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Re : Outside Salesman 
Dear Mr. Spring: 

The State Labor Commissioner, Victoria Bradshaw, has asked me 
to respond to your letter of June 24, 1994, regarding the above 
referenced subject. 

Your letter asks whether the Division (DLSE) analyses the 
exemption for outside salespersons for purposes of enforcement of 
the California IWC Orders any differently than does the federal 
Division of Wage and Hour for purposes of the FLSA. The answer is 
yes. 

DOL utilizes the "primary duty test" to determine the extent 
of an exemption from the minimum wage and overtime requirements 
for, among other classifications, outside salesman. Under this 
primary duty test certain driver salesmen would be exempt simply 
because: 

" [h]e is employed for the purpose of making sales and 
that he is customarily and regularly engaged in such 
activity within the meaning of the act and (Part 541 of 
the C.F.R.)" 

Under this definition, the question becomes what the primary duty 
of the individual consists of. If, for example, the driver salesman 
were "the only sales contact between the employer and the custom 
ers, who calls on customers and takes orders for products which he 
delivers to the customer from stock in his vehicle or procures and 
delivers to the customer on a later trip, and who receives compen 
sation communsurate with the volume of products sold, is employed 
for the purpose of making sales." (29 C.F.R. § 541.505(b)) This 
definition would not consider the fact that 90% of the work per 
formed by the individual worker might be manual labor loading and 
unloading in order to stock the vehicle or deliver the goods sold. 

The IWC Orders do not purport to exempt "outside salespersons" 
simply from the minimum wage and overtime provisions of the Orders, 



but exempts this classification from all provisions of the IWC 
Orders. The IWC does not use the "primary duty" test utilized by 
the DOL to determine exemption eligibility, and has chosen not to 
incorporate the "outside salesperson" category within the exemp 
tions which are judged by the "engaged in" test used by the IWC to 
measure the exemption of most other classifications. 

The IWC defines "Outside Salesperson": 

"'Outside Salesperson' means any person, 18 years of age 
or over, who cutomarily and regularly works more than 
half the working time away from the employer's place of 
business selling tangible or intangible items or obtain 
ing orders or contracts for products, services or use of 
facilities." 

This definiation requires that the individual, in order to be 
exempt, must be (1) engaged in sales (2) away from the employer's 
place of business more than half of the working hours. Inasmuch as 
the definition is not subject to the "engaged in" test but is found 
in the same exemption as the public employee exception, it is 
clear, the IWC has chosen to adopt a defintion of the term "outside 
salesperson" which is based exclusively upon the definitional 
language contained in the Order. That definition does not contain 
any mention of the expanded duties (such as delivery of the goods 
or the stocking of the vehicle) which are discussed under 29 C.F.R. 
§ 541.5(b). 

So long as the individual spends more than half of his or her 
time way for the employer's place of business and, during that 
period of time is engaged in sales of tangible or intangible items 
or obtaining orders or contracts for products, services or use of 
facilities, the individual is not subject to the IWC Orders. How 
ever, if the activities of the individual during the fifty percent 
of the time involves anything other than sales, the IWC Orders 
apply to the whole of the individual's employment. 

Delivery of goods to a potential or established customer does 
not affect the status of the individual so long as the delivery 
activities (which would include stocking, etc.) do not diminish the 
engaged in actual sales while away from the employer's premises 
below half of the hours worked. 

Also, unlike the limitations set by the federal regulations, 
sales promotion performed in conjunction with the sales efforts of 
the outside salesperson is also considered "sales" activity which 
is exempt. The stocking of a vehicle with samples or advertising 
material is considered a part of the sales promotion work so long 
as the "samples" or materials are not sold. 



We hope this adequately addresses the questions you raised in 
your letter. If you have any further questions please contact the 
undersigned. 

Yours truly, 

H. THOMAS CADELL, JR. 
Chief Counsel 

c.c. Victoria Bradshaw 




