
STATE OF CALIFORNIA GRAY DAVIS, Governor 

DEPARTMENT OF INDUSTRIAL RELATIONS 
DIVISION OF LABOR STANDARDS ENFORCEMENT
LEGALSECTION 
455 Golden Gate Avenue , 9th floor 
San Fransico , CA 94102 
(415)783-4883 

MILES E. LOCKER , Attorney for the Labor Commissioner 

November 3, 2003 

Noel Anenberg 
NASA Oil Corporation 
416.3 Green Meadow Court 
Encino, CA 91316 

ALSO FAXED TO: 818/474-8512 
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Alone With No Other Employees at the Work Site 

Dear Mr, Anenberg: 

I have been asked by Director Chuck Cake to respond to your  
e-mail of October 16, 2003, in which you inquired whether an 
 employee who works alone at a gasoline station, with no other  
employees present at the work site, is covered by California meal  
and rest period requirements, or whether there is an available  
exemption from such requirements that would apply to single 
employee work-sites. 

Rest period requirements are set out- in the various wage  
orders of the Industrial Welfare Commission (”IWC"). For the  
most part, these requirements are the saw in' every wage order.  
Gasoline stations are covered by IWC Order 7-2001, which governs  
employers in the mercantile industry, Section 12 of Order 7  
provides: 

(A) Every employer shall authorize and permit all 
employees to take rest periods, which insofar as 
practicable shall be in the middle of each work period. 
The authorized rest period" time shall be based on the   
total hours worked daily at the rate of ten minutes net 
rest time per four hours or major fraction thereof.  
However, a rest period need not be authorized for 
employees whose total daily work time is less than 
three and one-half hours. Authorized rest period time  
shall be counted as hours worked for which there shall  
be no deduction from wages. 



(B) If an employer fails to provide an employee a rest  
period in accordance with the applicable provisions of  
this order, the employer shall pay the employee one  
hour of pay at the employee's regular rate of  
compensation for each workday the rest period is not  
provided. 

There is no exception from these rest period requirements  
for small employers, or for employees who work alone without  
other employees at a work site. However, there is a provision in 
the wage order, at section 17, that allows' for an exemption from 
the rest period requirements. Section 17 provides: 

If, in the opinion of the Division [of Labor standards  
Enforcement] after due investigation, it is found that  
enforcement of any provision contained in . . . Section  
12, Rest Periods . . , would not materially affect the 
welfare or comfort of employees and would work an undue 
hardship on the employer, exemption may be made at the  
discretion of the Division. Such exemptions shall be  
in writing to be effective and may be revoked after 
reasonable notice is given in writing. Application for 
exemption shall be made by the employer or by the  
employee and /or the employee's representative to the 
Division in writing. A copy of the application shall 
be posted at the place of employment at the time the  
application is filed with the Division. 

The plain language of Section 17 leaves no doubt that there  
can be no exemption from rest pericd requirements without first 
applying to the Division of Labor Standards Enforcement ("DLSE")  
for an exemption, and that no exemption can be issued by the DLSE  
without an investigation. The DLSE investigation consists of  
sending a deputy labor commissioner to the worksite to conduct  
interviews of affected employees, and an exemption will not issue
unless the investigation establishes that such exemption would 
not materially affect the health and comfort of the employees.  
Of course, any such exemption would only be prospective from the  
date it is issued. An application for an exemption from rest  
period requirements should be sent to the attention of the State  
Labor Commissioner, or Deputy Chief Labor Commissioner, at the  
address shown on our letterhead. 

 

  

' 

Unlike the situation with rest periods, there is no 



provision wider the law that would allow the Labor Commissioner,  
or any other state officer, to exempt an employer from meal  
period requirements. The section of the IWC order that allows  
for such exemptions from rest period ..requirements, Section 20,  
fails to include the section mandating meal periods within the  
list of sections as to which exemptions are available. IWC wage  
orders in effect prior to 2000 contained a provision authorizing  
the Labor Commissioner to grant exemptions from meal period.
requirements, but with the adoption of the 2000 and post-2000  
wage orders, the IWC withdrew this authorization. 

