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This is in response to your letter directed to Anne Stevason,
Chief c<ounsei of the !Division of Labor Standards Enforcell\lent. IMs.
st.evason has asked rae to respond to the questions you raise in your
letter.

Labor Code § 226(a) states:

"(a) Every erapLoye.r shall, sell\lill\lOnthly or at the till\le of each
payment; of wages, furnish- each of his or her ell\lPloyees, either
as a detachable part of the check, draft, or voucher paying
the ell\lployee's wages, or separately when wages are paid by
pexsonaf check or cash, an -' itellrized statell\lel1lt in writing
showil1lg (1) gross wages earned, (2) total hours worked by the _
ellllPloyee, except for any ellllployee \Whose cOlIIIPensation is solely
based on a.salary and who is eKell\lPt froll\l payment of overtilllle
under subdivision (a) of Sectiol1l 515 or al1lY applicable order
of the Industrial Welfare C:oll\lllrissiol1l, PI the nUll\lber of
piece-rate units earl1led al1ld any applicable piece rate if the
employee is paid on a piece-rate basis, (4) all deductions,
provided, that all deductions lI\lade on written orders of the
employee may be aggregated and shown as one itell\l, (51 net
wages earl1led, (61 the inclusive dates of the period for which
the ell\lployee is paid, (7) the nalllle of the ellllPloyee al1ld his or
her social security nUll\lber, (Ill the name and address of the
legal entity that is the employer, and (9) all applicable
hourly rates in effect during the pay period and the
correspomiing number of hours worked at each" hourly rate by
the ell\lPloyee.
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~"Jrhe deductions lillade from pay_nts of wages .sR1lall be recorded
in ink or other indelible form, properly dated, sR1lowing the
month, day, and year, and a copy of the .statenent or a record
of the deductions shall be kept 010 file by the e~loyer for
at least t.nree years at tbe place of e~lO>YJl1lent or at a
central location within the State of California.
~AIO e~loyer that is required by this code or any regulation
adopted pursuant to this code to keep tbe in:IEorllllllation reqnJLired
by this section sball a:IE:lEord cnJLrrent and :IEorJlller e~loyees the
right to inspect or copy t.he records pertaining to that
cur.rent; or former e~loyee, upon reasonable reqnJLest to the
e~loyer. The employer lillay take reasonable steps to aSSnJLre
the identity 0:IE a current or former !!1JII1lP1oyee. I:IE the e~loyer

provides copies 0:IE tbe records, the actual cost 0:IE
reproductIoo nay be charged to tbe current or former e~loyee.

~This section does not apply to any e~loyer o:IE any person
e~loyed by the owner or occnJLpant 0:IE a residential dwelling
whose duties are incidental to the ownership, lIIlIlaintenance, or
use 0:IE the dwelling, including the care and supervision 0:IE
children, or whose duties are personal and not in the course
of the trade, business, pro:IEession, or occupat.Lon of the oW!ller
or occupant."

You state that there appears to be some confusion regardi!llg
\Whether or not the State 0:IE Cali:IEornia allows e~loyers to
electronically deliver pay stUbs to e~loyees.

Based on an Opinion Letter written by t.hen Chief Counsel lMli1es
Locker) dated JnJLly 19, 1999, to Senator Richard Rainey and
AssemJll1blYIW0lillan Lynne Leach, you conclude that pay statements lillay be
electronically delivered in Ca1i:IEornia as long as the specific
conditions onJLtlined in that letter are met. You point out that
Labor Code § 226 was aJII1lended by AlB 2509 e:IE:lEective January 1, 2001,
ibnJLt that the amendlll1lents \Would not appear to change the conclusions
reached in the Opinion Letter dated July 19, 1999.

\We agree that so long as the speci:IEic conditions outlined in
the Opinion Letter dated July 19, 1999, are _t, electronically
delivered pay stUbs will meet the reqnJLirements 0:IE Cali:IEonuia law.
\We :IEeel that it is ~ortant that we review the conditions iJII1lposed
in the JUly 19, 1999, correspondence.

