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BEFORE THE 
 

STATE OF CALIFORNIA 
 

OCCUPATIONAL SAFETY AND HEALTH 
 

APPEALS BOARD 
 

In the Matter of the Appeal of: 
 
DAMON, INC. 
9602 Samoline Avenue 
Downey, CA  90240 
 
                                         Employer 
 

Dockets.  13-R6D5-1975 & 1976 
 
 

DENIAL OF PETITION 
FOR RECONSIDERATION 

 

 
 The Occupational Safety and Health Appeals Board (Board), acting 
pursuant to authority vested in it by the California Labor Code hereby denies 
the petition for reconsideration filed in the above entitled matter by Damon, 
Inc. (Employer). 
 

JURISDICTION 
  

Commencing on April 25, 2013, the Division of Occupational Safety and 
Health (Division) conducted an inspection of a place of employment in 
California maintained by Employer. 

 
On June 7, 2013, the Division issued two citations to Employer alleging 

three violations of occupational safety and health standards codified in 
California Code of Regulations, Title 8.1 

 
Employer timely appealed. 
 
Thereafter administrative proceedings were held before an Administrative 

Law Judge (ALJ) of the Board, including a duly-noticed contested evidentiary 
hearing. 

 
On June 3, 2014, the ALJ issued a Decision which sustained the alleged 

violations and imposed civil penalties. 
 
Employer timely filed a petition for reconsideration. 
 
The Division filed an answer to the petition. 

                                                 
1 References are to California Code of Regulations, Title 8 unless specified otherwise. 
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ISSUE 
 

 Does the record show that Employer committed the three violations as 
alleged? 
 

REASON FOR DENIAL 
OF 

PETITION FOR RECONSIDERATION 
 

Labor Code section 6617 sets forth five grounds upon which a petition 
for reconsideration may be based: 
 

(a) That by such order or decision made and filed by the appeals 
board or hearing officer, the appeals board acted without or 
in excess of its powers. 

(b) That the order or decision was procured by fraud. 
(c) That the evidence does not justify the findings of fact. 
(d) That the petitioner has discovered new evidence material to 

him, which he could not, with reasonable diligence, have 
discovered and produced at the hearing. 

(e) That the findings of fact do not support the order or decision. 
 

Employer’s petition does not state any of the bases set forth in Labor 
Code section 6617 above, which is grounds sufficient to deny the petition. 
(Labor Code sections 6616 [petition must set forth in detail grounds for 
petition], 6617; UPS, Cal/OSHA App. 08-2049, Denial of Petition for 
Reconsideration (Jun. 25, 2009), citing, Bengard Ranch, Inc., Cal/OSHA App. 
07-4596, Denial of Petition for Reconsideration (Oct. 24, 2008).)  Construing 
the petition in the light most favorable to Employer, it may be said to assert 
that the evidence does not justify the findings of fact, and the findings of fact 
do not support the Decision. 

 
The Board has fully reviewed the record in this case, including the 

arguments presented in the petition for reconsideration.  Based on our 
independent review of the record, we find that the Decision was based on a 
preponderance of the evidence in the record as a whole and appropriate under 
the circumstances. 

 
Citation 1 included two Items.  Item 1 alleged a general violation of 

section 1512(b) [no appropriately trained person on site to render first aid]; 
Item 2 alleged a general violation of section 3395(f)(3) [heat illness plan lacked 
required elements].  Citation 2 alleged a serious violation of section 4070(a) 
[belt and pulley drive not guarded].  We address Employer’s arguments 
regarding the above in turn. 
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Citation 1, Item 1 
 
Item 1 alleged a violation of section 1512(b), which states: 
 
Appropriately Trained Person.  Each employer shall ensure the 
availability of a suitable number of appropriately trained persons 
to render first aid.  Where more than one employer is involved in a 
single construction project on a given construction site, the 
employers may form a pool of appropriately trained persons.  
However, such pool shall be large enough to service the combined 
work forces of such employers. 
 
Section 1512 is a “construction safety order,” which “establish minimum 

safety standards whenever employment exists in connection with the 
construction, alteration, painting, repairing, construction maintenance, 
renovation, removal, or wrecking of any fixed structure or its parts.”  (Section 
1502(a).)  As will be seen, the construction safety orders (§§ 1500 through 
1938) include a series of definitions codified in section 1504. 

