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 Dear Mr. Blythe:

 This is in response to your letter of June 16, 2001, in which 
 you inquired as to whether you are entitled to be paid for time 
 spent traveling to and from an out-of-town, overnight business 
 trip in connection with a training class that your employer 
 required you to attend. The facts that you presented are as 
 follows: You are a non-exempt employee, you work in California, 
 and the training class was in San Antonio, Texas. The classes 
 were held during normal work hours on Monday and Tuesday. All of 
 the travel took place outside your normal work hours of Monday to 
 Friday, 9:00am to 5:30pm. You traveled from California to Texas 
 on the preceding Saturday, from 11:15pm to 6:30pm PDT, you spent 
 Sunday sightseeing in San Antonio, and you returned from Texas to 
 California at the conclusion of the training on Tuesday evening, 
 from 6:00pm to 1:00am (Wednesday morning) CDT. On the trip to 
 Texas, you spent a half hour eating lunch, and on the return trip 
 you spent a half hour eating dinner. Your travel plans had been 
  approved by your supervisor.

 You state that you expected to be paid for the time spent 
 traveling outside your normal work hours, less the meal time 
 while traveling. Specifically, you expected to be paid 6.75 
 hours for your travel on Saturday, and 6.5 hours for your travel 
 on Tuesday evening. However, after you returned from this trip, 
 your employer informed you that none of your travel time to and 
 from San Antonio would be paid, pursuant to your company's staff 
 manual which provides, "Time spent traveling as a passenger on a 
 plane, train, bus, car, or taxicab to a business destination 
 outside your normal business hours is not considered to be paid 
 time." You seek an opinion as to whether this company policy 
 conforms with California law. As discussed below, this policy 
 violates California law in that the time spent traveling to and
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 from a business meeting or other event where attendance is 
 required by the employer constitutes hours worked, whether or not 
 the travel takes place during regular work hours, and whether or 
 not the business trip includes an overnight stay.

 Initially, we note that the question you presented would be 
 answered differently under federal law. Under federal 
 regulations adopted by the Secretary of Labor pursuant to 
 authority granted by the Fair Labor Standards Act (FLSA), "travel 
 that keeps an employee away from home overnight ... is clearly 
 worktime when it cuts across the employee's workday. . . . The 
 time is not only hours worked on regular working days during 
 normal working hours but also during the corresponding hours on 
 non-working days. Thus, if an employee regularly works from 9am 
 to 5pm from Monday through Friday, the travel time during these 
 hours is worktime on Saturday and Sunday as well as on the other 
 days. ... As an enforcement policy the [U.S. Department of 
 Labor] will not consider as worktime that time spent in travel 
 away from home outside of regular working hours as a passenger on 
 an airplane, train, boat, bus or automobile." (29 CFR §785.39) 
 However, under the federal regulations, "any work which an 
 employee is required to perform while traveling must, of course, 
 be counted as hours worked. An employee who drives a truck, bus, 
 automobile, boat or airplane" in contrast to a passenger, "is 
 working while riding." (29 CFR §785.41) Also, the federal 
 regulations provide that travel outside of normal work hours on a 
 special one day assignment to another city must be counted as 
 worktime. (29 CFR §785.37) Thus, under these federal 
 regulations, some, but not all, of the travel time in connection 
 with your trip to San Antonio would constitute compensable 
 worktime.

 State wage and hour law differs in many respects from 
 federal law, including in the extent to which various activities 
 are treated as "hours worked" under state law, or as compensable 
 worktime under federal law. The federal FLSA provides the floor 
 below which no employer may go, but when California law provides 
 greater protections to employees, the more protective provisions 
 of California law will apply. Morillion v. Royal Packing Co. 
 (2000) 22 Cal.4th 575; See also Ramirez v. Yosemite Water Co. 
 (1999) 20 Cal.4th 785. Every one of the industrial and 
 occupational orders adopted by the California Industrial Welfare 
 Commission (IWC) defines "hours worked" to include "the time 
 during which an employee is subject to the control of an 
 employer" and "all the time the employee is suffered or permitted 
 to work, whether or not required to do so." As the California 
 Supreme Court held in Morillion, compulsory travel time 
 constitutes time during which the employee is "subject to the 
  control of an employer" and thus constitutes compensable "hours 
  worked," whether or not the employees are free to read a 
  newspaper or engage in other personal pursuits while riding in a



 bus as passengers. And as the Supreme Court observed in both 
 Ramirez and Morillion, federal regulations which have no 
 counterpart in state law, and which would have the effect of 
 undercutting protections provided by state law to employees, do 
 not apply and will not be used to interpret state law.

