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Dear Ms. Aroesty: 

This is in reply to your letters of October 15 and 22, 1986, 
regarding the Division's Interpretive Bulletin 86-3. 

The. answers to your questions under paragraph 1 are as 
follows: 

a. Floating holidays and b. general absences would be 
considered vacation time under the Suastez decision. 

Vacation time that has been advanced to an employee, i.e., 
it has not been earned in accordance with the employer's policy 
may be deducted at the time of termination provided that: 

1.  The time has not been "paid back" or earned. 
2.  The advanced vacation time has been considered an 

advance against salary and is reflected as such in the 
payroll records. In addition, the salary advance 
is noted on all subsequent wage payments to the 
employee, until it has been paid back. (This is a 
departure from former Commissioner Simpson's opinion 
limiting the restriction of advance vacation pay to 
three months.) 

3.  A general absence or leave policy that permits an 
employee to use such time as personal or sick time, but 
not vacation time would probably be considered vacation 
pay under the Suastez decision, as permitting the 
employee to use the time at his or her personal 
convenience or option appears to be in effect vacation 
time. This is an unusual situation as the employee 
apparently has a right to the time off in the same 
manner as vacation time; however, cannot use the time as 
"vacation." The basic differentiation between what' is 
sick leave and what is vacation pay is on the 
restrictive nature of sick leave, which cannot be used 



unless there is a valid reason, i.e., the employee is 
ill as determined by the employer's policy whereas 
vacation or personal time be used by the employee with 
only restrictions relating to the scheduling when the 
time off is to be taken. 

I hope this answers your questions; if not, please let me 
know. 

Very truly yours, 

Albert J. Reyff 
Chief Deputy Labor Commissioner 
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