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Re: Opinion as to applicability of §9(A) of IWC Order 5-89 

Dear Mr. Jory: 
 James Curry, Acting Labor Commissioner, has asked me to 

respond to your letter of January 16, 1991, regarding the above 
subject. 

 You ask whether an employer in a hospital, who requires the 
standard white uniform to be worn but permits a specific pastel 
uniform at the employee’s option, must pay for the pastel uniform 
if the employee chooses that option? The facts you submit do not 
allow me to give you a definitive answer. 

 The Division has historically taken the position, based upon 
notes of the Commission, that nurses can wear their white uniforms 
wherever they work, and the employer, consequently, need not pay 
for them. Other workers in occupations for which the particular 
white uniform is generally useable would fall into the same cate- 
gory. However, your letter also covers "health care assistants" 
which is a broad term for which you offer no definition. If these 
individuals, instead of being professional nurses, were house- 
keepers or clerical employees, the rationale contained in the 
Statement of Basis which you quote would not be applicable since a 
uniform would not be "generally usable in the occupation." Conse - 
quently, any uniform (regardless of color) which is required to be 
worn by an individual in an occupation which would not generally 
wear that particular uniform, must be paid for by the employer. 

 If the pastel uniform were freely chosen by a nurse or other 
health care professional in an occupation which generally wears a 
white uniform, it is the opinion of the Division that it need not 
be paid for by the employer because the employer would not have 
been required to pay for the standard white uniform. The employee 
could not take advantage of the option and thereby create an obli - 
gation for the employer. Such would not be the case, of course, if 
the choice of wearing a standard white uniform were not available. 
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 The second question you pose deals with the requirements of 
care of the garment. The factual situation you present involves an 
employer who specifies a "certain quality of material for its 
uniforms which requires minimal care, e.g., washing and tumble or 
drip drying." You ask what responsibilities the employer would 
have if the employee "deviates from the specified fabric and buys 
another uniform made of a quality of fabric which requires special 
care such as ironing or drycleaning?" 

 Again, the employer would only be responsible for payment for 
the uniform which the employer specifies and would not be respon­
sible for the care and maintenance which the fabric of the uniform 
purchased by the employee might require. The employee may not 
thrust obligations on the employer. 

 In the third question you ask us to assume that the material 
required by the employer requires special maintenance and ask if it 
is permissible to require the employee to drop off and pick-up the 
uniform directly from the employer who will then provide the 
cleaning service? 

 So long as the employer provides a changing room or other 
facility on the premises so that the employee may change clothes 
there would be no problem with requiring the employee to leave the 
uniform with the employer for cleaning. Since it is the responsi­
bility of the employer to maintain the uniform, it is the preroga­
tive of the employer to choose who will do that service. However, 
the employer could not require the employee to return to the place 
of employment for the purpose of dropping off the uniform without 
incurring the cost of the time required to do so and cost of 
transportation. 

 You also ask if it would be permissible to require that the 
employee take the garment to a facility of the employer's choosing 
which is off the employer's premises for cleaning? The answer is 
that such time would be compensable and the travel costs recover­
able pursuant to Labor Code §2802. 

 I hope this adequately addresses the questions you raised in 
your letter of January 16th. If you have any further questions I 
suggest you contact your nearest District Office of the Division. 
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Yours truly, 

H. THOMAS CADELL, JR. 
Chief Counsel

c.c. James H. Curry 

1991.02.13 




