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Dear Mr. Simmons : 

This is in response to your letter of January 2, 2002,  
concerning the application of Labor Code section 226 to the use  
of semi-monthly pay periods for non-exempt salaried employees.  
You state that your client pays its non-exempt salaried employees  
twice each month, and that they are paid l/24th of their annual  
salaries on each payday. The paydays are the 15th (or last  
working day before the 15th) and the last working day of each  
month. As is the case with all semi-monthly payrolls, the number  
of actual work days and thus, non-overtime work hours, varies  
from pay period to pay period. 

You further state that "adjustments for overtime pay and  
missed work are incorporated within the paycheck for the  
following payday," which you assert is "as specified in Labor  
Code section 204." These "adjustments," are based on an hourly  
rate, which you explain is computed by dividing the annual salary  
by 2,080 hours (i.e., 40 hours per week X 52 weeks per year). 

Next, you state that your client, in seeking to comply with  
Labor Code section 226's requirement for listing hours worked on  
the itemized statement attached to a paycheck, lists 86.67 hours  
as the hours worked per semi-monthly pay period, unless the  
employee works overtime or misses work. The 86.67 hours is based  
on dividing the total number of non-overtime hours in a year  
(2,080) by the number of pay periods in a year (24). You  
acknowledge, however, that because the number of work days and  
non-overtime work hours consistently varies from one semi-monthly  

 



pay period to another, pay periods never consist of precisely  
86.67 hours. Yet, you suggest that because the hourly rate (also  
known as the "regular rate of pay" for purposes of computing  
overtime compensation) is calculated by dividing the annual  
salary by 2,080 hours, "it will confuse employees" if your client  
were to use a number other than 86.67 hours as the number of non-  
overtime hours worked each pay period.

It seems that some of this confusion is caused by your  
client's use of semi-monthly instead of bi-weekly pay periods  
(which do not result in varying amounts of scheduled non-overtime  
hours), and your client's practice of issuing pay checks on the  
last day of the pay period (thereby necessitating "adjustments"  
for missed work or for overtime), rather than issuing paychecks  
after the close of the pay period within the time permitted by  
Labor Code §204, with all appropriate deductions for missed work  
and extra payments for overtime encompassed in those paychecks.  
To be sure, the use of semi-monthly pay periods and payment of  
employees on the last day of the pay period are lawful pay  
practices. However, the confusion that may be caused by  
following such lawful practices cannot be ameliorated by non-  
compliance with the explicit requirements of Labor Code §226,  
namely: 1) the obligation to list "the total hours worked by the  
employee" during the period for which the employee is paid, and  
2) the obligation to list "all applicable hourly rates in effect  
during the pay period and the corresponding number of hours  
worked at each hourly rate by the employee." 

Labor Code §204 provides, in relevant part, that wages  
earned during the course of employment must be paid no less  
frequently than "twice during each calendar month, on days  
designated in advance by the employer as regular paydays. Labor  
performed between the 1st and 15th days, inclusive, of any  
calendar month shall be paid for between the 16th and the 26th of  
the month during which the labor was performed, and labor  
performed between the 16th and last day inclusive, of any  
calendar month shall be paid for between the 1st and 10th day of  
the following month." However, not all wages earned during the  
pay period must be paid on the next regular payday, as section  
204 further states: "Notwithstanding any other provision of this  
section, all wages earned for labor in excess of the normal work  
period shall be paid no later than the payday for the next  
regular payroll period." The term "labor in excess of the normal  
work period" means all non-regularly scheduled overtime. All  
other hours worked - i.e., all non-overtime work and all  
regularly scheduled overtime - does not constitute "labor in  
excess of the normal work period" within the meaning of section  
204, and thus, must be paid on the payday for the pay period in  
which the work was performed. 



Your client's practice of paying its employees on the last  
day of the pay period, rather than sometime during the 10 or 11  
day period after the end of the pay period (as permitted by Labor  
Code §204), is clearly authorized by Labor Code §219, which  
provides: "Nothing in this article shall in any way limit or  
prohibit the payment of wages at more frequent intervals, or in  
greater amounts, or in full when or before due. . .

As a general rule, the obligation to list the total hours  
worked during the pay period can only be satisfied by listing the  
precise, actual number of hours worked. The only express  
exception to this requirement is that hours worked need not be  
listed for "any employee whose compensation is solely based on a  
salary and who is exempt from payment of overtime under  
subdivision (a) of section 515 or any applicable order of the  
Industrial Welfare Commission." (Labor Code §226(a)(2), emphasis  
added.) With the enactment of AB 2509, the Legislature amended  
Labor Code §226 to require the listing of hours worked for all  
non-exempt employees, whether they are paid by salary,  
commission, piece rate, or on an hourly basis. The reason for  
this requirement is simple enough-it is designed to provide the  
employee with a record of hours worked, and to assist the  
employee in determining whether he has been compensated properly  
for all of his or her hours worked. The failure to list the  
precise number of hours worked during the pay period conflicts  
with the express language of the statute and stands in the way of  
the statutory purpose. Thus, the answer to the first question  
posed by your letter -- whether it is permissible under section  
226 to list 86.67 hours in the itemized wage statement when that  
is not a precise reflection of the number of hours worked in the  
pay period -- is no, this practice violates Labor Code §226.

