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December 28, 1998

Laura G. Drenning 
Gutierrez & Associates 
930 Montgomery Street, Penthouse 
San Francisco, CA 94133

Re: Compensability of Resident Apartment Managers' "On-Call 
Time"

Dear Ms. Drenning: 
This is in response to your letter, dated September 2, 1998, 

to Labor Commissioner Jose Millan, in which you requested an 
opinion letter1 from the Division of Labor Standards Enforcement 
as to whether apartment managers who reside on the premises 
should be compensated for time during which they are "on-call."

1 The Division is authorized by statute to issue opinion letters as a 
means of providing guidance to the public on issues related to the interpretation 
or enforcement of Industrial Welfare Commission wage orders. (Labor Code 
§1198.4; Tidewater Marine Western, Inc. v. Bradshaw (1996) 14 Cal.4th 557, 571 
("agencies may provide parties with advice letters which are not subject to the 
rulemaking provisions of the APA."]; Yamaha Corp. v. State Board of Equalization 
(1998) 19 Cal.4th 1 [discussing the degree of deference to be accorded by courts 
to agency opinion letters interpreting statutes or regulations].)

Unfortunately, you failed to state in your letter whether 
these apartment managers are required by their employer to reside 
on the employment premises. This is a critically important 
question, as Industrial Welfare Commission ("IWC") Wage Order 5, 
which governs employers that own or manage apartment buildings, 
provides a special definition of "hours worked" for "employees 
required to reside on the employment premises." Under this IWC 
Order, "hours worked* is initially defined in the same manner as 
in every other Wage Order, namely, as all "time during which an 
employee is subject to the control of an employer, and includes 
all the time the employee is suffered or permitted to work, 
whether or not required to do so," but then provides "and in the 
case of an employee required to reside on the employment 
premises, that time spent carrying out assigned duties shall be 
counted as hours worked." (emphasis added.)
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In Brewer v. Patel (1993) 20 Cal.App.4th 1017, the court of 
appeal held that a motel manager who was required to reside on 
the motel premises was not entitled to compensation for time 
during which he was "not working", despite the fact that this 
employee was required to remain on the premises twenty four hours 
a day. Time during which this motel manager could relax in his 
apartment, watch television, or attend to his own personal needs 
(albeit while confined to the premises) was therefore found to be 
non-compensable. This unusually restricted interpretation of the 
term "hours worked" is, of course, unique to employees covered by 
Wage Order 5 (as no other Order contains similar language) and 
who are required by their employers to reside on the employment 
premises.2 An apartment manager who is not required to reside on 
the employment premises is not subject to this special 
definition, even if he or she does, in fact, reside on those 
premises as a matter of the employee's own free choice.

2 The Brewer Court, while focusing on the IWC's special definition of 
"hours worked" for employees required to reside on the employment premises, 
ignored the distinction between an employee who, though required to reside on the 
premises is nonetheless free to leave the premises (and therefore engage in a 
full panoply of personal activities, e.g., shopping, attending a movie, etc.) and 
an employee who is not only required to reside on the premises, but is also 
required to remain on the premises for the employer's benefit in order to respond 
to various exigencies (such as answering the telephone, checking guests into or 
out of the motel, etc.). Indeed, the express language of the Wage Order appears 
to include, as "hours worked," any time during which the motel manager's assigned 
duties prohibit him or her from leaving the employment premises. It is 
difficult, if not impossible, to reconcile Brewer with the express language of 
the Wage Order. Moreover, Brewer is at odds with well established federal 
caselaw that an employee who is required to remain at the employer's place of 
business and respond to emergency calls is working and must be paid for all 
hours, even if the employee is doing nothing more than standing by waiting for 
something to happen. Armour & Co. v. Wantock (1944) 323 U.S. 126 [an employee 
may be "engaged to wait."]. For these reasons, we caution against excessive 
reliance on Brewer, and note that a resident motel or apartment manager's wage 
claim under the FLSA may subject an employer to greater liability than such claim 
under Brewer's reading of state law.

With this framework in mind, we turn to the facts presented 
in your letter. You indicate that your client employs five types 
of apartment managers: 1) "weekday managers" who work from 8 AM 
to 5 PM from Monday to Friday and are not "on-call"; 2) "weekday 
managers" who have no assigned shifts and who are "on-call" from 
Monday through Friday; 3) "weekday managers" who have no assigned 
shifts and who are "on-call" seven days a week; 4) "night 
managers" who have no assigned shifts but who are "on-call" from 
5 PM to 8 AM seven days a week; and 5) "weekend managers" who 
have no assigned shifts but who are "on-call" on weekends. You 
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state that the only time the managers are required to be on the 
apartment premises is during assigned shifts (which only appear 
to be scheduled on weekdays from 8 AM to 5 PM), and that during 
these assigned shifts the "weekday manager" may not engage in 
personal activities. You also state that managers without 
assigned shifts, even while "on-call," are free to engage in 
personal activities and may leave the premises, and that on 
average, each "on-call" manager receives only one call per week.

