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STATE OF CALIFORNIA Arnold Schwarzenegger, Governor 
DEPARTMENT OF INDUSTRIAL RELATIONS 

Headquarters 

P.O. Box 420603 
San Francisco, CA  94142 
Tel: (415) 703-4810 
Fax: (415) 703-4807 

Donna M. Dell  
State Labor Commissioner & Chief, 
Division of Labor Standards Enforcement  

September 8, 2005 
 
Mr. Andrew Schneiderman 
Vice President and General Counsel 
Commerce Casino Club 
6131 E. Telegraph Road 
Commerce, Ca. 90040 
 
Re: Tip Pool Policy  
 
Dear Mr. Schneiderman, 
 
This letter is in response to your Request for Tip Pool Policy Approval, dated August 4, 2005, wherein 
you have asked for an opinion1 from the Division of Labor Standards Enforcement (“DLSE”) as to the 
lawfulness of a mandatory tip pool policy as a mechanism for ensuring that gratuities left by patrons are 
shared by other employees in the chain of customer service. 
 

Section 351 of the California Labor Code provides, in pertinent part, as follows: 
 
“No employer or agent shall collect, take, or receive any gratuity or a part thereof that is paid, 
given to or left by a patron, or deduct any amount from wages due an employee on account of a 
gratuity, or require an employee to credit the amount, or any part thereof, of a gratuity against and 
as a part of the wages due the employee from the employer. Every gratuity is hereby declared to 
be the sole property of the employee or employees to whom it was paid, given, or left for. An 
employer that permits patrons to pay gratuities by credit card shall pay the employees the full 
amount of the gratuity that the patron indicated on the credit card slip . . .” 
 
Section 353 of the Labor Code states: 
 
“Every employer shall keep accurate records of all gratuities received by him, whether received 
directly from the employee or indirectly . . .” 
 

                                                 
1 In Tidewater Marine ,Inc. v Bradshaw (1996) 14 Cal. 4th. 557, 571, the California Supreme Court upheld the Labor 
Commissioner’s authority to “provide parties with advice letters which are not subject to the rulemaking provisions of 
the APA”. Courts may accord deference to such opinion letters under the standard set out in Yamaha Corp. v. State 
Board of Equalization (1998) 19 Cal. 4th. 1. 
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While these two statutes are seemingly inconsistent, the court in Leighton v. Old Heidelberg, Ltd. 
(1990) 219 Cal.App.3d 1062, held that employer-mandated tip pooling among employees is not 
prohibited by Labor Code section 351. The court noted that “The purpose of section 351, as spelled out 
in the language of the statute, is to prevent an employer from collecting, taking or receiving gratuity income 
or any part thereof, as his own as part of his daily gross receipts . . .” (emphasis added). The court went 
on to say that “the legislative intent, reflected in the history of the statute, was to ensure that employees, 
not employers, receive the full benefit of gratuities that patrons intend for the sole benefit of those 
employees who serve them.” Id,at 1068.The implementation of an employer administered tip pooling 
program is not, of itself, in conflict with this intent. 
 
The Leighton court explained its reasoning further in a footnote, stating: “Our ruling is intended to ensure 
that all such employees (other employees who render service to the same patron) be placed in a fair and 
equitable position. It is because we are not insensitive to the plight of those employees that our ruling 
allows for a fair distribution of the gratuity to all those who earned it by contributing to the service afforded 
the patron . . .” n.6 Leighton v.Old Heidelberg, supra, 219 Cal.App.3rd, at 1072.2 
 
While, in Leighton, the tip pooling policy in question applied to employees who provided “direct” table 
service, the court recognized that this was a long-standing practice in the restaurant industry. The 
acknowledgment of prevailing industry practice was also recognized in a DLSE opinion letter interpreting 
Leighton issued in 1998. The DLSE opinion states that it is the correlation with prevailing industry 
practice “that makes tip pooling a fair and equitable system”. (DLSE Opinion Letter No. 1998.12.28-1). 
 
The tip pool policy in question herein provides that the employee receiving the tip contribute 15% of the 
actual tips to the tip pool. All money from the tip pool is then distributed to the other employees in the 
chain of service based on the number of hours they worked, as is consistent with industry custom. Based 
on these facts, I would interpret Labor Code section 351 to allow for such a tip pool policy, provided: 
 

1) Tip pool participants are limited to those employees who contribute in the chain of the service 
bargained for by the patron, pursuant to industry custom3, and 

 
2) No employer or agent with the authority to hire or discharge any employee or supervise, 

direct, or control the acts of employees may collect, take or receive any part of the gratuities 
intended for the employee(s) as his or her own. (also see Definitions for “Employer” and 
“Agent”, Cal Labor Code section 350) 

 
 

                                                 
2 Employees who contribute to the service provided to a patron might conceivably include persons such as those who 
vacuum, wash, polish and/or dry a car in the car wash industry, but not the cashier who collects payment since 
cleaning the car is the service which was bargained for rather than cashiering. Other such employees might include (a) 
towel or locker attendants, hair washers, stylists, manicurists and masseuses in the salon or spa industry, (b) parking 
attendants and valet or shuttle drivers in the car parking industry, (c) porters, dealers and runners in the gaming 
industry, and (d) waitpersons, buspersons, bartenders, hostesses, wine stewards and “front room” chefs in the 
restaurant industry. This list is by no means all inclusive. 
 
3 We recognize that prevailing industry practice is likely to evolve over time as a result of competitive market demands 
and changing technology.  



Such a policy should include the conditions for payment to the participating employees, consistent with 
Section 350 et.seq. of the California Labor Code. 

Mr. Schneiderman, I hope that this interpretation serves to answer any questions you had with regard to 
your client’s tip pool policy. 

Sincerely, 

/s/ Donna M. Dell

California State Labor Commissioner 

2005.09.08


	Tip Pool Policy