 

Meal period requirements are set opt at section 11 of the 
 various IWC orders. Section 11 of Order 9-2001 provides, in  
relevant part: 

(A) No employer shall employ a person for a work period 
of more than five hours without a meal period of not 
less than 30 minutes, except when a work period of not  
more than six hours will complete the day's work the  
meal period may be waived by mutual consent of the  
employer and the employee. Unless the employee is  
relieved of all duty during a 3-0 minute meal period,  
the meal period shall be considered an “on duty" meal  
period and counted as time worked. An "on duty" meal  
period shall be permitted only when the nature of the  
work prevents an employee from being relieved of all  
duty and when by written agreement between the parties  
an on-the-job paid meal period is agreed to. The  
written agreement shall state that the employee may, in
writing, revoke the agreement at any time. 

 

(B) If an employer fails to provide an employee a meal  
period in accordance with the applicable provisions of  
this order, the employer shall pay the employee one 
hour of pay at the employee's regular rate of  
compensation for each workday the meal period is not  
provided. 

Thus, as a general rule, the required meal period must be an  
off-duty meal period of no less than 30 minutes in duration,  
during which time the employee is relieved of all duty; that is,  
the employee is neither required to work, nor is suffered or  
permitted to work. Moreover, except for employees in the health  
care industry covered by IWC Orders 4 or 5, the employee must be  
free of employer control so as to have the right to leave the 



employment. premises during an off-duty meal period, (Bono  
Enterprises v. Bradshaw (1995) 32 Cal,ipp,4th 958, reversed on  
other grounds in Tidewater Marine Western v. Bradshaw (1996) 14  
Cal,4th 557, approved for the proposition cited above in  
Morillion v, Royal Backing Co, (290(0) 22-Cal.4th 575.). 

AN employer need not pay an employee for an off-duty meal  
period, to employer must pay an employee at his or her regular  
rate of pay for an on-duty meal period, as the entire on-duty  
meal period constitutes “hours worked". Finally, if the employer  
fails to provide an employee entitled to a meal period under the  
wage order with (1) a timely off-duty meal period of not less  
than 30 minutes duration, or (2) an on-duty meal that meets the  
requirements for a lawful on-duty meal period, the employer must  
pay the employee an additional one hour of pay at the employee's  
regular rate of pay for each day in which the employee was not  

.. provided with this lawful, required meal period. 

In a normal eight hour shift, the off-duty meal period is  
timely if it is provided to the employee not more than five hours  
after the start of the workday, and not more than five hours  
before the end of the workday (i.e, no sooner than 3 hours and no  
later than 5 hours after the start of the workday) .An on-duty  
meal period is not permitted under the wage orders unless each of  
the following .three factors are presenter (1) the “nature of the  
work" prevents the employee from being relieved of all duty  
during the meal period, and (2) the employee and employer entered  
into a signed written agreement authorizing the on-duty meal  
period prior to the dates in question, and (3) this written  
agreement explicitly states that the employee may revoke the  
agreement in writing at any time. In order to understand what  
factors the Labor Commissioner will consider in deciding whether  
the first of these three factors is present, please refer to the  
attached opinion letter of September 4, 2002. Applying the test 
set out in that letter to an isolated retail industry worksite in  
which only a single employee is present, we would conclude that  
this first factor is satisfied. However, that is not enough to  
establish a lawful on-duty meal period, absent the second and  
third required factors. Also, please note that the first factor  
will generally not be met if there is another employee employed  
at the worksite, as this second employee should then be able to  
relieve the first employee during a meal break, even if this  
second employee is primarily assigned to some other task. 