There seems to be some ambiguity as to what is expected of a 
manager while "on-call." You state that while "on-call," the 
managers must carry beepers and that they "are required to 
respond to all beeper calls" by reporting to the premises within 
twenty minutes from the time the beeper call is received. 
However, you state that "no discipline is imposed on a manager 
for failure to respond to a beeper call," and that if an 
apartment manager fails to respond to a beeper call when he or 
she is "on-call," the call is routed to the Property Supervisor, 
who presumably assumes responsibility for responding to the call.

Under Brewer, apartment managers who are required to reside 
on the employment premises need not be compensated for time 
during which they are free to engage in personal activities, 
regardless of any geographic restrictions imposed by the employer 
on such activities. Applying the analysis of the Brewer Court, 
the "weekday managers" must be paid for all hours within their 
assigned shifts, as you state they are not free to engage in any 
personal activities during those shifts. The nine hour a day, 
five day a week shift that you describe would entitle these 
managers to five hours per week of overtime compensation. Every 
other apartment manager you describe does not work any assigned 
shift, and is always free to engage in personal activities. 
These "on-call" managers would only be considered to be working 
while actually responding to a call, or otherwise performing an 
assigned duty involving some physical or mental activity.

Brewer would not apply to any apartment managers who are not 
required to reside on the employment premises. Determining 
whether "on-call" time is compensable, once Brewer is removed 
from the picture, is complex and highly fact-driven. The issue 
of compensability of "on-call" time has been extensively 
considered in an opinion letter issued on March 31, 1993 by 
former Chief Counsel H. Thomas Cadell, Jr. For your guidance, a 
copy of that letter is attached hereto. Please note that Berry 
v. County of Sonoma, cited in that letter as a district court 
case, was ultimately reversed by the Ninth Circuit at 30 F.3d 
1174 (1994). Although the Ninth Circuit disagreed with the 
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district court's decision that county coroners were entitled to 
compensation for their "on-call” time, the appellate court 
applied the very same factors in making this determination as did 
the district court. That both courts, in weighing these factors, 
reached different conclusions highlights the fact that this is 
not a bright-line test, but rather a multi-factor balancing test 
under which no single factor is dispositive.

This multi-factor test focuses on "whether [an employee] is 
so restricted during on-call hours as to be effectively engaged 
to wait." Berry v. County of Sonoma, supra, 30 F.3d at 1182. Of 
course, the simple requirement that the employee wear a beeper 
and respond to calls, without more, is not so inherently 
intrusive as to require a finding that the employee is subject to 
the employer's control so as to require the employee be paid for 
all hours the beeper is worn. "The requisite degree to which an 
employee must be free to engage in personal activities does not 
require that the employee have substantially the same flexibility 
or freedom as he would if not on call." Ibid. On the other 
hand, restrictions on the employee's personal activities may be 
so significant as to require compensation for all on-call hours. 
The following factors, identified by the Ninth Circuit, are used 
by the Division for determining the compensability of on-call 
time:

1. Whether there are excessive geographic restrictions on 
the employee's movements,

2. Whether the frequency of calls is unduly restrictive,
3. Whether a fixed time limit for response is unduly 

restrictive,
4. Whether the on-call employee can easily trade his or her 

on-call responsibilities with another employee, and
5. Whether and to what extent the employee engages in 

personal activities during on-call periods3.

3 Federal courts will also consider the existence and provisions of any 
agreement between the parties governing the compensability of on-call work. 
Consideration of this factor is somewhat surprising, in view of the U.S. Supreme 
Court's holding that the Fair Labor Standards Act embodies "a policy of 
guaranteeing compensation for all work or employment engaged in by employees 
covered by the Act. Any custom or contract falling short of that basic policy, 
like an agreement to pay less than minimum wage requirements, cannot be utilized 
to deprive employees of their statutory rights." Barrentine v. Arkansas-Best 
Freight System, Inc. (1981) 101 S.Ct. 1437, 1445. Moreover, this factor does not 
really address the extent of the employer's control over the employee and as 
such, is not relevant to a determination of compensability under California law. 
Under the IWC's definition of "hours worked," it is only necessary that an 
employee be "subject to the control of an employer" to be entitled to 
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Under California law, these factors must be considered in 
order to answer the ultimate question - - namely, whether the 
control that the employer exercises over the employee's on-call 
time is of the requisite extent so as to constitute "hours 
worked" within the meaning of the IWC Order. Applying this test 
to the on-call weekday, weekend, and night managers described in 
your letter (and again, assuming that they are not required to 
reside on the employment premises), we note:

1. You do not indicate that these employees are subject to 
any geographic restrictions. By wearing beepers, they are not 
confined to a home or office location. However, a twenty minute 
required response time obviously would tend to limit the 
employee's movements to locations within twenty minutes of the 
apartment.