Prior to the enactment of AB 2509, Labor Code §226 did not  
apply to any employees who were paid by salary, even if they were  
non-exempt. But with the amendment of section 226, which took  
effect on Janaury 1, 2001, the procedure followed by your client  
of listing "averaged" hours each pay period that do not reflect  
actual hours worked became unlawful. Although we do not read  
section 226 as prohibiting an employer from paying its employees  
in advance of the date that wages are due under Labor Code §204,  
it is fairly obvious that such advance payments (if made on the  
last day or prior to the last day of the pay period) would make  
it impossible for the employer to accurately list all hours  
worked (as some of those hours would not yet have been worked) on  
the itemized wage statement attached to the paycheck. We can  
think of two possible solutions to this dilemma. Of course, the  
simplest solution would be to change the paydays so that  
paychecks are issued after the close of the pay period, within  
the time permitted under section 204, so as to allow the employer  
to accurately list all hours worked during the pay period. 



Alternatively, if the employer decides to continue its practice  
of making advance payments, it would still need to list the  
"total hours worked" during the pay period, which would have to  
include both the hours that were worked prior to the time the  
paystub is prepared, and the scheduled hours yet to be worked for  
the remainder of the pay period. Obviously, to the extent that  
these "hours worked" would be based, in part, on a projection of  
hours not yet worked, the paystub attached to the next regular  
paycheck should contain a category showing corrections to hours  
worked that were listed on the prior paystub. These  
"corrections" should reflect missed scheduled work that had been  
listed as "hours worked" on the prior paystub, and unscheduled  
overtime work that had not been listed as "hours worked" on the  
prior paystub. Any corrections set out in a subsequently issued  
paystub must state the inclusive dates of the pay period for  
which the employer is correcting its initial report of hours  
worked. 

You also ask whether the requirement of section 226(a)(9)  
for listing "all applicable hourly rates in effect during the pay  
period" can be satisfied by reporting one hourly rate each pay  
period (i.e., that determined by dividing the annual salary by  
2,080 hours) even though the number of work days and non-overtime  
hours varies from one pay period to another. The hourly rate for  
a non-exempt salaried employee must be determined in accordance  
with Labor Code §515(d), which codifies the DLSE enforcement  
practice that was upheld in Skyline Homes v. Department of  
Industrial Relations (1985) 165 Cal.App.3d 239. Labor Code  
§515(d) provides: "For purposes of computing the overtime rate of  
compensation required to be paid to a non-exempt full time  
salaried employee, the employee's regular hourly rate shall be  
1/40 the employee's weekly salary." A non-exempt full time1  
employee compensated by an annual salary would have his or her  
weekly salary determined by dividing the annual salary by 52, and  
then, the hourly rate would be determined by dividing that weekly  
salary by 40, i.e, the annual salary would be divided by 2,080.  
Thus, the "applicable hourly rate," within the meaning of section  
226(a)(9), would remain constant as long as the full-time  
employee's annual salary remains unchanged, regardless of  
variations in the number of workdays and non-overtime work hours  
in each semi-monthly pay period. 

1 For purposes of computing the regular hourly rate of pay, the term "full  
time employment" means employment in which the employee is employed for 40 hours  
per week. (Labor Code §515(c).) In accordance with Skyline Homes, the regular  
hourly rate of a part time non-exempt salaried employee would be determined by  
dividing the employee's weekly salary by the number of weekly hours the employee  
is regularly scheduled to work. For example, a non-exempt employee who is  
employed to normally work 30 hours a week, and who is paid a salary of $600 a  
week, is employed at a regular hourly rate of $20 per hour. 



To minimize the possibility of confusion on the part of any  
non-exempt salaried employee, it may be advisable for the  
employer to specify, on the itemized wage statement, that this  
hourly rate is based on the employee's annual (or monthly, or  
weekly) salary, and to then set out the amount of that salary.  
The employer may further choose to specify that overtime pay,  
based on this hourly rate, is required for all hours worked in  
excess of 8 in any workday or 40 in any workweek, and that  
otherwise, this salary is deemed to compensate the employee for  
all non-overtime hours worked, and that the amount of non  
overtime hours worked will vary each semi-monthly pay period. 

