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January 19, 1993 

Robert Fried, Esq. 
Thierman, Cook, Brown & Prager 
601 California Street, 17th Floor 
San Francisco, CA 94108 

Re: Contractor Safety Orientation Program 

Dear Mr. Fried: 

The Labor Commissioner has asked this office to respond to 
your letter of November 12, 1992, regarding the above-referenced 
subject. 

According to your letter you seek guidance regarding the 
obligations of contractors to pay for the safety orientation 
training required by the recently enacted written injury and 
illness prevention plan requirements and the provisions of Labor 
Code §7850, et seq. 

Your letter recites the following facts: 

Your firm represents a general contractor engaged in 
industrial construction in Northern California, a portion 
of which involves work for refineries and other heavy 
industry in the Contra Costa and Solano County areas. 
Many of these industrial users have joined together to 
form the Bay Area Training Trust ("BATT") , which, in 
turn, established a Contractor Safety Orientation Program 
("CSOP"), as part of BATT. The CSOP is an 8-hour con­
tractor safety orientation program open to all individ­
uals (excluding janitorial, secretarial\clerical , secur­
ity, contract haulers, delivery drivers, and off-site 
engineering) who wish to be employed at industrial job­
sites or plants participating in the program. The purpose 
of the program is to facilitate industry wide implemen­
tation of jobsite safety goals. It will implement prin­
ciples set out by the legislature in enacting the SB 198 
written injury and illness prevention plan requirement, 
and the refinery and chemical plant process standards set 
out, in part, at Labor Code §7850, et seq. and the 
curriculum will cover safety training subjects common to 
industrial construction sites such as those operated by 
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participants. Participants will receive a certificate 
upon completion of the course. Such certificate must be 
shown to be eligible to work at one of the industrial 
sites participating in BATT. 

Your letter also states that: 
"All contractors working for employers participating in 
the trust will be required to insure that their employees 
have complied with the above certification requirements 
in order for them to be allowed to work on jobsites 
operated by BATT members." 

You ask two questions. First, you ask: 

"May the employer require, as a condition of continued em­
ployment, that currently employed workers obtain the cer­
tification on their own time and at their own expense?" 

The answer, as you conclude, is no. However, the reasons you 
cite for reaching this conclusion are not the reasons used by this 
Division in reaching the same conclusion. 

The considerations to be addressed in concluding that the 
workers must be compensated by the employer for the time and normal 
expenses incurred in becoming certified have much to do with the 
public policy surrounding the implementation of the law, not with 
the nuances of the federal Fair Labor Standards Act. As the court 
in the case of DLSE v. Texaco, Inc. (1983) 152 Cal.App.3d Supp. 1, 
noted after discussing a similar argument put forward by Texaco in 
that case: 

"We do not question the correctness of the Tennessee 
court's analysis. We do question the appropriateness of 
applying FLSA work time standards in the context of the 
Occupational Safety and Health Act. In Marshall v. Ohio 
Power Company, 8 O.S.C.H. 1322, the court observed, "It 
is obvious that employer control of employees during an 
OSHA walk - around would be incongruous with the purpose 
for their presence." The inappropriateness of the use of 
statutory constructions of "worktime" derived from FLSA 
cases in industrial safety cases such as the one at bench 
should be obvious." DLSE v. Texaco, supra, 152 Cal.App.3d 
at 9. 

The provisions of Division 5 of the California Labor Code deal 
with safety in the workplace. "[S]afety benefits inure to employer 
as well as employee. Furthermore, under Labor Code sections 6400- 
6405, California employers have an affirmative duty to 'furnish 
employment and a place of employment which are safe for the 
employees therein'." (See § 6400.) DLSE v. Texaco, supra, 152 
Cal.App.3d Supp. at 17. The provisions of Labor Code §7850, et
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seq. are, inter alia, intended to aid employers in achieving 
compliance with these affirmative duties. 

It must be obvious that the Legislature has placed the onus 
upon the employer to "furnish employment and a place of employment 
which are safe and healthful for the employees therein." (Labor 
Code §6400) 

Section 6401 provides: "Every employer shall furnish and use 
safety devices and safeguards, and shall adopt and use practices, 
means, methods, operations, and processes which are reasonably 
adequate to render such employment and place of employment safe and 
healthful. Every employer shall do every other thing reasonably 
necessary to protect the life, safety, and health of employees." 

Section 6402: "No employer shall require, or permit any 
employee to go or be in any employment or place of employment which 
is not safe and healthful." 

Section 6403, subdivisions (a) (b) and (c) : "No employer shall 
fail or neglect: 

"(a) To provide and use safety devices and safeguards 
reasonably adequate to render the employment and place of 
employment safe. 
"(b) To adopt and use methods and processes reasonably 
adequate to render the employment and place of employment 
safe. 
"(c) To do every other thing reasonably necessary to 
protect the life, safety, and health of employees." 
Section 6404: "No employer shall occupy or maintain any place 

of employment that is not safe and healthful." Section 6405: "No 
employer, owner, or lessee of any real property shall construct or 
cause to be constructed any place of employment that is not safe 
and healthful." 

Thus, the rationale for the imposition of the obligation to 
pay for the training of the employees is not based upon a narrow 
reading of the Fair Labor Standards Act; nor is it based upon the 
application of the Division of Labor Standards Enforcement's policy 
regarding "training". The rationale is based upon the finding by 
the Legislature that "a key element for assuring workplace safety 
is adequate employee training," coupled with the fact that the 
California Legislature has obligated the employer to provide a safe 
and healthful workplace and to take all steps necessary to carry 
out that mandate. 

This same rationale is applicable to the applicants for em­
ployment; the second issue you raise in your letter. The obli­
gation is upon the employer to furnish the safe working environ­
ment. To allow the employer to escape the obligations which the 
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Legislature has thrust upon them simply by requiring that the 
training they are required to provide must be acquired by the 
potential employee at his own cost as a condition of employment 
would thwart the clear legislative mandate. 

In addition, we find no provision in the Labor Code which 
would require that the employee must obtain any "safety certifica­
tion" or meet any specific credential requirements. Yet, in your 
letter, you state that your client's organization plans to require 
subcontractors to assure that "their employees have complied with 
the above certification requirements". 

Labor Code §450 provides: 
"No employer, or agent or officer thereof, or other 
person, shall compel or coerce any employee, or applicant 
for employment, to patronize his employer or any other 
person, in the purchase of any thing of value." 

Since the "training" must be purchased, and the "certifica­
tion" must be available as a condition of employment, the scheme 
would appear to violate the provisions of Labor Code §450. 

I hope this adequately addresses the questions you raised in 
your letter of November 12, 1992. Please excuse the delay in 
responding to your letter. 

Yours truly, 

H. THOMAS CADELL, JR. 

c.c. Victoria Bradshaw 
Mike Mason, Chief Counsel, DOSH 
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