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Re: Application Of Overtime Laws To Limousine Drivers 100177)

Dear Ms. Jaffe:

I have been requested to respond to your letter to Anne 
Stevason, Chief Counsel of DLSE, regarding the above-referenced 
matter.

Your letter requests the Division's opinion on whether a 
limousine service's drivers who are dispatched to pick-ups at pre- 
arranged locations and times would be exempt from the overtime 
requirements of the IWC Order (Order 9-2001). The drivers pick up 
the passengers and their luggage and take them to their desired 
location. The majority of the trips involve taking passengers to 
or from an international airport for often out-of-state flights, 
however, all the company's transport occurs within the State of 
California. Your letter states that the company operates under a 
license issued by the United States Department of Transportation, 
but you do not explain this "licensing" requirement further.

You conclude that the above-described drivers would be exempt 
from the overtime provisions of the California IWC Orders based 
either on the exemption for taxicab drivers or the exemption for 
employees whose hours are regulated by the U.S. Secretary of 
Transportation (49 C.F.R. 395.1-13)

It is not clear from your letter whether your client's 
activities are regulated by the Public Utilities Commission or by 
a local authority. From the description you give, we assume that 
your client would be subject to the charter-party carrier 
regulations of the California PUC. (§§ 5351- 5419, Pub.Util. Code) 
If this is so, that Commission has forbidden those so regulated 
from engaging in taxicab transportation service.

2002.12.13



Cody Jaffe, Esq.
December 13, 2002
Page 2

Taxicab Driver Exemption

IWC Order 9-2001, Section 3(M) provides:

"The provisions of this section shall not apply to taxicab 
drivers."

The term "taxicab drivers" is not defined in the IWC Orders. 
Typically, the term "taxicab" is defined by the local ordinance 
which regulates their operation. Generally, the term is understood 
to mean a vehicle that is devoted to carrying passengers which 
charges by way of a meter1 for the service. Taxicabs are permitted 
to cruise the streets to pick-up fares at will. The fact that 
taxicab drivers are free to "roam", thus limiting the control of 
the employer2, coupled with the fact that taxicab drivers have 
historically been paid on a percentage of the meter and not on the 
number of hours worked, are the primary reasons for the exception 
of taxicab drivers from the overtime provisions in the IWC Order.

Unlike taxicab drivers, limousine drivers are not allowed to 
pick up fares at random but, instead, carry passengers only by pre- 
arrangement typically setting the price of the use of the limousine 
before the trip begins. Thus, the limousine driver is subject to 
much more control by the employer than is the taxicab driver. In 
addition, of course, when construing remedial legislation, 
exceptions are to be very narrowly construed. If the IWC had 
wished to exempt limousine drivers as well as taxicab drivers they 
could easily have said just that.

Additionally, the fact the Legislature has chosen to 
deregulate most transportation services (including taxicabs) except 
for limousines (Pub.Util. Code § 5353.5) is further evidence of the 
fact that there is a recognized difference between taxicabs and 
limousines.

Absent some compelling rationale for including the limousine 
drivers employed by your client within the definition of taxicab 
drivers, DLSE would opine that the described employees would not be 
exempt from the overtime provisions of Order 9-2001 due to the 
taxicab exemption.

1 As we point out, it is not clear whether your client is subject to the 
regulation of the California PUC, but if so, the Commission prohibits charter- 
party limousines from having a "taxi meter".

2 Another class of employees which have been exempted is the outside 
salesperson. The reasons for the exemptions are, of course, similar.
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The Provisions Of Section 3(L)(1) Of Order 9-2001

" (L)  The provisions of this section are not applicable to 
employees whose hours of service are regulated by:

"(1) The United States Department of Transportation Code of 
Federal Regulations, Title 49, Sections 395.1 to 395.13, Hours 
of Service of Drivers..."

The pertinent federal regulations define a commercial motor 
vehicle as:

"...a motor vehicle or combination of motor vehicles used in 
commerce to transport passengers or property if the motor 
vehicle--

"(a) Has a gross combination weight rating of 11,794 kilograms 
or more (26,001 pounds or more) inclusive of a towed unit with 
a gross vehicle weight rating of more than 4,536 kilograms 
(10,000 pounds); or

"(b) Has a gross vehicle weight rating of 11,794 or more 
kilograms (26,001 pounds or more); or

"(c) Is designed to transport 16 or more passengers, including 
the driver; or

(d) Is of any size and is used in the transportation of 
materials found to be hazardous for the purposes of the 
Hazardous Materials Transportation Act and which require the 
motor vehicle to be placarded under the Hazardous Materials 
Regulations (49 C.F.R. part 172, subpart F).

Unless the limousines driven by the employees of your client 
meet any of these definitions, they are not exempt from the 
overtime requirements of California law based on the provisions of 
Section 3(L)(1) of Order 9-2001.

Inasmuch as we seriously doubt that the limousines would meet 
the specifications in the definitions set out above, we do not 
believe that a further discussion of the federal pre-emption issue 
would be informative. However, we would point out that both the 
California and the federal courts have consistently held that 
simply being engaged in interstate commerce or being subject to the 
regulation of a federal agency does not result in an employee being 
exempt from state minimum standards. (Of. Pacific Merchant Shipping 
v. Aubry 918 F.2d 1409 (9th Cir. 1990)
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To summarize: DLSE does not believe that the drivers described 
in your letter would be exempt from the California overtime 
requirements under either the "taxicab" exemption or the exemption 
provided for drivers whose hours are regulated by 49 C.F.R. Parts 
395.1 through 395.13.

Thank you for your continued interest in California labor law.

Yours truly,

H. THOMAS CADELL, JR. 
Attorney for the Labor Commissioner

c.c. Arthur Lujan, State Labor Commissioner 
Tom Grogan, Chief Deputy Labor Commissioner 
Anne Stevason, Chief Counsel 
Assistant Labor Commissioners 
Regional Managers 
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