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Dear Mr. Fleck: 

Your letter of May 29, 2002 (with attachments) has been directed 
to  this  office  for  response.  In your letter you ask DLSE to opine as 
to  “whether  a  Site  Surveillance  Technician  (“SST”)  is  exempt  from 
California’s overtime provisions as a professional employee. Initially, 
we must advise you that the DLSE does not render opinions regarding the 
exempt  status  of  any  specific  employee  or group of employees. While 
the duties and/or qualifications of any specific group of employees may 
be established by investigation for purposes of enforcement, DLSE has 
a  long-established  policy  of not making such determinations based on 
nothing more than descriptions contained in correspondence. 

We  can,  however,  assist  you  in  determining  the  status  of  the 
employee and we will be happy to do that. 

Initially, we are confused by the law which you cite. You first 
direct  our  attention  to  Business  and  Professions  Code  Section  7052 
wherein,  you  state,  that statute describes the SST as “any person who 
acts as an independent onsite representative of an asbestos consultant 
who  monitors  the  asbestos  abatement activities of others, provides 
asbestos  air  monitoring services for area and personnel samples, and 
performs  building surveys and contract administration at the direction 
of  an  asbestos  consultant.”  Actually, B&P Code § 7052 simply provides 
an exemption for contractor’s licensing requirements: 

“This  chapter  does  not  apply  to  any  person  who  only 
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furnishes  materials or supplies without fabricating them 
into,  or  consuming  them in the performance of, the work of 
the contractor.” 

And, of course, a contractor is, by definition, not an employee. 

Our research has disclosed that Site Surveillance Technicians are 
defined at B&P Code § 7182, as follows: 

“A ‘site surveillance technician’ means any person who acts 
as  an  independent  onsite  representative  of  an  asbestos 
consultant who monitors the asbestos abatement activities of 
others, provides asbestos air monitoring services for area 
and  personnel  samples,  and performs building surveys and 
contract  administration  at  the  direction  of  an  asbestos 
consultant.” (Emphasis added) 

The description of a “asbestos consultant” is contained at B&P 
Code § 7181: 

“An  ‘asbestos  consultant,’  as  used  in this chapter, means 
any  person  who  contracts to provide professional health and 
safety services relating to asbestos-containing material, as 
defined  in  subdivision  (b) of Section 6501.8 of the Labor 
Code,  including building inspections, abatement project 
design,  contract administration, supervision  of  site 
surveillance  technicians as defined in Section 7182, sample 
collections, preparation of asbestos management plans, and 
clearance air monitoring.“ (Emphasis added) 

Our research has disclosed that B&P Code § 7185 sets out the SST’s 
minimum required qualifications as follows: 

A  person  shall  qualify  as  a  certified  site  surveillance 
technician by meeting all of the following requirements: (a) 
Having six months of asbestos-related experience under the 
supervision  of  an asbestos consultant. (b) Possession of a 
high  school  diploma  or  equivalent. (c) Possession of a valid 
federal Asbestos Hazard Emergency Response Act (Subchapter 
II (commencing with Section 2641) of Chapter 53 of Title 15 
of  the  United States Code) certificate for the type of work 
being  performed,  or  its  equivalent,  as  determined  by  the 
division.  (d)  Demonstration of proficiency by achieving a 
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passing  score,  as  determined  by  the  division, on an 
examination  approved  or  administered  by  the  division 
covering  the  following subjects: (1) Physical 
characteristics of asbestos. (2) Health effects of asbestos. 
(3)  Federal  Occupational Safety and Health Administration, 
Division of Occupational Safety and Health, Environmental 
Protection Agency, air quality management districts, and 
State Department of Health Services regulatory requirements, 
including  protective  clothing,  respiratory  protection, 
exposure limits, personal hygiene, medical monitoring, and 
general  industry safety hazards. (4)  State-of-the-art 
asbestos  abatement  and  control  work  procedures.  (5) 
Industrial hygiene sampling methodology, including sampling 
techniques and recordkeeping. (Emphasis added) 

The  California  Division  of  Occupational Safety and Health has 
adopted regulations which also describes SSTs and sets up a testing 
program. In part, the regulations at 8 C.C.R. § 1529(Q) provide: 

“‘Site surveillance technician’ means any person who acts as 
an  independent  on-site  representative of an asbestos 
consultant. The site surveillance technician monitors the 
asbestos abatement activities of others, provides asbestos 
air  monitoring services for area and personal samples, and 
performs building surveys and contract administration at  the 
direction of an asbestos consultant.”     

The  test  given  by  Cal/OSHA  covers the topics you outline in your 
letter  at page 2. The topics cover  points  such  as  the  physical 
characteristics  and  health  effects of asbestos, the  regulatory 
requirements of Fed/OSHA concerning protective clothing, respiratory 
protection,  exposure limits, personal hygiene, medical monitoring, 
disposal, and general industry safety hazards.  The SST must display 
knowledge  of  asbestos  abatement and control work procedures and have 
information  concerning  industrial  hygiene  sampling  methodology, 
including sampling techniques and record keeping.  The type of 
knowledge  one might typically acquire in six months of experience in 
the field. 