 
Employer challenges the Decision’s upholding of Citation 1, Item 1 on 

two grounds.  First, he argues that the wording of the safety order (that 
appropriately trained personnel be “available” to render first aid) does not mean 
such person must be on site at all times, based on the dictionary definition of 
available. 

 
Webster’s New World Dictionary defines available, among other 

definitions not pertinent, as: “2 that can be got, had, or reached; handy[.]”  
Considering that definition in the context of section 1512(b) it is reasonable to 
construe available to mean present at the worksite or located close enough so 
as to be able to reach the worksite on short notice.  When someone is injured 
or taken ill at a worksite the situation may well require that first aid be 
provided immediately or in but two or three minutes.  Depending on the injury 
or illness, time may well be critical, literally a matter of life or death.  While the 
safety order does not require, and we do not interpret it to require, such 
person(s) to be on site at all times, available for purposes of rendering first aid 
to someone in need suggests such person be able to do so (i.e., to be “had” or 
“reached”) in the span of but a few minutes. 

 
Section 1504 includes a definition of “first aid” within the defined term 

“Emergency Medical Services.”  It defines “first aid” as “The recognition of, and 
prompt care for injury or sudden illness prior to the availability of medical care 
by licensed health-care personnel.”  This definition’s use of “prompt care” is 
consistent with our understanding of the meaning of “readily available” in 
section 1512(b). 
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The evidence in the record shows that among Employers employees only 
Employer’s owner had any formal training in first aid (which occurred at some 
unspecified past time in the military) and that he himself testified that he was 
some distance away at the time of the inspection.2  Based on this evidence we 
conclude that there was no one “appropriately trained” on site or readily 
available at the time of the inspection.  We turn now to Employer’s other 
argument about the first aid situation. 

 
Employer’s second point is that the owner was trained in first aid in the 

military and he trained two of his employees who were on site in first aid.  In 
essence the argument is that even though the owner himself was not on site or 
“readily available,” two other employees were there and were appropriately 
trained.  It is here that the definitions in section 1504 again come to the fore. 

 
Section 1504 includes among its provisions a definition of the term 

“Emergency Medical Services.”  Paragraph (A) thereof states: 
 
Appropriately Trained Person.  A physician or registered nurse 
currently licensed in California or a person possessing a current 
certificate (training within the past three years or as specifically 
stated on the certificate) from the American National Red Cross or 
equivalent training that can be likewise verified.  Acceptable Red 
Cross certificates are those from the Standard First-Aid 
Multimedia, Stand First Aid and Personal Safety, or Advanced First 
Aid and Emergency Care courses. 
Note: Equivalent training includes, but is not limited to, training 
which is equivalent to that provided by the American National Red 
Cross, or training required for certification as mobile intensive care 
paramedics as provided under chapter 2.5, article 3, sections 1480 
through 1484.4 of the California Health and Safety Code; and 
courses that are given by nationally recognized voluntary health 
organizations, official agencies, such as Mine Safety and Health 
Administration, or accredited teaching institutions. 
 
The on-site individuals did not have the required certification in first aid, 

and there was no evidence that the owner was certified or qualified to give 
training in first aid, when he had given his two employees that training, or 
what the content of the training was.  The violation was properly upheld given 
these facts.  Whatever the recentness and scope of the owner’s military first aid 
training may have been, there is no evidence in the record that it was 
equivalent to that training required by section 1504 or that he held or had ever 
held an American Red Cross (or equivalent) certification in first aid or been 
certified to give first aid training. 

                                                 
2 For purposes of this discussion we assume without deciding or holding that the owner’s prior military 
first aid training made him an “appropriately trained person.” 
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Citation 1, Item 2 
 
Citation 1, Item 2 alleged that Employer’s heat illness prevention plan 

(HIPP) did not contain certain elements required by section 3395(f)(3).  Section 
3395 applies to outdoor places of employment, and includes “construction” as 
one of the industries subject to all of its provisions.  (§ 3395(a).)  It was not 
disputed that the place of employment at issue was outdoors and was a 
construction site. 

 
Regarding Item 2 Employer argues, “How is it possible that in 1992 when 

I was inspected by OSHA my program was good than (sic) and not now.  In 
addition nothing is mentioned by the ALJ about the Safety and Health 
Requirements Manual that I brought at the hearing and gave to [the 
inspector].” 