By way of example: Assume a full-time non-exempt employee is  
paid a salary of $52,000 a year. The regular hourly rate is  
determined by dividing that annual salary by 52, for a weekly  
salary of $1,000, and dividing that by 40, for a regular rate of  
$25 an hour. Overtime must be paid at the rate of $37.50 an hour  
for those hours for which the employee is entitled to one and a  
half times the regular rate, and at $50 an hour for those hours  
for which the employee is entitled to twice the regular rate.  
This employee is paid 1/24 of his annual salary, $2,166.67, each  
semi-monthly pay period for all scheduled non-overtime work,  
despite the fact that the amount of scheduled non-overtime varies  
from semi-monthly pay period to semi-monthly pay period. In  
accordance with Labor Code §204, all overtime worked during the  
pay period must be paid, no later than the payday for the next  
regular pay period, at the rate of $37.50 or $50 an hour, as  
applicable. Please note, however, that while Labor Code §204  
permits this brief delay in payment of overtime, Labor Code §226  
requires that all hours worked, including overtime hours, shall  
be listed as part of the itemized wage and deduction statement  
attached to the paycheck issued for the pay period in which the  
work was performed--i.e., there cannot be a delay in reporting  
overtime hours worked. We would thus recommend that if the  
overtime hours are not paid until the pay period following the  
pay period in which they are worked and reported, that the  
employer advise the employees, in writing on the itemized wage  
and deduction statement, that the overtime hours worked in this  
pay period will be paid on the next paycheck. 

Other issues are presented by the "adjustments," at the  
employee's regular hourly rate, for missed non-overtime work. We  
will caution you by quoting from an opinion letter authored by  
then Labor Commissioner Lloyd W. Aubry, Jr. on April 27, 1987: 

Your client's plan to pay wages bi-monthly without  
regard to number of days actually worked and then  
deduct any overpayments; i.e., for time not worked  
during the previous pay period, from the subsequent pay  
period, would not be violative of Section 204. However, 



any deductions representing overpayments made for the  
previous pay period should be agreed to in writing by  
the affected employee and specify the pay period, the  
date or dates and reason for the lost time, i.e.,  
unearned or unauthorized vacation, illness not covered  
by sick leave, etc. 

Absent such voluntary written authorization, we would view these  
"adjustments" as violative of Labor Code §221 and inconsistent  
with CSEA v. State of California (1988) 198 Cal.App.3d 374. 

You next ask whether the requirements of section 226 could  
be met, as to employees who receive "adjustments" for overtime  
work or missed work in the paycheck issued following the pay  
period during which the work was performed (or missed), by  
providing those employees, on the day they are paid, with a copy  
of their time records or time cards disclosing their actual hours  
worked. As discussed above, section 226 requires that the  
employer list the employee's total hours worked during the pay  
period for which the employee is being paid -- total hours worked  
necessarily includes all actual non-overtime hours and all  
overtime hours worked. Section 226 expressly requires an  
"itemized statement in writing showing ... total hours worked."  
Time cards or other time records, if attached to a paycheck,  
would satisfy section 226's requirement for a statement of total  
hours worked if the total hours worked during the pay period are  
separately listed on the time cards or other time records prior  
to the time these records are provided to the employee. If it is  
left to the employee to add up the daily hours shown on the time  
cards or other records so that the employee must perform  
arithmetic computations to determine the total hours worked  
during the pay period, the requirements of section 226 would not  
be met. 

Finally, you ask whether the $4,000 limit on penalties in  
Section 226(b) is a limit on the total liability that an employer  
can face regardless of the number of employes involved (i.e.,  
$4,000 per employer), or whether it is a maximum of $4,000 per  
employee (e.g., an employer with 10 employees would face a  
maximum liability of $40,000) . Prior to the passage of AB 2509,  
section 226(b) provided: "Any employee suffering injury as a  
result of a knowing and intentional failure by an employer to  
comply with subdivision (a) shall be entitled to recover all  
actual damages or $100, whichever is greater, plus costs and  
reasonable attorney fees." The statute now provides: "Any  
employee . . . shall be entitled to recover the greater of all 
actual damages or $50 for the initial pay period in which a  
violation occurs and $100 per employee for each violation in a  
subsequent pay period, not exceeding an aggregate penalty of  
$4,000, and shall be entitled to an award of costs and reasonable 



attorney's fees." 

The maximum "aggregate penalty" that the statute now  
references is one that, based on the plain language of the  
statute, is owed to "any employee." It is not a maximum for all  
of the employer's employees. Indeed, the latter interpretation  
flies in the face of AB 2509's legislative history, and in  
particular, the final Senate bill analysis which explains that  
the bill "entitles an aggrieved employee ... to the greater of  
actual damages or penal damages . . . up to $4,000." To 
interpret this statute as establishing a $4,000 maximum penalty  
for an employer, rather than a $4,000 maximum penalty per  
aggrieved employee, would fail to provide any sort of meaningful  
compensation to the employees of a large employer. Such an  
interpretation would fail to effectuate the purpose of this law. 

Thank you for your ongoing interest in California wage and  
hour law. Feel free to contact us with any other questions. 

Sincerely, 

Anne Stevason 
Acting Chief Counsel 

AS/mel 

cc : Arthur Lujan 
Tom Grogan 
Assistant Chiefs 
Regional Managers  
DLSE Attorneys 
Bridget Bane, IWC 




