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Dear Mr. Wenzel: 

I  have  been  asked  to  respond  on behalf of the Division of Labor 
Standards Enforcement to your letter seeking an opinion from the DLSE 
regarding  the  applicability of the Industrial Welfare Commission wage 
order  to  individuals  employed by a temporary employment agency who are 
placed for temporary employment with various city, county, and other 
public employers. 

We  understand  from  your  letter  that  your  firm  represents  an 
employee staffing agency which places or leases employees on both a 
permanent and temporary  basis  with  public  and  private  employers 
throughout California. According to the facts you submit, with respect 
to  these  employees,  the  staffing  agency acts as the employer of these 
individuals and charges its client, the employer with whom the employee 
is placed, an hourly fee for the services of the employee. The length 
of  these  leasing  arrangements  varies  greatly  depending  upon  many 
factors,  including the needs of the employer with whom the employee is 
placed and the desires of the employee. 

Frequently, a public employer will have an alternative workweek 
schedule  in  effect  such as a 4/10 or 9/80 work schedule, and the public 
employer  requires  the  leased  employees  to  work  these  alternative 
workweek  schedules.  Since the Industrial Welfare Commission wage 
orders  do  not  apply  to public employers, you presume  that  these 
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alternative  workweek  schedules  were not adopted  pursuant  to  the 
election procedures contained in the wage orders. 

You  ask  a  number  of  questions  related  to  the  above-described 
facts: 

1. Does  Wage  Order  4, or any wage order, apply to Staffing Agency 
employees for the period of time they are placed in employment 
assignments with a public employer? 

Answer: As you know, IWC Order 4-2001, Section 1(B) provides: 

“Except  as  provided  in  Sections  1,  2,  4,  10,  and  20,  the 
provisions  of  this  order  shall  not  apply  to  any  employees 
directly  employed  by  the  State or any political subdivision 
thereof, including any city, county, or special district.” 

We  cannot answer this question without knowing whether, in 
fact,  the  affected  workers  are  “employees”  of  the  public 
entity. Such a determination is fact-intensive and, according 
to  the  California  courts,  is  not  determined  by  the 
relationship  between  the  public  entity  and  your  client. 
(Service  Employees  International  Union  v.  County  of  Los 
Angeles  (1990)  225  Cal.App.3d  761,  review  den.)  It  is  not 
clear  from  the  facts  you  submit whether the public entities 
exercise  any  control  over the activities of the workers or if 
your client, in fact, exercises any such controls1. 

If,  as  experience  teaches  is  the  usual  fact  pattern,  the 
public  entity  directs  the  activities  of  the  workers,  that 
public entity is the employer. Your client probably does not 
exercise  any  control  over  the  details  of the work performed 

1An  agent  such  as  your client may be a joint employer, a dual employer or 
a  special  employer.  (See County  of  Los  Angeles  v.  Workers'  Comp. Appeals Bd. 
(1981)  30  Cal.3d  391,  405).  However, such a relationship arises only where both 
the  general  employer  and  the  special  employer have the right to control the 
employee's  activities.  (Ibid.)  Whether  the  right  to  control  existed and was 
exercised  is  generally  a question  of  fact  to  be  resolved  from  the reasonable 
inferences  drawn  from  the circumstances shown.  (Kowalski  v.  Shell  Oil  Co. (1979) 
23 Cal.3d 168, 175, 151 Cal.Rptr. 671, 588 P.2d 811.) 
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by  the  workers  and  may  be,  at  best, a joint employer.  More 
likely, however, the staffing agency performs nothing more 
than  a  bookkeeping function, keeping track of the hours and 
making  the  checks  out.  If this is so, then the workers are 
employed  directly  by  the  public  entity  and  the  bulk  of  the 
wage order provisions would not apply. 

On  the  other  hand,  in  the  event  that  your  client  does,  in 
fact, direct and control the work functions, then your client 
is  the  employer  and, as such, the employees may not, absent 
a validly adopted alternative workweek arrangement, be 
expected  to  work  more  than  eight  hours  in  any  one  workday 
without being paid the applicable premium for overtime. 

2. If  the  wage  orders do apply, which provisions apply to these 
workers? 

Answer: Again, if the workers are, in fact, employed by the public 
entity, only Sections 1, 2, 4, 10, and 20 of the orders apply. 
If,  on  the  other  hand,  they  are  not  employed  by  the  public 
entity  but  are,  in  fact,  employed by your client, all of the 
provisions of the orders would apply. 

3. If  the  wage  orders  apply,  which  entity  is  liable  to  the 
employee  for  violations  of  the  wage  order:  the  staffing 
agency, the public entity, or both? 

Answer: If the wage orders apply it is because the workers are not 
employed  by  the  public entity, but by the staffing agency. 
If that is the case, only the staffing agency would be liable 
for the violations. 

4. If the public employer has an alternative workweek schedule 
in  place  which  sets  forth a regular schedule exceeding eight 
hours per workday but not over 40 hours in a workweek, such 
as  a  4/10 or  a  9/80,  may  the  leased  employee  work  the 
alternative workweek schedule without having to be paid daily 
overtime? 

Answer: This would, of course, depend on whether the workers were 
employed  by  the public entity or were simply employees of the 
staffing agency as discussed above. 
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5. Are there any steps that can be taken, or specifc requirements 
which must be fulfilled, by either the staffing agency or the 
public employer, or both, that would allow the leased employee 
to  work  more than eight hours per day for the employer without 
having to be paid daily overtime? 

Answer:  Obviously,  if  the  workers  are  employees  of  the  public 
entity,  then  they  are  not  subject  to the wage orders and any 
work schedule which meets the requirements of the Fair Labor 
Standards Act would suffice. If the workers are not employees 
of  the  public  entity  they  must  be  employees of the staffing 
agency. If the workers are employed by the staffing agency, 
they  may petition the employer (the staffing agency) to hold 
an election to adopt an alternative workweek. 

We  are sorry that we cannot give you a more definitive answer to 
your questions; but as you can see, the question revolves around the 
status of the staffing agency and/or the public entity. 

This agency takes no position regarding any other liabilities and 
responsibilities which the public entity might face when it hires its 
work force in this manner. 

Yours truly, 

H. THOMAS CADELL, JR. 
Attorney for the Labor Commissioner 

c.c. Arthur Lujan, State Labor Commissioner 
Tom Grogan, Chief Deputy Labor Commissioner 
Anne Stevason, Chief Counsel 
Assistant Labor Commissioners 
Regional Managers 
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