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November 23, 2005 
 
Ms. Barbara Biglieri, Director of Policy 
California Association for Health Services at Home 
3870 Rosin Court, Suite 190 
Sacramento, California 95834 
 
Re: Interpretation of IWC Wage Order 15: Definition of “personal attendant”. 
 
Dear Ms. Biglieri, 
 
I am in receipt of your letter dated October 3, 2005 asking for further clarification of the scope of the 
duties that fall within the definition of the “personal attendant” exemption, as it is referred to in the 
Industrial Welfare Commission (IWC or “the Commission”) Wage Order 151. 
 
Specifically, I understand that the California Association for Health Services at Home (CAHSAH) 
represents more than 500 providers of home health, private personal custodial care, hospice and other 
vendors of home care services. You have indicated that your members properly recognize their workers 
as employees, rather than independent contractors, but are confused about the application of the definition 
of “personal attendant” as stated in prior Division of Labor Standards Enforcement (DLSE or “the 
Division”) opinion letters dated April 24, 1991, October 3, 1994 and December 6, 20022. 
 
 “Personal attendant” is defined in section 2 (I) of IWC Wage Order 15, as follows: 
 

“Personal attendant” includes baby sitters and means any person employed by a private 
householder or by any third party employer recognized in the health care industry to work in a 
private household, to supervise, feed or dress a child or person who by reason of advanced age, 
physical disability, or mental deficiency needs supervision. The status of  
 
 

                                                 
1 The California Supreme Court, in Tidewater Marine, Inc. v Bradshaw (1996) 14 Cal 4th 557, at 571, upheld the Labor 
Commissioner’s authority to “provide parties with advice letters which are not subject to the rulemaking provisions of 
the APA”. Courts may accord deference to such letters under the limited standard set out in Yamaha Corp. v State 
Board of Equalization (1998) 19 Cal 4th 1. 
 
2 This letter cites an earlier DLSE opinion letter which erroneously deems 20% of the work an individual is performing as 
a “significant amount” rather than exceeding 20%. 
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“personal attendant” shall apply when no significant3 amount of work other than the foregoing is 
required. 

 
It is informative to review the Statement as to the Basis for the most recent amendment to Section 2 of 
IWC Wage Order 15, adopted on January 17, 1986, wherein the Commission stated: 
 

 “After three public hearings in December, 1985, the Commission redefined the occupation 
personal attendant, to provide equity for those personal attendants employed and dispatched to 
private households by third parties in the health care industry. The Commission recognized that 
such personal attendants classified under orders other than (15) typically work for businesses 
accustomed to normal payroll practices, such as paying employment taxes and keeping records, 
that private householders needing personal attendants often are unable to attend adequately to 
such matters, and that requiring overtime pay for third party employees would discourage 
employment under more stable conditions. By redefining personal attendants and thus reclassifying 
those formerly classified by other orders under Order 15, the Commission intended to provide 
equity for personal attendants, increase continuity of employment and benefits for these 
employees, and ensure ease of enforcement of the regulations surrounding them. The Commission 
retained the language “when no significant amount of work other than the foregoing is required” so 
that the definition of personal attendant could not be construed to apply to other classifications of 
employees working in households.” 
 

In its deliberations the IWC acknowledged a public policy argument in favor of encouraging legitimate 
businesses to employ persons who provide personal services to the aged and infirm. We support that 
policy. Employer compliance is the goal of the Labor Commissioner. As such we have a strong interest in 
providing information and clarity to the Division and the public to support that goal. 

 
In his DLSE Opinion Letter dated April 24, 1991, then DLSE Chief Counsel, Thomas Cadell, addressing 
the distinction between practical nurses and personal attendants, stated: 
 

“Much of the other work which you describe such as bathing and dressing the client or taking the 
person on an outing would obviously be described as personal attendant work.” 
 

As stated above, former Chief Counsel Cadell recognized that “supervision” would necessarily include 
certain efforts that are essential for independent living other than feeding and dressing (including isolated 
instances where assistance with medications is provided4). We agree with that interpretation. 
 
A determination that an individual is a personal attendant has the effect of exempting that person from the 
protections of the IWC Order, except for minimum wage5. Accordingly, we must continue to stress, as 
has been emphasized in every prior DLSE communication on this topic, that such a determination is fact 
intensive and must be narrowly construed on a case-by-case basis. 
                                                 
3 The DLSE has historically adopted a standard that “does not exceed 20 percent of total weekly hours worked” (as 
used in the Federal regulations regarding companionship services. 29 CFR 552.6) in determining what is “significant”. 
Accordingly, 20% or less of total weekly hours worked will not be deemed to be significant.  
 
4 Reference Cadell Opinion Letter 1994.02.03-2  
 
5 Prior to 2001, a classification as “personal attendant” would have also excluded minimum wage. 
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We cannot provide you with a comprehensive list of acceptable duties for a personal attendant. However 
it is instructional, and not inconsistent with the long standing DLSE position, to consider those duties 
included by the U.S. Department of Health and Human Services National Center for Health Statistics’ 
definitions for activities of daily living. Such activities relate to personal care and include, but are not 
limited to, such duties as bathing, showering, getting in or out of a bed or chair and using a toilet. 
“Supervising” may also include assistance in obtaining medical care, preparing meals, managing money, 
shopping for groceries or personal items, using a telephone or performing housework when such activities 
are related to the independent living of the person and cannot be performed by him or herself alone due to 
a health or age limitation. It must be noted, however, that any general housekeeping duties performed 
should not exceed 20% of the weekly working time spent by the personal attendant to maintain his or her 
exemption under IWC Wage Order 15. 
 
While I do not believe that this opinion addresses all of the concerns you have raised, I hope it will 
provide clarification of those interpretations by the Division that you have found to be confusing or 
inconsistent. This letter specifically supersedes DLSE Opinion Letter 2002.12.06. Further clarification 
may require additional action by the IWC or through the regulatory process. 
 
Thank you for giving us the opportunity to review this important issue. 
 
 
Sincerely, 
 
 
/s/ Donna M. Dell 