Initially, [}LSE reqnJLired e~loyees who are hesitant to use
co~uters or \Who have privacy concerns aibout electronic data, or
\Who si~ly believe that their own record keeping needs \Would ibe
ibetter served by traditional paper wage deduction state_lOt, Jl\lust
hawe the un:IEettered option, under Labor Code § 226, to receive the
information in a non-electronic :IEorm.
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For those eJlllployees 'Who choose to receive the i[llforJlllatio[ll
electrcmically, the DLSE required the eJlllPloyerl to set up a systeJlll
that would represe[llt each work:er's paycheck: electro[llically, with
the electro[llic represe[lltatio[ll of each paycheck: available froJlll a[ll
i[llternet web site JlIIa[llaged by the payroll cOJlllpany as a service to
its custOJlllers.

Accordi[llg to the proposal, the 'Web site would be secure usi[llg
industry sta[lldard security and encryption technology. EJlIIployee
accese would be cont.ro.l.Led through the use of una.que eJlllPloyee
identificatio[ll and confidential personaj, identification null!lbers.
firewalls would be iJlllPleJllle[llted to preve[llt unauthorized access to
this inforJlllatio[ll. The proposal also offered access to the website
using properly configured web browsers through terJllli[llals located at
the work site and froJlll home cOJlllPuters with cO[llfiguration being made
available to eJlllPloyees to allow access. The service would be
available 24/7 with the exception of occasional do'WntiJllle to perJlllit
sta[lldard systeJlll JlIIai[lltena[llce. At work, every eJlllployee would have,
access to either an i[lldividual or network printer2 at all
reasonable hours throughout the day with no JlIIore than a JlIIiniJlllal
delay to enable each eJlllployee to pri[lltthe electronic check:/paystub
iJlllage at no cost to the eJlllPloyee.

The proposal accepted by DLSE required that the eJlllPloyer who
) elects to cOJlllPly with Labor Code S 226 by offering electro[llic wage

"• deduction at.at.ement; make all of the inforJlllation' required under that
statute available to eJlllployees for downloading and printing for no
less than three years as required by statute.

DLSE will approve any prograJlll which JlIIeets the specific terJlll5
set out in this letter. However, since every prograJlll contains
nuances, the Labor Co_issioner must, insIst that any eJlllPloyer
proposing to use new technology JlIIust first seek: specific DLSE
approval before instituting the prograJlll in California. !n view of
the JlIIany nuances, blank:et approvals are not possible. We reserve
judgJlllent.on the stateJlllents in your letter to the effect that AIl'A
JlIIembers have been told DLSE has a total ban on such prograJlll5.

lTiIle employer may delegate tihle procedure to a payroll company lWlllicill w"uld
act as the agent of the employer. a_ewer,:li.t must be noted tha'lt tihle empl"yer
:lis 1lll:n.t:li.mately resp"nsilb>le for lOleeting ltille re'llllllirements of the law aDlld lOlay Dllot
delegate tMs respons:li.lb>iHty•

201.SIll: takes the p"sition that it :lis not necessary that each employee hawe
access to Ms or her Olm personal ~ter. If print:li.ng the payroll data Ls to
be accomplished on net""rked printers, the pr:li.nter must be secure so as to
preweDllt others frOllll printing the employee's personal data and the employee lIIlall$t
be s:li.t""ted close enougill to the network printer to elilOlinate any r:li.sk that tihle
data, once printed, e<m be taken by SOlllleone else.
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." I~ order to·alleviate any confusion by DLSE staff concerni~9
j the position of the Division on this issue, Chief Counsel Stevason

has asked me to assure you that a copy of this letter will be
dissemi~ated to all offices.

c.c. Arthur Lujan, State Labor Commissioner
Tom Grogan, Chief Deputy Labor Commissioner

. Anne Stevason, Chief Counsel
Assistant Labor Commissioners
Regional ~anagers
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