the remainder of the 
soil was what he variously called hard pan and solid rock. 

 
Section 1541.1(a)(1) states: 
 

(1) Each employee in an excavation shall be protected from cave-ins by 
an adequate protective system designed in accordance with Section 
1541.1(b) or (c) except when: 

(A) Excavations are made entirely in stable rock; or 
(B) Excavations are less than 5 feet in depth and examination of the 

ground by a competent person provides no indication of a potential 
cave-in. 

 

Section 1514.1(a)(1) in plain language requires trenches of five feet or greater 
depth to have cave-in protection unless the excavation is “entirely in stable rock[.]”  

(Emphasis added.)  The uncontroverted evidence is that the excavation in question 
was not entirely in stable rock.  The violation was established. 

 

Employer’s petition raises several challenges to the Decision, which we 
address in turn below. 

 
1. “Was the evidence inadequate to find that the trench was not 

carved out of stable rock?” 

 
Employer’s petition contends, “The evidence of the type of soil in which the 

excavation was made shows the material appeared to be in stable rock.”  We 

construe “material appeared to be in stable rock” to be intended to say “the 
excavation appeared to be made in stable rock.” 

 
We find three flaws with this contention.  First, as noted, the evidence 

supports the finding that the trench was not excavated entirely in stable rock. The 

Division’s inspector testified regarding his observation of the trench, and he took 
photographs of the trench showing its walls.  The geophysical report given to the 
Division by Employer states that the soils in the area, including a sample taken at 

or near the location of the trench, consisted of two to four feet of fill material, under 
which was a stratum of harder soil. And the testimony of Employer’s job foreman, 

even if it were the only evidence of the soils encountered in the excavation, would be 
dispositive.  His testimony definitively shows that the excavation was not entirely in 
stable rock, and resolves the question against Employer. 

 
Second, as the Decision correctly pointed out, the exception in section 

1541.1(a)(1)(A) applies only when the excavation is made entirely in stable rock.  
Given that the top two feet or more of it were in fill material, that condition was not 
met and the exception does not apply. 
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Third, Employer argues that it was the Division’s burden to show that the 
exception did not apply.  That is incorrect.  Board precedent holds that an employer 

claiming an exception from a safety order has the burden of showing it applies and 
is satisfied.  (Tutor-Saliba-Perini, Cal/OSHA App. 97-2799, Decision After 

Reconsideration (Mar. 2, 2001).) 
 
Also, Employer argues that the Board decision in Ghilotti Bros. Construction, 

Inc., Cal/OSHA App. 04-2321, Decision After Reconsideration (July 26, 2011) 
applies.  In Ghilotti, supra, the Board found that the excavation was made entirely in 

stable rock and granted that employer’s appeal.  Thus, Ghilotti, supra, is 
distinguished on its facts from the excavation at issue, which was not made entirely 

in stable rock. 
 
2. “Were there evidentiary shortcomings at the hearing which 

tainted the Decision?” 
 

Employer contends that the geophysical report was hearsay and the 
photographs taken by the inspector were admitted without adequate foundation.  
Employer’s argument fails for three reasons.  First, as noted above, Employer’s 

foreman’s testimony that the excavation was not made entirely in solid rock is 
dispositive.  Second, there were no objections to the introduction of the photographs 

into evidence made at hearing, so their admission was proper and any potential 
objection was waived.  (Evid. Code § 353; Morehouse v. Taubman Company, Inc., 
(1970) 5 Cal.App.3d 548; 3 Witkin California Evidence, Presentation at Trial § 371; 

Rossi Construction Co., Cal/OSHA App. 84-486, Decision After Reconsideration (Feb. 
7, 1986).)  Third, even if it be hearsay, the report was given to the Division by 

Employer, and is thus an adoptive admission, and further hearsay may be used to 
corroborate other evidence.  (Board regulation § 376.2.) 

 

3. “Does the absence of adequate evidence of employer knowledge 
preclude a finding of a serious violation?” 

 
The Board has consistently held that the knowledge of a foreman is 

attributable to the employer.  (Duke Pacific, Inc., Cal/OSHA App. 08-574, Decision 

After Reconsideration (Aug. 30, 2012).)  The foreman knew the trench was over five 
feet deep; that it was by his own admission not entirely in stable rock, knew it was 

not shored, and entered it anyway.  His action was a violation of section 
1541.1(a)(1), and is attributed to Employer.  (XL Plastering, Inc., Cal/OSHA App. 11-
2236, Denial of Petition for Reconsideration (Aug. 8, 2013).) 

 
4. “Does the independent employee action defense apply to preclude 

the decision?” 
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The “independent employee action defense” (IEAD) is a Board established 
affirmative defense.  (Mercury Service, Inc., Cal/OSHA App. 77-1133, Decision After 

Reconsideration (Oct. 16, 1980).)  Mercury Service, supra, stands for the proposition 
that an employer may not be held to have committed an alleged violation if it can 

prove all five elements of the defense.  The Board has also consistently held that the 
IEAD is not applicable to a violation caused by an employer’s foreman or supervisor.  
(Brunton Enterprises, Inc., Cal/OSHA App. 08-3445, Decision After Reconsideration 

(Oct. 11, 2013) citing Davey Tree Surgery Co. v. Occupational Safety and Health 
Appeals Bd. (1985) 167 Cal.App.3d 1232, 1239.) 

 
5. “Does the logical time defense apply to preclude the decision?” 

 
The “logical time defense” is an affirmative defense which provides that the 

requirements of a safety order will not begin to apply until the necessary and logical 

time for an employer to address the violation and/or hazard arrives.  (JSA 
Engineering, Inc., Cal/OSHA App. 00-1376, Decision After Reconsideration (Dec. 3, 

2002).)  Employer argues that because the scope of work did not contemplate entry 
into the trench the logical time for shoring had not arisen.  The logical time for 

shoring, however, arose when the trench in question reached a depth of five feet or 
more and the foreman decided to enter it, because entering into the trench would 
expose him to the hazard of a cave-in.  Since the trench was not entirely in stable 

rock and was unshored, shoring had to be installed before any employee entered it.  
When the foreman decided to go in the trench, even though the decision was made 
at the moment to address an unforeseen problem in the trench, the obligation to 

install shoring arose at that time, and had to be fulfilled before the foreman entered 
the trench.  That he spent only a few minutes in the trench is not relevant.  The 

purpose of the safety order is to protect employees from trench collapse, and the 
evidence showed that a cave-in can happen at any time and without warning. 

 

DECISION 
 

For the reasons stated above, the petition for reconsideration is denied. 
 

 

ART R. CARTER, Chairman    
ED LOWRY, Member 

JUDITH S. FREYMAN, Member 
 
OCCUPATIONAL SAFETY AND HEALTH APPEALS BOARD 

FILED ON:  MARCH 5, 2014 