2. The frequency of calls -- an average of one a week per 
manager -- is not unduly excessive. This low frequency would 
tend to allow employees to engage in personal activities, such as 
eating dinner in a restaurant or attending a movie, without undue 
concern that the activity will be interrupted by a call. 
However, to the extent that there is no way of anticipating 
exactly when a call will be made, the employee must be prepared 
to respond to a call throughout the on-call period.

3. The twenty minute time limit for a response is quite 
restrictive, as it would tend to limit the employee to a fairly 
circumscribed geographic area, thereby precluding the employee 
from engaging in personal activities outside that geographic 
area. This is a critical factor in determining compensability. 
However, there is a world of difference between a required 
response time, and an optional response. A totally optional 
response would be considered "uncontrolled stand-by time" as the 
employee enjoys complete freedom in deciding whether or not to 
respond to a call, and thus, complete freedom to engage in 
personal activities. But a required response time implies that 
an employee who fails to respond timely may face discipline. 
However, you state that "no discipline is imposed on a manager 
for failure to respond to a beeper call." You do not state 
whether the employer has clearly advised the managers that no one 
will be disciplined for failure to timely respond to calls, or 
whether the employer, while not having imposed discipline, 

compensation. Consequently, this factor is not considered by the Division in 
determining the compensability of on-call time under state law.
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retains the right to do so. It is certainly conceivable that the 
on-call managers, having been told that a twenty minute response 
is required, assume that this requirement may be enforced by 
discipline, and hence, invariably respond as required, thereby 
obviating the need for the imposition of discipline. Under such 
circumstances, the fact that the employer has not needed to 
impose discipline to enforce its required response time would not 
convert the on-call time to uncontrolled stand-by time. On the 
other hand, by adopting a policy and unequivocally advising the 
on-call employees that discipline will never be imposed for 
failing to respond to a call, the employer can establish the on- 
call time as uncontrolled stand-by time.

4. You do not indicate whether the on-call employee can 
readily trade his or her on-call duties with another employee. 
By allowing such employees to trade duties in advance of a 
scheduled on-call period, the on-call employee can freely engage 
in unrestricted personal activities without the fear of having to 
respond to a call. The fact that the Property Supervisor is 
called if an on-call manager fails to respond to a beeper call 
falls short of a system whereby the on-call managers can trade 
on-call duties with another employee before receiving a call.

5. It is somewhat unclear whether, and to what extent, 
employees engage in personal activities during their on-call 
periods. This is something that is not discussed in your letter, 
although we may infer that the on-call managers do, in fact, 
engage in those personal activities consistent with the inherent 
restrictions that are imposed by a required twenty minute 
response time. 

As you can see, the absence of certain facts, and 
particularly, the ambiguity as to whether the twenty minute 
response time is truly required (or is understood by the managers 
to be required), precludes us from providing you with a yes or no 
answer to the question of whether your client's apartment 
managers must be compensated for their on-call time. Assuming 
these managers are not required to reside on the employment 
premises, the ultimate answer to this question lies in the 
application of the test outlined above. 

Turning to the one remaining issue presented in your letter, 
you are correct when you state that interruptions to sleep (or 
for that matter, any other personal activity) caused by a call to 
duty must be counted as hours worked. However, the requirement 
that the entire sleeping period be counted as hours worked if the 
employee does not get at least five hours of uninterrupted sleep 
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does not apply to resident apartment managers. Rather, this 
requirement is intended to benefit certain types of employees 
who, while not residing on the employment premises, are required 
to work shifts of 24 hours or more, during which time they are 
provided sleeping facilities. Such employees covered by IWC 
Order 5 include ambulance drivers and attendants. See Monzon v. 
Schaefer Ambulance Service (1990) 224 Cal.App.3d 16. Please note 
that non-resident employees who are required to be on-duty for 
work shifts of less than 24 hours must be paid for all shift 
hours, even if the employee is permitted to sleep or engage in 
other personal activities when not busy. 

Thank you for your interest in California wage and hour law. 
We hope this letter will help you in assisting your client. 
Please feel free to contact this office with any other questions.

Sincerely,

Miles E. Locker 
Chief Counsel

cc: Jose Millan 
Tom Grogan 
Greg Rupp 
Nance Steffen 
Connie Martens, IWC

1998.12.28
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