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IN REPLY REFER TO-

July 14, 1988

Mr. Rexford C. Simpson

Regzional Personnel Relations Attorney
J:C. Penney Company, Inc.

6131 Orangethorpe Ave.

Buena Park, CA 90624

Dear Mr. Simpson:

This is in reply to your letter of July 7, 1988, regarding
the payment of a bonus on a monthly basis under the provisions
of Labor Code Section 204.

A bonus may be paid monthly if the bonus plan or agreement
indicates the bonus is earned and calculated each month.

Once the bonus is "earned” it should be paid in accordance with
the requirement of Section 204, ie. on the next pay day.

The bonus need not be paid until the employee has fulfilled
his or her obligations under the plan, at which point Section
204 governs when payment is due. -

Offering a bonus plan to sales persons may involve overtime or
premium wages 1€ the affected employees work more than .8 hours
per day or 40 hours per week, unless they are exempt from the
overtime requirements under Industrial Welfare Commission

Order No.7-80, Section 3(C). If they are not exempt, any bonus
paid must also be included.in calculating the overtime portion
of their wages (if overtime is worked).. '

The method of calculating the overtime rate of bonus pay is to
divide the amount of the bonus by the number of hours worked
(including the overtime hours), to determine the regular hourly
rate of bonus pay, then multiply one-half the regular rate of
bonus pay times the number of overtime hours worked. This
amount will be the overtime amount due on the bonus portion of
the earned wages, and should be paid in addition to any hourly
overtime.

I hope this answers your questions: if not, please let me know.
Very truly yours,

kLo Lok,

Lloyd w. Aubry, Jr. s
State Labor Commissioner
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