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Labor Code Sections 221-224

Dear Mr. Kopti:

This is in response to your letter of June 9, 1¢98,
requesting an opinion as to whether a "negative election" to
participate in your company's 401(K) plan violates California Labor
Code Section 221, or falls within the exenption therefrom found at
Section 224. VYecur letter states that your company sponsors several
210(k) plans for its employees, and currently utilizes a positive
election procedure, whereby an employee eligible to participate in
the plan(s) contacts the claims processor and authorizes deductions
to be made from the employee's wages. The deductions are invested
in accord with several choices given the employee, and are
currently matched by employer contributions to the plan(s), up to
6% of the employee's base pay. Your letter does not state whether
the authorization currently required is written. 1If the employee
does not authorize the deductions, no matching contributions are
made by the employer.

Under the proposed procedure, the employees eligible to
participate in the plan(s) would be automatically enrolled in such
plans unless they affirmatively elected not to participate in the
plan, and so notified the plan administrator(s). The employees
would be notified upon employment and/or eligibility concerning the
negative election procedure. Although, your letter does not so
state, the Revenue Ruling you included therewith, Rev. Ruling 98-
30, appears to condition IRS eligibility on giving the emplovee
notice that he or she has the right at any time to discontinue
contributions and to change the amount of contributions. Employee
contributions to the plan are non-forfeitable, and not subject to
vesting requirements. The Revenue Ruling states that employees
must have the option of receiving cash or other taxabple benefits in
lieu of participation in the deferral of income through plan
investment. The Revenue Ruling does not address state law minimnum
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standards requiring written authorizations for deductions.

california Labor Code Section 221 prohibits employers from
collecting or receiving any part of an employee's wages.
Exceptions to Section 221 are found in Section 224. Allowable
deductions from wages, pursuant to Section 224, are limited to
those required by state or federal law (e.g. income tax
withholding, FICA and the 1like), and deductions ‘"expressly

authorized in writing by the employee" (or the employee's
collective bargaining representative), such as deductions for
health, vision, dental insurance premiums, pension plan

contributions, and other employee deductions '"not amounting to a
rebate," authorized by the employee in writing.

Historically, DLSE has taken the position that any such
deductions had to be authorized by the employee in writing. Bowing
to the advances made by technology, the agency has interpreted
Section 224 as allowing emloyees to authorize deductions by
computer through the use of electronic personal identification
numbers (PIN), where the employer takes reasonable precautions
consistent with industry standards to protect both the integrity of
the system and the privacy of the employee. This method, however,
unlike the proposal which is the subject of your request, still
requires that the employee exhibit an affirmative election to allow
the deduction before the decuction is made. Nothing within the
current confines of the statutory scheme allows for non-
governmental deductions not authorized in advance by the employee,
regardless of whether the employee has the capacity to cancel the
deduction.

Accordingly, it is the view of DLSE that the proposed
procedure outlined in your letter violates california Labor Code
Section 221, and does not fall within the exceptions provided by
Section 224. Thank you for your interest in California labor
statutes. Please contact the undersigned if you have any gquestions
regarding this matter.

Very truly yours,

UL E sk

Miles E. Locker
Chief Counsel

cc: Jose Millan
Tom Grogan
Greg Rupp
Nance Steffen



