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 Re :  Rest Period Provisions

 Dear Ms. Babcock:

 This is in response to your letter of October 9, 2001 to 
 Labor Commissioner Arthur S. Lujan. In your letter, you refer to 
 a letter issued by the Labor Commissioner on September 17, 2001 
 on the subject of the rest period provisions under Industrial 
 Welfare Commission ("IWC") Wage Order 16. In your letter, you 
 correctly note that every wage order, not just Order 16, contains 
 the following language in regards to the rest period: "Every 
 employer shall authorize and permit all employees to take rest 
 periods, which insofar as practicable shall be in the middle of 
 each work period." Of course, there are additional provisions 
 regarding rest periods under Order 16 that are unique to that 
 Order, and that is why much of the discussion about the rest 
 period provisions under Order 16 is not applicable to employers 
 covered by other orders. But, focusing on the language that is 
 common to all wage orders, you ask whether we would agree that 
 under all of the orders, and not just Order 16, an employer must 
 only "authorize and permit" employees to take rest periods. In 
 this regard rest periods differ from meal periods, during which 
 an employer has an affirmative obligation to ensure that workers 
 are actually relieved of all duty, not performing any work, and 
 (with the exception of health care workers under Orders 4 and 5) 
 free to leave the employer's premises.

 This distinction between meal periods and rest periods is 
 present in all of the wage orders, not just Order 16. Thus, as 
 Commissioner Lujan stated in the earlier letter, an employer is 
 not subject to any sort of penalty or premium pay obligation if 
 an employee who was truly authorized and permitted to take a rest
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 break, as required under the applicable wage order, freely 
 chooses without any coercion or encouragement to forego or waive 
 a rest period. Of course, as required by the various wage 
 orders, the required rest periods "shall be counted as hours 
 worked for which' there shall be no deduction from wages." (See,  
e.g., section 12, Order 4-2001.)

 Thank you for your interest in California wage and hour law. 
   Feel free to contact us with any other questions.

 Sincerely,

 Anne Stevason
 Acting Chief Counsel

 AS/mel

 cc:  Arthur Lujan
 Tom Grogan
 Roger Miller
 Greg Rupp
 Nance Steffen
 Bridget Bane, Executive Officer, IWC 
 Stephen J. Smith, Director

   2002.01.28


	 Rest Period Provisions



