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Re: Salesperson Exemption 

Dear Mr. Sessions: 

Anne Stevason, Acting Chief Counsel of the Division, has asked  
me to respond on behalf of the Division of Labor Standards  
Enforcement to your letter of March 27, 2002.

In your letter you analyze the coverage of IWC Order 7 and  
conclude that the order may not cover insurance sales under the  
definition of "commodities". Based on the enforcement position  
taken by the Division of Labor Standards Enforcement1 (DLSE) , it is  
true that Order 7 was never intended to cover such activities as  
real estate or insurance sales. The occupation of insurance sales  
(along with many other "semi-white collar" positions) was, for  
enforcement purposes, covered under the provisions of Order 4. The  
IWC was aware of this enforcement position and, as a result of  
pressure from similarly-situated sales-related businesses, added  
the language which is contained at Section 3 (D) of Order 7-2001 to  
Order 4 (see Section 3(D) of Order 4-2001) in 1980.

1This includes the enforcement history of the predecessor Division of  
Industrial Welfare (DIW) which originally had enforcement jurisdiction over the  
IWC Orders. DIW and the former Division of Labor Law Enforcement (DLLE) were  
merged in 1976 to form the present DLSE. 

2You should note that among the workers specifically covered under the  
provisions of Wage Order 4 are "agents". (See IWC Order 4-2001, Section 2,  
Definition of "Professional, Technical, Clerical, Mechanical, and Similar  
Occupations." 

Your argument regarding whether the insurance agent2 is being  
paid a commission or, as with an attorney, accountant, or trusted  
advisor, is receiving a fee for professional services, while  
interesting, is not persuasive. Actually, the fact that since the  
insurance agent is not covered under Order 7, but under Order 4,  
your detailed analysis of "wholesale vs. retail" and "goods or  
commodities" is, of course, irrelevant. 



We are not sure if your seemingly rhetorical question  
regarding whether the commission paid to insurance agents is,  
indeed, commission, needs an answer. Your question assumes,  
correctly or not, that insurance agents are different from other  
salespeople. We would simply point out that the fact that real  
estate agents are likewise licensed and also owe a fiduciary duty  
to their client does not affect the fact that the compensation they  
are paid is a commission.

In the case of Keyes Motors v. DLSE (1987) 197 Cal.App.3d 557;  
242 Cal.Rptr. 87 3, the court concluded that in order for a  
compensation scheme to constitute "commission wages" within the  
meaning of the overtime compensation requirements of the IWC  
Orders, employees must be involved principally in selling the  
product or service, not making the product or rendering a service ;  
and the amount of the employee's compensation must be a percent of  
the price of the product or service. In our experience, we have  
found that insurance sales commissions meet these requirements.

We hope this adequately addresses the questions you raise in  
your letter of March 27, 2002. thank you for your interest in  
California labor law issues.

Yours truly,

H. THOMAS CADELL, JR. 
Attorney for the Labor Commissioner 

c.c. Arthur Lujan, State Labor Commissioner 
Tom Grogan, Chief Deputy Labor Commissioner  
Anne Stevason, Acting Chief Counsel  
Assistant Labor Commissioners 
Regional Managers 




