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Dear Mr. Crary: 

 Labor Commissioner Victoria Bradshaw has asked me to respond 
to your letter of December 8, 1993, addressing the above issue.

 Your client operates a meat packing plant and the facts 
surrounding your inquiry are as follows: 

 The United States Department of Agriculture ("USDA") 
requires that your client's employees wear clean white 
"lab coats" and sanitary head coverings in working areas 
of the plant. Your client's employees generally wear hair 
nets and/or hard hats to comply with the USDA's head 
covering regulations. Moreover, your client requires 
employees to wear rubber surgical gloves while working 
and to use ear plugs when necessary to comply with 
regulations of the Cal OSHA. Although not required by 
government regulations or company rules, your client also 
makes available disposable plastic aprons, work boots, 
tape and cotton gloves exclusively for the comfort and 
convenience of employees. 

 Employees are required to pick up clean lab coats from 
racks adjacent to the time clocks at the beginning of 
each shift and to deposit soiled coats in receptacles at 
the end of the shift. Although employees are free to put 
on such other protective gear as they may wish at home, 
many do so in changing areas provided by your client. 
Once dressed for work, employees proceed to their as- 
signed work stations. With the exception of the lab 
coats, employees may either remove their work gear in the 
employer's changing areas or wear it home. Employees who 
choose to change at the work site generally spend about 
five minutes putting on their gear at the beginning of 
the shift and slightly longer removing it at the end of 
the shift. 
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You ask the following questions: 

1. Whether all or any portion of the time spent by our 
client's employees in putting on lab coats, head 
coverings, work boots, rubber gloves, cotton gloves, 
disposable aprons, or taping sleeves is compensable under 
California law. 

2. Assuming that all or some portion of the above changing 
activities are compensable under California law, whether 
an employer may compensate employees for such preliminary 
and/or postliminary activities at a different hourly 
rate, so long as that rate equals or exceeds the minimum 
wage. 

 You have attached a copy of a federal district court case from 
Kansas (Reich v. IBP, Inc., 820 F.Supp. 1315 (D.Kan. 1993) and ask 
that we consider this case in determining your client's obligations 
under California law. For various reasons, discussed herein, we 
cannot use the analysis employed by the federal courts in estab- 
lishing the obligation of California employers under the unique 
provisions of the Industrial Welfare Commission Orders. 

 As you know, the Fair Labor Standards Act contains no defini - 
tion of the term "hours worked" and the Department of Labor relies 
upon definitions first set out in the U.S. Supreme Court case of 
Tennessee Coal, Iron & Railroad Co. v. Muscoda Local No. 123 321 
U.S. 590 (1944) holding that employees must be paid for all time 
spent in "physical or mental exertion (whether burdensome or not) 
controlled or required by the employer and pursued necessarily and 
primarily for the benefit of the employer of his business." This 
definition was expanded later in the case of Anderson v. Mt. Clem - 
ens Pottery Co. 328 U.S. 680 (1946) which held that the workweek 
includes "all the time during which an employee is necessarily 
required to be on the employer's premises, on duty or at a pre - 
scribed work place." The federal regulations provide that "[a]s a 
general rule the term 'hours worked' will include: (a) All time 
during which an employee is required to be on duty or to be on the 
employer's premises or at a prescribed workplace and (b) all time 
during which an employee is suffered or permitted to work whether 
or not he is required to do so." (29 C.F.R. §778.223) 

 On the other hand, the California Industrial Welfare Commis - 
sion has adopted a specific definition of the term "hours worked":

 "Hours worked, means the time during which an employee is 
subject to the control of an employer, and includes all the 
time the employee is suffered or permitted to work, whether or 
not required to do so. 
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 As you can see, there is a substantial difference between the 
definition of hours worked adopted by the IWC and that used by the 
Department of Labor for enforcement of the FLSA. Under California 
law it is only necessary that the worker be subject to the "control 
of the employer" in order to be entitled to compensation. 

 The Division of Labor Standards Enforcement's enforcement 
policy follows, of course, the dictates of the IWC and requires 
compensation for all time the employee spends, either directly or 
indirectly, performing services which inure to the benefit of the 
employer. 

 The Supreme Court in Anderson v. Mt. Clemens Pottery Co., 
supra, 328 U.S. at 691-92, was addressing many of the same issues 
you raise in your letter. The Court was dealing with a different 
definition of the term of the terms used to describe the time dur­
ing which a worker is entitled to be compensated. However, even 
under the more limited definition which had been adopted by the 
Court, the Court held that much of the "preliminary" time was 
compensable. As the court in Reich v. IBP, Inc., supra, pointed 
out, Congress, in response to the Mt. Clemens decision, adopted the 
Portal - To - Portal Act of 1947 (29 U.S.C. §254) which limited the 
compensable time under the FLSA. California has not adopted any of 
the provisions of the Portal - To - Portal Act1 and, consequently, the 
analysis used by the federal district court in the IBP case is not 
relevant here. 

