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Dear Mr. Klepetar: 

Anne Stevason, Chief Counsel of the Division, has asked me to 
respond on behalf of the Division of Labor Standards Enforcement to 
your letter of March 6, 2003, seeking the Division's position on 
the following questions: 

Whether PTO constitutes sick leave for purposes of the Kin 
Care1 entitlement statute and, if so, can an employer maintain 
an attendance policy regarding unscheduled absences? 

In your letter you state that the PTO policy in question 
allows employees a certain number of PTO days of each year based on 
longevity. No distinction is made between vacation, sick time, or 
just wanting a day off and no explanation or reason is required. 

As you may know, the DLSE has historically taken the position 
that a policy by which an employee accumulates time which may be 
taken off and which time is not conditioned upon the happening of 
an event or chain of events is subject to the provisions of Labor 
Code§ 227.3. (See O.L. 1986.10.28, 1986.11.04, 1987.01.14-1, 
1992.04.27} As the DLSE Enforcement Policies And Interpretation 
Manual2 explains more fully at Section 15 .1.12, et seq., any 
employer policy which provides such time off may not be subject to 
divestment. The rationale for this enforcement approach is that it 
avoids subterfuge and provides equity and fairness. An employer 

1For purposes of this letter, we assume you refer to Labor Code§ 233 which 
requires employers to offer sick leave to employees to care for family members. 

20nline at http://www.dir.ca.gov/dlse/DLSE_OpinionLetters.htm 
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policy which, on the other hand, provides for time off when 
specifically taken in conjunction with some event or chain of 
events (i.e., sickness, specified holidays, birthday, etc.) is not 
subject to the strictures of Labor Code§ 227.3. 

This enforcement policy is the result of a review of many 
inquiries received by DLSE in the years following the California 
Supreme court decision in the case of Suastez v. Plastic Dress-Up 
(1982) 31 Cal.3d 774. A number of proposed plans were reviewed 
which clearly were intended to provide an employee with the 
incentive of vacation pay without having the employer incur the 
obligation to accrue the time earned. Most of these plans referred 
to the time off in euphemistic terms - most commonly PTO or "paid 
time off" - but had the common attribute of incorporating what 
would otherwise be clearly denominated as vacation time into the 
PTO. Obviously, to allow employers to escape the obligation of 
vesting vacation time earned by simply lumping all time off (sick 
leave, holiday, birthdays, etc.) into one all-inclusive grouping 
would offer the employee neither equity nor fairness 3 • In 
addition, such plans would thwart the public policy underlying the 
statutory requirement which protects vacation time accrual from 
divestment. 

In the fact situation you recite in your letter, the plan does 
not distinguish between employees requesting vacation, sick time, 
or just wanting a day off. Thus, as we understand, there is no 
quantitative measure for determining what percentage of the time 
taken off would be for vacation and what would be allocated to sick 
time. The employer's plan contains an "attendance policy" which 
requires some advance notice (i.e., one day) when scheduling a PTO 
day4 • Such a requirement would have no impact on a vacation plan; 
but, of course, would make sick leave necessitated by a sudden 
attack of the flu a violation of the "attendance policy". 

It is not entirely clear whether employees under the terms of 
the policy you propose are told that the PTO is designed to provide 
sick leave for the employees. You simply state that distinctions 
are not made between the various types of absences you list (which 
list includes "sick time"). In any event, an employee may logi­
cally conclude that since time off is afforded as needed, sick time 

3See Labor Code § 227. 3 which requires the Labor Commissioner to "apply the 
principles of equity and fairnessn in the resolution of any dispute with regard 
to vested vacation. 

4The "attendance policyn would be violated in the event that an employee 
failed to give the one day of prior notice. This "attendance policyn is similar 
to many other such plans we have encountered lately, in that the employee is 
subject to discipline in the event that there are a certain number of 
"violationsn of the attendance policy. 
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would be included since it is not specifically excluded. 

As you may be aware, the Legislature appears to have enacted 
Labor Code § 234 in what could have been a response to this 
Division's former stated enforcement policy which held that the 
provisions of Labor Code § 233 (a) would allow an employer to 
implement an "absence control policy5 ". The Legislature clearly 
stated that such a policy, notwithstanding any language in Labor 
Code § 233 (a), was a per se violation of Labor Code § 233. 
Protection of workers sick leave to be utilized to care for family 
members obviously is an important policy concern for the California 
Legislature. As such, it is a public policy concern. 

The "absence policy" you describe only leads to discipline in 
the event that the absence is unscheduled; and, of course, while 
many different types of absences may fall into this category, it is 
common knowledge that most absences resulting from one-day 
illnesses are, by their very nature, unscheduled. Thus, it 
appears, the policy you propose would have the result of limiting 
"sick time" absences in particular, though the policy may not 
specifically mention "sick time". 