 
Section 3395 was first promulgated in 2005.  It follows that whatever 

program Employer had in place in 1992 was not examined for meeting the 
requirements of section 3395.  Further, Employer admitted at the hearing that 
his heat illness plan was not in writing, as required.  In addition the ALJ did 
consider the documents Employer and the Division introduced into evidence 
and found they did not satisfy section 3395(f)(3).  (Decision, p. 6.)  We agree 
with the ALJ that the documentary evidence Employer submitted did not show 
Employer had met the requirements of section 3395(f)(3).  And, if the “Manual” 
Employer’s petition references is a separate document than those admitted into 
evidence the ALJ would not have been able to consider it.  The violation was 
properly upheld. 

 
Citation 2 
 
Citation 2 alleged a serious violation of section 4070(a), which provides: 

“All moving parts of belt and pulley drives located 7 feet or less above the floor 
or working level shall be guarded.”  The belt and pulley in question were part of 
the drive mechanism for a portable or towable cement mixer Employer was 
using at the construction site.  The mixer rested on its chassis on the ground 
and was less than 7 feet high.  The evidence showed that the belt and pulley 
were part of the mixer’s drive mechanism.  The belt connected the power or 
drive shaft on the mixer’s motor to the pulley which was connected to the 
mixer’s mixing drum. 

 
Employer argues that § 4070(a) does not apply to the mixer.  First he 

contends that the mixer was equipped as manufactured, and that therefore he 
was not in violation.  Second, he argues the mixer was in compliance with § 
3328. 
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The evidence shows that the mixer had a motor with an external drive 
shaft to which was connected a belt which in turn was also connected to a 
pulley.  The portion of the mixer housing the motor was unguarded, and 
contained the on/off switch controlling the motor.  The evidence also 
established that the mixer was in use at the time of the inspection and that 
Employer’s employees were in the vicinity and using the cement to build a 
concrete block wall. 

 
It is not a defense to the Citation that the manufacturer failed to equip 

the mixer with proper guarding when it was made, or that this model mixer is 
in widespread use in California.  (Western Pacific Roofing Corp., Cal/OSHA App. 
92-1787, Decision After Reconsideration (May 23, 1996).)  The Board has 
consistently rejected this line of defense when it has been raised.  Employers 
are responsible to “furnish employment and a place of employment that is safe 
and healthful for the employees therein.”  (Lab. Code § 6400(a).)  “Every 
employer shall furnish and use safety devices and safeguards, and shall adopt 
and use practices, means, methods, operations, and processes which are 
reasonably adequate to render such employment and place of employment safe 
and healthful.  Every employer shall do every other thing reasonably necessary 
to protect the life, safety, and health of employees.”  (Lab. Code § 6401.) 

 
As to section 3328, reading Employer’s argument in the light most 

favorable to Employer it seems he is referring to 3328(a), which states:  
“Machinery and equipment shall be of adequate design and shall not be used 
or operated under conditions of speeds, or loads which endanger employees.”  
Given the lack of guarding of the motor compartment, it cannot be said that 
the mixer was of “adequate design.”  Therefore we are not persuaded by 
Employer’s argument with respect to section 3328(a). 

 
Lastly, Employer states in its petition that the mixer’s motor 

compartment had a door, which Employer probably intends to suggest would 
be closed except when turning the mixer on or off.  There was no testimony, 
however, that there was such a door or that it was closed at the time of the 
inspection.  For example, Employer cross-examined the Division’s witness in 
detail about the mixer, but the existence of a door was not brought up. 

 
To the extent Employer seeks to introduce new evidence regarding the 

existence of a door on the mixer’s motor compartment and its condition of 
being closed (or open), it is inappropriate to do so in a petition for 
reconsideration except as provided in Labor Code section 6617(d).  Employer’s 
petition makes no claim that the existence of the door is new evidence which 
could not, in the exercise of reasonable diligence, have been discovered earlier.  
In fact, Employer’s argument about its long use of the mixer and its 
commonality in the construction business in California would belie any such 
claim.  Therefore we decline to grant reconsideration or reverse the ALJ on the 
basis of this last assertion. 
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DECISION 
 

For the reasons stated above, the petition for reconsideration is denied. 
 
 
ART R. CARTER, Chairman    
ED LOWRY, Member 
JUDITH S. FREYMAN, Member 
 
OCCUPATIONAL SAFETY AND HEALTH APPEALS BOARD 
FILED ON:  AUGUST 15, 2014 