 Some of the analysis used by the Supreme Court in Anderson v. 
Mt. Clemens Pottery, supra, is of assistance in deciding the reach 
of the California law despite the use of the broader test the Court 
applied. As pointed out above, the California law requires that 
the worker be paid for all hours he or she is "subject to the 
control of the employer." The Mt. Clemens court discussed the 
issue raised by the fact that the employees were required to walk 
on the employer's premises following the punching of the time 
clocks and concluded that: 

 "Such time was under the complete control of the employ - 
er, being dependent solely upon the physical arrangements 
which the employer made in the factory. Those arrangement 
in this case compelled the employees to spend an esti - 
mated 2 to 12 minutes daily, if not more, in walking on 
the premises. Without such walking on the part of the 
employees, the productive aims of the employer could not 
have been achieved. The employees' convenience and neces - 
sity, moreover, bore no relation whatever to this walking 
time; they walked on the employer's premises only because

1The federal courts now use the "integral and indispensible" test in determining 
whether the activity is compensable. (See Steiner v. Mitchell, 350 U.S. 247, 250) 
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 they were compelled to do so by the necessities of the 
employer’s business." Id., 328 U.S. at 691 

 Using the above analysis, we think, would be useful in ex­
plaining the Division's enforcement posture. However, it must be 
noted that due to the fact-intensive nature of the question you 
pose, it is impossible to establish a bright-line test which would 
preclude the necessity of establishing facts in every situation 
involving "preliminary" or "postliminary" activities. We think 
this is evident from the difficulty the Reich v. IBP court had in 
establishing what was and what was not compensable even under the 
federal regulations. 

 Consequently, without making a determination on each of the 
activities which you discuss in your letter, suffice to say that in 
the event the activities are undertaken by the employee "only be - 
cause they were compelled to do so by the necessities of the em - 
ployer's business" the time is compensable. If, for instance, the 
temperature in the work area would make the wearing of warm cloth - 
ing which would not ordinarily be worn by the employee necessary2, 
the reasonable time consumed by the employee in changing into that 
clothing would be compelled by the necessities of the employer's 
business. 

 It should also be noted that the Division has adopted the de 
minimis rule relied upon by the federal courts. (See Anderson v. 
Mt. Clemens Pottery Co., supra, 328 U.S. at 692; Lindow v. United 
States, 738 F.2d 1057 (9th Cir.1984) In the Lindow case the Ninth 
Circuit held that employees cannot recover for otherwise compens - 
able tasks under the FLSA where the time spent performing those 
tasks is de minimis. To determine what is de minimis, the court 
stated, "we will consider (1) the practical administrative diffi - 
culty of recording the additional time; (2) the aggregate amount of 
compensable time, and (3) the regularity of the additional work." 
The Division will consider the same factors. 

 The second question you pose has to do with whether the time 
spent changing gear could be compensated at a rate different from 
the regular rate of pay. As with the federal requirements, 
different rates may be paid for different jobs so long as the work 
involved is objectively different. Also, the DLSE has opined that 
such "nonproductive" time as that spent traveling may be paid at a 
different rate. The same would apply to any "nonproductive" time. 

2Assume, for example, that the employee works in Southern California and would 
have little or no use for a heavy clothes which might be necessary in the work 
area. The time it takes to change into those heavy clothes would be compensable. 
On the other hand, assume that the worker is employed in the winter months in 
North Dakota and would normally wear such heavy clothing. There would be no 
reason to compensate the employee who chooses to wear heavy clothing on the job 
site different from that he or she wore to work.
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 However, since the IWC Orders do not contain the language of 
Section 207(g)(2) of the Fair Labor Standards Act, there would be 
no authority under California law which would allow the employee 
and employer to enter into an agreement which would provide that 
the premium rate of the different work would be based upon the rate 
paid for that work during non-overtime hours. The premium rate for 
either travel time or different work must be based on the weighted 
average of all of the rates paid in that day. 

 In summary, the time spent changing clothes may be compensable 
if it is determined that the activity was compelled by the neces­
sities of the employer's business. The time would be compensable 
unless it is de minimis, and may be paid at a rate of pay different 
from the regular rate of pay. 

 Thank you for your continuing interest in California labor 
laws and the enforcement policies of the Division of Labor Stand­
ards Enforcement. I hope this adequately addresses the issues you 
raised in your letter of December 8, 1993. 

Yours truly, 

H. THOMAS CADELL, JRC 
Chief Counsel 

c.c. Victoria Bradshaw 
Nance Steffen 
Simon Reyes 
Gus Carras 
Bob Smith 
Lola Felix 
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