The  requirement of the successful completion of a test in order 
to be certified for certain occupations in California is not unusual. 
For  instance,  8  C.C.R.  §  291.1, et  seq.  explains  the  testing 
requirements  for  an  individual  employed  as  an  electrician  in  this 
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state;  Health  &  Safety  Code  §  13177  requires that fire extinguisher 
testers pass an examination; Health & Safety Code § 107005 requires a 
test for x-ray technicians. None of these categories would be mistaken 
for  a  professional;  but  the  duties  performed  by  them  impact  on  the 
health and safety of all California residents. 

We  think  that  it  is  important to note that your description of the 
duties  of  an  SST  appear  to  involve  more  responsibilities  than  the 
statutory definition of SST would infer. You describe those duties as 
“on site project manager who oversees asbestos and lead abatement crews 
from  outside  contractors...the individual primarily responsible for 
ensuring  the  safe  removal  of  hazardous  materials”).  Frankly,  this 
doesn’t  sound  the  same  as  the  rather  limited  duties  contained  in 
descriptions we have found in the statutes. 

It  may  be  that the SSTs employed by your clients are performing 
as you describe – though a cursory reading of the statutory authority 
for the Site Surveillance Technicians would indicate that perhaps such 
performance  was  in excess of the limited authority they are granted – 
but  this  Division  makes  no  pretense of having expertise in the area of 
asbestos removal.  The discrepancy between your description and the 
apparent statutory limitations does, however, point out how difficult 
it  would  be  to  base  a  blanket  exemption on a description provided in 
correspondence. 

The DLSE has opined on the requirements to meet the exemption as 
either  a  “professional”  or  a  “learned  professional”.  In a recent 
letter (O.L. 2002.12.17, a copy of which is attached) we noted that: 

“DLSE  continues  to  require  that  the  education  of  the 
individual  consist  of  an  ‘advanced  academic  degree’.  As 
recently as August 14, 2002, a DLSE Opinion Letter 
reiterated  this  policy.  An advanced degree, as the name 
implies,  means  something  above  the  usual.  The typical 
degree  received is the baccalaureate and only the additional 
education  required  for  a  degree in addition to the 
baccalaureate  will meet the requirements of the exemption. 
We believe the California Legislature has also recognized 
this distinction. For instance, in defining the category of 
‘paralegal’ at Business and Professions Code § 6450(c)(3), 
the  statute  requires  that  the  applicant have a ‘A 
baccalaureate degree or an advanced degree...’ Clearly, the 
California Legislature recognizes the difference between a 
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‘baccalaureate’ and an ‘advanced degree’. 

Further, we note that the American Heritage Dictionary defines the 
term  “advanced  degree” as “A university degree, such as a master’s or 
doctorate,  that  is  higher  than  a  bachelor’s”.  (American  Heritage 
Dictionary of the English Language, Fourth Ed., 2000) 

The educational requirements for a Site Surveillance Technician 
are “a high school education or equivalent”. Obviously, that does not 
meet the advanced degree requirements of the exemption. 

The IWC Orders also permit the exemption of employees who are 
“licensed or certified” in the named professions. Those exemptions are 
available to any employee who meets the licensing requirements of the 
State  of  California,  regardless  of  education.  Consequently, the 
employees  you  ask  about may be exempt if they are licensed or certified 
by the state and is primarily engaged in that profession. 

You ask, in your letter, whether the described employee(s) may be 
exempt  as  a  “licensed engineer”?  In order to meet the requirements for 
the licensed professional exemption, the worker must be engaged in the 
“licensed  profession”.  The listed “professions” are recognized and 
licensed  by  agencies  of  the  State of California which require 
substantial education as a prerequisite to engaging in that profession. 
Aside from the fact that the term “technician” does not correlate to 
“engineer”,  it  is  clear  that  simply  being  certified  to  perform  an 
occupation  (such  as  those  certifications  designed to meet the 
requirements  of  Cal/OSHA,  the Health & Safety Code or the Labor Code) 
does  not  exempt  the  worker  from  the  overtime  requirements  of  the 
California Labor Code. 

We hope this adequately addresses the issues you raised in your 
letter and that we have provided some guidance for you and your client. 
Thank you for your interest in California labor law. 

Yours truly, 

H. THOMAS CADELL, JR. 
Attorney for the Labor Commissioner 

c.c. Arthur Lujan, State Labor Commissioner 
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Tom Grogan, Chief Deputy Labor Commissioner 
Anne Stevason, Chief Counsel 
Assistant Labor Commissioners 
Regional Managers 
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