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Dear Ms. Porcaro:
This is in response to your April 15, 1999, letter 

requesting an opinion as to whether an employer would be subject 
to penalties pursuant to Labor Code Section 203 if an employee 
with a written agreement to work for a definite period of one 
year voluntarily quits and is not paid his or her wages within 
the time specified by Labor Code Section 202 following the 
employee's termination. For the reasons discussed below, we do 
not believe the contract you describe constitutes a contract for 
a definite period of employment; and thus, we believe that an 
employee who voluntarily quits his or her employment under such a 
contract is entitled to payment of final wages in accordance with 
Section 202, and would be entitled to penalties under Section 203 
if the employer willfully fails to pay final wages within the 
time required by Section 202.

As you correctly point out, Section 202 states in pertinent 
part, "If an employee not having a written contract for a 
definite period quits his or her employment, his or her wages 
shall become due and payable not later than 72 hours thereafter, 
..." The plain reading of Section 202 is that its provisions 
apply only to those employees who do not have a written agreement 
that provides for a definite period of employment. Because Labor 
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Code Section 203 is expressly based on a violation of Sections 
201, 201.5, 202 or 205.5, an employer cannot be subject to 
penalties under Section 203 where there is a written employment 
agreement for a definite period of time.

However, the question you present concerns a written 
contract that we would not interpret as providing "for a definite 
period of time." You state that the contracts at issue "contain 
a provision that allows the employer or employee to terminate the 
contract at any time by giving ten days written notice to the 
other party." No cause is necessary for such a termination with 
notice, as evidenced by another contract provision that allows 
the employer to terminate an employee for cause without any prior 
notice. The provision allowing for termination for any reason 
without cause means that instead of a written contract "for a 
definite period", we are instead facing a contract for an 
indefinite period for up to one year.

You also ask whether the final wages of an employee with a 
written contract for a definite period of employment must be paid 
in accordance with Labor Code Section 204, and whether the 
failure to pay such final wages in accordance with Section 204 
would subject the employer to penalties under Section 210. 
Section 204 provides for payment of wages twice each month on 
designated pay days for those employees that do not fall within 
the scope of Sections 201, 202, 204.1 or 204.2. Since the 
employees you describe do not have written employment contracts 
for a definite period of time, Section 202, rather than Section 
204, would govern the payment of final wages following a 
voluntary quit. On the other hand, an employee covered by a 
written contract that truly provides for "a definite period" of 
employment, would not be covered by Section 202. Instead, the 
timing of payments for such an employee's wages would be governed 
by Section 204, and an employer's failure to comply with Section 
204 would subject the employer to penalties under Section 210. 
Again, this is not the situation described in your letter, 
notwithstanding your characterization of the contracts at issue 
as "run[ning] for a definite period of one year."

It should also be noted, that if an employee is terminated, 
as opposed to resigning voluntarily, Labor Code Section 201 would 
apply regardless of whether there is a written employment 
contract for a definite period of time. Under those 
circumstances, failure of the employer to pay all wages due and 
owing immediately upon termination would subject the employer to 
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penalties under Labor Code Section 203.

Thank you for your interest in California labor laws. Please
feel free to contact this office with any further questions.

Sincerely,

Miles E. Locker
Chief Counsel

MEL:bf
cc: Marcy Saunders

Rich Clark
Dan Cornet
Tom Grogan
Roger Miller
Greg Rupp
Nance Steffen
All DLSE Attorneys
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