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Re: Gratuities to Dancers Employed Under IWC Orders 5 or 10

Dear Ms. Sunlove :

This is in response to your letter to Labor Commissioner Art Lujan dated 
December 20, 2000, in which you inquired as to meaning of the provisions in 
B 2509 which amended Labor Code section 350(e) to provide that: "Any amounts 
paid directly by a patron to a dancer employed by an employer subject to 
Industrial Welfare Commission Order No. 5 or 10 shall be deemed a gratuity." 
Specifically, you asked whether, as a result of this amendment, moneys 

collected by a dancer for (1) drinks sold, (2) T-shirts sold, or (3) dances 
sold to a customer, would "be deemed a gratuity" so as to entitled the dancer 
to keep said amounts.

In your letter, you argue that it would be unfair to the business owner 
to treat any of these amounts as gratuities, and that you believe the intent 
behind AB 2509 was merely to prohibit the employers of dancers from taking 
all or part of a dancer's gratuity, and that there was no intent to change 
the pre-existing definition of "gratuity." For the reasons discussed below, 
we believe you are incorrect as to the legislative intent. But although AB 
2509 undoubtedly expanded the definition of a gratuity with respect to 
dancers, the expansion of the definition is limited to situations where the 
dancer receives money from a customer for dancing, as opposed to situations 
where someone employed as a dancer receives money from a customer for 
activities unrelated to dancing, such as selling T-shirts, serving drinks or 
food, etc.
In order to understand the distinction between these activities, it is 
important to understand the history behind both the law and the enforcement 
problems in the adult entertainment/exotic dance industry which led to the 
amendment of the term "gratuity."
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First, prior to the enactment of AB 2509, Labor Code section 351 
provided (and continues to provide) that "no employer or agent shall 
collect, take, or receive any gratuity or part thereof that is paid, given 
to, or left for an employee by a patron , or deduct any amount from wages 
dues an employee on account of a gratuity, or require an employee to credit 
the amount, or any part thereof, of a gratuity against and a part of the 
wages due the employee from the employer. Every gratuity is hereby declared 
to be the sole property of the employee or employees to whom it was paid, 
given or left for."

Prior to AB 2509, Labor Code section 350(d) defined gratuity to include 
"any tip, gratuity, money or part thereof that has been paid or given to or 
left for an employee by a patron of a business over and above the actual 
amount due the business for services rendered or for goods, food, drink, or 
articles sold or served to the patron." AB 2509 left this basic definition 
untouched, but added the above-referenced provision specific to dancers 
employed under IWC Orders 5 and 10. By adding this provision, any amounts 
that are directly paid by a customer to a dancer, are defined as a gratuity 
and are sole property of the dancer, notwithstanding "the actual amount due 
the business for services rendered." AB 2509 thus expanded the definition of 
a gratuity for dancers. By way of illustration:

A customer in a restaurant leaves $60 for the waiter, on a bill for $50.
The waiter is entitled to keep only $10, the amount of the gratuity. The 
underlying $50 is "the actual amount due the business for services rendered 
or for goods, food, drink . . . sold or served to the patron, and this 
amount is collected by the waiter for delivery to the employer. In contrast, 
a patron at a striptease theater gives $30 to a dancer, consisting of $20 
for the dance fee (which may have been pre-set by the employer) plus $10 as 
an additional amount for the dancer's services. Under AB 2509, the dancer is 
entitled to keep the entire $30.

If this same dancer also sells T-shirts at the theater, or also serves 
drinks or food to customers, she is then not functioning as a dancer, in 
which case the basic definition of gratuity under Labor Code section 350, 
rather than the special definition for dancers, would apply. As a caveat to 
this, however, please note that if the T-shirt sales are accomplished through 
dancing (e.g., while dancing, the dancer sells a shirt she is wearing to a 
customer so that the "sale of the shirt" is nothing more than a means of 
accomplishing a striptease dance) then the special definition would apply.
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We must disagree with your contention that AB 2509's special treatment 
of dancer gratuities is "unfair to business owners." First, there are many 
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 ways that an employer can still charge customers for the opportunity to view  
 the employer's dancers. Admission fees, both as to the premises in general  
 and as to that portion of the premises where dancing takes place, remain  
 lawful, as long as the money is not paid directly to a dancer. Second, the  
enforcement history behind this legislation must be understood in order to  

 reach a conclusion about what is fair. Over the past seven or eight years,  
 the State Labor Commissioner's office has received substantial numbers of  
 complaints from dancers about being forced to pay "stage fees" to their  
 employers in order to be granted the "privilege" of working. These "stage  
 fees," often in the amount several hundred dollars per shift, were taken from 
 the amounts that customers paid to dancers for their services. Dancers' 
 organizations were instrumental in supporting the legislation that clearly 
 prohibits this practice.

 Which brings us to our final point: the determination about what is fair  
 or not, with respect to matters of employee compensation, rests soundly 
 within the discretion of the California Legislature. Having considered this 
 issue, the Legislature decided how the law should be changed. It is our 
 mandate, as a labor law enforcement agency, to enforce these laws as they are 
 written, regardless of any person's view of whether they are fair to business 
 or labor. The public should never expect any less from our Division, and 
 your concerns would best be directed to the Legislature.

 Sincerely,

 Miles E. Locker  
 Chief Counsel

cc:  Art Lujan
Tom Grogan
Greg Rupp
Roger Miller
Nance Steffen
All DLSE Attorneys
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