In your e-mail, you state that the employees in question 



“work alone in an environment where business is sporadic," You  
contend that “over the course of an eight hour shift there are  
myriad and some times lengthy opportunities to eat, smoke and to  
rest,* Though that nay be, an employee in a gasoline station  
(like an employee in any retail stored is considered to be on-  
duty if the employee is expected to wait for customers to arrive,  
and to ring up a sale or otherwise provide service to a customer  
upon the customer's arrival- Such time constitutes "hours  
worked* and is compensable. For the past sixty years, courts  
have interpreted the Fair Labor Standards Act (and similar  
California wage and hour laws) to require payment of time during  
which an employee is required to remain on the employer's  
premises to respond to unscheduled contingencies, As the United  
States Supreme Court explained in Armour & Co, V. Wantock (1944)  
323 U.S, 126, 133: 

Of course, an employer, if he chooses, may hire a man  
to do nothing or to do nothing but wait for something  
to happen, Refraining from other activity often is a  
factor of instant readiness to serve, and idleness  
plays a part in all employment in a stand-by  
capacity.... Readiness to serve may be hired, quite as  
much as service itself. 

In short, a retail clerk who is engaged to wait for customers is  
not off-duty while he or she is so engaged. This means that no  
matter how long the wait way be between customers, these  
employees are nonetheless entitled to meal and rest periods in  
accordance with the provisions of IWC Order 7-2001. 

Finally, in your e-mail you state that “eating and rest   
breaks . . . were enumerated in our Employee Handbook, but for  
lack of affordable supervision, were never monitored." Employers  
have somewhat different obligations with respect to meal and test  
periods. As to meal periods, employers have an obligation to  
self-police, and to ensure that employees are in fact taking  
required meal periods. The wage orders provide: “No employer  
shall employ a person" without providing the required meal  
period. And self-policing, even in" a single employee worksite,  
should present no practical difficulty in that the wage orders  
also provide, at section 7(A) (3), that every employer maintain  
accurate records showing when each employee begins and ends each  
work period, and that “meal periods . . . shall also be  

. reported." To be sure, the provision goes on to state that “meal  
periods during which operations cease . .  need not be 

.



recorded," but it would certainly behoove any employer of an 
employee working at a location without supervision to record meal  
periods to enable the employer to review these records to ensure  
compliance. 

As to rest periods, the employer's obligation does not  
extend to self-policing to ensure that employees are in fact  
taking their required rest breaks. The wage orders provide only  
that "every employer shall authorize and permit all employees to  
take rest periods..." "Authorize" means that employers have  
some affirmative obligation to advise employees of the right to
take rest periods in accordance with the provisions of the wage  
order; and "permit" means that employers must allow employees to  
take the rest periods to which they are entitled, and cannot deny  
permission to an employee or make it impossible for an employee  
to exercise this right. But if an employee, after having been  
“authorize [d] and permit [ted] ” to take the rest period that he or  
she is entitled to under the applicable wage order, nonetheless 
chooses not to take any rest period, the employer has not   
violated the provisions of the wage order. 

 

We understand your concerns about the impact these laws and 
regulations may have on the cost of doing business- But in our  
role as a law enforcement agency, we must enforce the laws that  
have been enacted by the Legislature, and the regulations that  
have been adopted by the Industrial Welfare Commission, as they  
are written, and as interpreted by controlling judicial  
decisions- We hope this explanation of meal and rest period
requirements will help you better understand the legal framework  
within which we must decide those cases that come before us. 

 

Thank you for your interest in California wage and hour law. 
Feel free to contact me with any further questions. 

sincerely, 

 Miles E. Locker 
Attorney for the Labor Commissioner  - 

cc: Chuck Cake, Director 
Art Lujan, State Labor Commissioner 
Sam Rodríguez, Deputy Chief Labor Commissioner 
Anne Stevason, Chief Counsel 



Assistant Chief Counsel 
Assistant Labor Commissioners 
Regional Managers 
Bridget Bane, IWC Executive Officer 




