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Dear Mr. Rosenberg: 

This letter is in response to your letter of November 29, 
1993, regarding the above-referenced matter. I will attempt to 
explain and clarify the calculation of overtime premium pay on the 
portion of a worker's compensation which is derived from mandatory 
banquet service charges1. 

In your letter, it is assumed that the restaurant has agreed 
to distribute the service charge to the employees who work on the 
banquet according to a stated percentage. This added compensation 
is based on a percentage of the service charge and is in addition 
to the worker's regular hourly or salaried2 rate of pay. 

The Division views this amount as a "bonus". Any overtime on 
"bonus" wages is calculated based on the period during which the 
"bonus" is earned and is computed separately from the regular rate 
overtime calculation. The regular rate for purposes of "bonus" 

1 As we have discussed, the Division had, at one time, taken the position 
that these "mandatory banquet service charges" were to be considered in 
the category of tips which had to be distributed among the workers. 
However, in the face of a decision by the Office of Administrative Law 
which the Division agreed properly analyzed the "mandatory charges", the 
Division subsequently has taken the position that any charge which the 
patron must pay, cannot be considered in the category of a "tip" which is 
defined in Labor Code §351 as a "gratuity". If funds in question were, 
in fact, left as a gratuity by the patron the employer would be required 
to pay over the entire amount to the workers. (See Labor Code §351) Such 
a gratuity would not, however, be wages and would not be subject to 
overtime calculation. 

2 In the event the worker is paid on a salary basis you are correct in 
determining the regular rate of pay based on the results in the case of 
Skyline Homes v. Department of Industrial Relations (1985) 165 Cal.App.3d 
239; 211 Cal.Rptr. 792; 166 Cal.App.3d 232(c) (hrg. den. 5/29/85) 
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overtime is calculated by dividing the total bonus earned in the 
period during which the bonus was earned by the total number of 
hours worked during that period. (See DLSE Policy and Procedure 
Manual, §10.84) The "bonus" overtime must be calculated separately 
from the premium owed for the regular hourly rate of pay. Since the 
service charge "bonus" is earned only for the time the worker is 
employed on banquets, the bonus is calculated based only on those 
hours. This method differs from the method which must be employed 
when calculating regular hourly rate of pay for salaried employees. 

The rationale for the adoption of this method of calculation 
is that the "bonus" is designed to provide added compensation for 
all of the hours worked on the banquets; thus, the calculation of 
the premium pay should reflect that fact. Since the bonus has 
already compensated the worker for all of the hours, the worker has 
been compensated for everything but the premium pay and only the 
premium compensation need be paid. 

Under this method of calculation the employee must be paid 
only the premium rate for the overtime hours. Thus, if the worker 
is employed nine hours on the banquet that the service charge bonus 
is based upon and the employee's share of the service charge is 
$90.00, the worker would be entitled to recover an additional $5.00 
as the premium for the ninth hour.3 This calculation is made by 
dividing all of the hours worked on the banquet (9) into the total 
hours worked on the banquet. 

Using the example you furnish with your letter we reach the 
following result: 

SCHEDULE 
S M T W TH F SA 

HRS. WORKED 8 10 13 10 9 -- 6 
BANQUET ALLOCATION $20 $30 $52 $25 $30 -- $18 
BONUS HOURLY RATE 2.50 3.00 4.00 2.50 3.33 6.00 
BONUS OVERTIME (Daily) 0 3.00 12.00 2.50 1.65 18.00 

TOTAL BONUS OVERTIME .................   =$ 34.15 
BASE RATE CALCULATION 

BASE HOURLY RATE OF PAY................. $ 5.00 X 40 = $200.00 
TOTAL OT HRS. WORKED = 16 (15 @ 1.5x; 1 @ dbl) . . . . = $122.50 

TOTAL COMPENSATION FOR WEEK..........................$356.65 

3 This is in addition, of course, to the premium pay based on the regular  
hourly rate of pay due the employee. 
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As your example points out, since the premium pay for the 
bonus is calculated based on the period covered by the payment (in 
this case daily) an individual may not be entitled to premium pay 
on the "bonus" if there are no overtime hours worked on the day the 
"bonus" is earned even though there may be overtime hours worked 
during the remainder of the week. 

I hope the above explains the Division’s position regarding 
premium pay based on service charge payments. If you have any 
questions please feel free to correspond with the undersigned. 

Yours truly, 

H. THOMAS CADELL, JR. 
Chief Counsel 

c.c. Victoria Bradshaw 
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