 The state law definition of "hours worked" does not 
 distinguish between hours worked during "normal" working hours or 
 hours worked outside "normal" working hours, nor does it 
 distinguish between hours worked in connection with an overnight 
 out-of-town assignment or hours worked in connection with a one- 
 day out-of-town assignment. These distinctions, and the 
 treatment of some of this time as noncompensable, are purely 
 creatures of the federal regulations, and are inconsistent with 
 state law.

 Under state law, if an employer requires an employee to 
 attend an out-of-town business meeting, training session, or any 
 other event, the employer cannot disclaim an obligation to pay 
 for the employee's time in getting to and from the location of 
 that event. Time spent driving, or as a passenger on an 
 airplane, train, bus, taxi cab or car, or other mode of 
 transport, in traveling to and from this out-of-town event, and 
 time spent waiting to purchase a ticket, check baggage, or get on 
 board, is, under such circumstances, time spent carrying out the 
 employer's directives, and thus, can only be characterized as 
 time in which the employee is subject to the employer's control. 
 Such compelled travel time therefore constitutes compensable 
 "hours worked." On the other hand, time spent taking a break 
 from travel in order to eat a meal, sleep, or engage in purely 
 personal pursuits not connected with traveling or making 
 necessary travel connections (such as, for example, spending an 
 extra day in a city before the start or following the conclusion 
 of a conference in order to sightsee), is not compensable.

 It should be noted that our analysis of California law is 
 consistent with the long-standing policies of the Division of 
 Labor Standards Enforcement. In February 21, 1984, then State 
 Labor Commissioner C. Robert Simpson, Jr. reasoned that "the 
 Industrial Welfare Commission orders require that time spent 
 traveling during either regular working hours or in addition to 
 the regular working hours, if such travel is done pursuant to the 
  employer's instructions, is considered worktime," and "is 
 considered hours worked even if no productive work is performed." 
 (DLSE Interpretive Bulletin No. 84-6-Rev.)

 The fact that your company policy purports to treat certain 
 time spent traveling to a required out-of-town meeting or class 
 as unpaid time cannot, of course, override the requirements of 
 state law. If time constitutes "hours worked* under state law, 
 that time must be paid. The rate at which it must be paid 



 depends upon the nature of your compensation agreement. If your 
 employer has agreed to pay you a fixed hourly rate of pay for any 
 work performed, then travel time must be paid at that regular 
 hourly rate, or, if applicable, the required overtime rate based 
 upon that regular rate. Likewise, if you are a non-exempt 
 salaried employee, state law expressly provides that your salary 
 only compensates you for non-overtime hours, i.e, for hours 
 worked up to 8 in a day and up to 40 in a week. Hours worked in 
 excess of 8 in a day or 40 in a week must be compensated at- the 
 applicable overtime rate, which must be computed by converting 
 the weekly salary to an hourly rate, which is defined as l/40th 
 of the weekly salary. (See Labor Code §515)

 If you are an hourly paid employee, your employer can 
 establish a separate rate for travel before the work is 
 performed, provided that no rate of pay can fall below the state 
 minimum wage. Under state law, the obligation to pay no less 
 than the minimum wage attaches to each separate hour, or part of 
 each hour worked.

 Also, all necessary expenses incurred in connection with 
 employer required travel must be reimbursed to the employee, 
 pursuant to Labor Code §2802, which provides: "An employer shall 
 indemnify his or her employee for all necessary expenditures or 
 losses incurred by the employee in direct consequence of the 
 discharge of his or her duties, or of his or her obedience to the 
 directions of the employer. ..."

 Thank you for your patience in awaiting a response to your 
 letter, and for your interest in California wage and hour law. 
 Feel free to contact us with any other questions.

  Sincerely,

 Anne' Stevason
 Acting Chief Counsel

 AS/mel
 cc:  Art Lujan

  Tom Grogan
 Assistant Chiefs
 Bridget Bane, IWC 
 Legal Sections
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