It is a well-defined rule of law in California that one who is 
subject to the provisions of remedial legislation may not evade the 
salutary objective of the statute by indirection. (California State 
Restaurant Assn. v. Whitlow (1976) 58 Cal.App.3d 340, 347) As the 
California Supreme Court has noted in discussing other remedial 
legislation: "The Legislature could not have intended to allow 
indirectly what it forbade directly." (Henning v. IWC (1988) 46 
Cal.3d 1262, 1276) 

If the mere appellation of a term was the method for determin­
ing the meaning of the term in the context it is found, the law 
would often be at odds with itself. Simply by denominating the 
promised time off as PTO which could be used for any purpose does 
not alter the fact that the PTO may also be used for sick leave. 
What's in a name? 6 • Clearly, calling what is paid time off because 
of illness by another name does not change the character of the 
time off - it remains sick leave. 

5In reaching this conclusion, DLSE relied upon the language in the statute 
which reads: "All conditions and restrictions placed by the employer upon the use 
by an employee of sick leave also shall apply to the use by an employee of sick 
leave to attend to an illness of his or her child, parent, spouse, or domestic 
partner." That enforcement policy is, of course, rescinded by the adoption of 
Labor Code§ 234. 

6 "What's in a name? That which we call a rose (B]y any other name would 
smell as sweet." (WM. SHAKESPEARE, Romeo and Juliet, Act ii, Sc. 2.) 
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It is the employer who is responsible for clearly defining the 
program. If the employer wished to denominate a certain amount of 
the time as sick leave which could only be taken in the event of 
illness, the PTO could be segregated so that not all of what is 
referred to as PTO would be subject to the strictures of Labor Code 
§ 227. 3 and the Suastez decision. By not denominating a given 
amount as sick leave (or some other leave which is tied to a 
particular event), it is the employer who chooses to have the whole 
of the amount subject to Suastez and Section 227.3. 

We hasten to point out that it would be possible, of course, 
to have a program which offered paid time off which (1) was tied to 
a specific event or chain of events, or (2) specifically excluded 
the use of the time off for illness. Obviously, such a practice 
might make recruitment of employees more difficult, but it would 
put the employee on notice that the employer had no sick leave 
policy subject to Labor Code§§ 233 and 234. 

As pointed out above, DLSE has addressed the question of the 
accrual of time off in the past. DLSE has always taken the 
position that "sick leave" was tied to a specific event - sickness 
- and, thus, was easily differentiated from vacation. However, the 
review of these policies often involves situations where time off 
is promised but the description of the time is unclear. For 
instance, in O.L. 1987.03.11, the agency reviewed a sick leave 
policy which provided for continuing accrual of sick leave, but, 
until at least 80 hours had been accrued, the time could not be 
used for any purpose except sick leave. After 80 hours had accrued 
in the sick leave program, the employer policy provided that up to 
24 of those hours could be used for "personal compelling business" 
purposes. In the letter, the DLSE, following its established 
policy, concluded that it would consider all time in the sick leave 
policy to be exempt from the requirements of the Suastez doctrine; 
but that in the event of the termination of any employee with more 
than 80 hours of sick leave accumulated, the 24 hours (in excess of 
the 80 hours) which was not tied to a specific event or chain of 
events, would be considered vested as vacation time. 

In the present situation, we are asked to look at a program 
which, unlike the situation in the 1987 letter, offers time off for 
any purpose. None of the time off is specifically tied to any 
event; thus the whole of the time is subject to the strictures of 
Labor Code§ 227.3. In addition, since the time can also be used 
for purposes of sick leave, the time is also subject to the 
provisions of Labor Code§ 233. Since there is no quantitative 
limit set by the employer on the amount of the time which may be 
used for sick leave, we must assume that all of the time could 
possibly be used for sick leave. Indeed, all of the time could be 
used as vacation, as well. But the employer responsible for 
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adopting the program has failed to clarify it with respect to the 
limits to be placed on the time off. 

To summarize, a paid time off program (or any like program by 
whatever name) is reviewed for compliance with Labor Code§ 227.3. 
Any paid time off promised which is not directly tied to an event 
or chain of events is considered to be subject to the provisions of 
Labor Code§ 227.3. In addition, any plan or program which an 
employer offers promising time off without designating the time off 
either as vacation or designating a specific event or chain of 
events to which the time off is tied, is considered to be a form of 
a sick leave policy unless time off in the event of illness is 
specifically excluded in the policy or program. 

Time off policies which directly or indirectly allow time off 
in the event of illness are sick leave policies and, to the extent 
the time may relate to family sick leave (or so-called Kin Care), 
may not be subject to an employer's attendance policy which may 
result in disciplinary action. 

Thank you for your interest in California labor law. 

Yours truly, 

H. THOMAS CADELL, JR. 
Attorney for the Labor Commissioner 

c.c. Arthur Lujan, State Labor Commissioner 
Anne Stevason, Chief Counsel 
Assistant Labor Commissioners 
Regional Managers 
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