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Re: Paperless Time Recording System

Dear Mr. Arbetter:

The Labor Commissioner, Victoria Bradshaw, has asked me to
respond to your letter of October 25, 1994, regarding the above-
referenced subject.

In your letter you ask for an opinion from the DLSE as to
whether the time recording system which your client proposes to put
into place would meet the requirements of California laws. As you
describe the system, the dates and times of sign in and sign out
would be automatically recorded on computer as a result of the
employee punching in number codes through the employer’s telephone
system. Three times during each pay period the employer would post
a printout, listing by assigned employee number, the recorded hours
by date for each employee. These postings would be placed in a
central location and remain posted for four days so that employees
could review their time and raise any discrepancies. Upon removal
of the printed postings, the employer would recycle the paper and
rely solely on the records as stored in the computer database.!

The Division has taken the position th&t storage of records by
electronic means meets the requirements of California law if the
records are (1) retrievable in the State of California, and (2) may
be printed in an indelible format upon request of either the
employee or the Division. The DLSE policy closely follows the
federal regulation contained at 29 C.F.R. § 516.1.

The one concern we have with the system you propose is that

'You state in your letter that the employer does not intend to modify tbe
way it reports wage and hour information to employees on their pay stubs and it
appears that procedure meets all the requirements of California law.
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you seem to indicate that the employee would have no more than the
four day period to “raise any discrepancies” regarding the time
records and, thereafter, the employer would “rely solely on the
records as stored in the computer database. By implication, that
language would indicate that you intend to shift the burden of
proof for keeping accurate time records from the employer to the
employee. This, of course, would not be permitted. There could be
a number of reasons why an employee would not be able to bring
discrepancies to the attention of the employer within the four-day
period. While the employer who, in good faith, issued a payroll
based upon innocently erroneous information would not have violated
any California law, a refusal to correct the error based solely
upon a time factor would be illegal. ‘

With the above caveat, the Division finds nothing in the
proposal you submitted which would violate California law.

Thank you for your continued interest in California labor

laws.

Yours truly,

H. THOMAS CADELL, JR.
Chief Counsel

c.c. Victoria Bradshaw
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