
 

 

Frequently Asked Questions – January 25, 2012  
 

AB 1136: Hospital Patient and Health Care Worker Injury Protection Act 
Safe Patient Handling 

 
Q: When does the legislation become effective? 
 

 A: AB 1136 became effective on January 1, 2012.  It is now incorporated 
into the California Labor Code as Section 6403.5 
 

Q:  What does the new legislation require? 
 

A: AB 1136 will require all general acute care hospitals in California to: 
• Include in their Injury and Illness Prevention Program (IIPP) a patient 

protection and health care worker back and musculoskeletal injury 
prevention plan that includes a safe patient handling policy. 

• Maintain a safe handling policy for all patient care units including: 
o Lift teams or other trained support staff 
o Training  

• Registered nurse observation and direction of patient lifts and 
mobilization 

• Replacement of manual lifting and transferring of patients with 
powered patient transfer devices, lifting devices, and lift teams, as 
appropriate for the specific patient and consistent with the employer’s 
safety policies and professional judgment and clinical assessment of 
the registered nurse 

• Prohibition of disciplinary action against a health care worker for 
refusal to lift, reposition, or transfer a patient due to concerns about 
patient or worker safety or the lack of trained lift team personnel or 
equipment.   

 
Q:  Which hospitals are required to develop a safe patient handling policy? 
 

A:  The legislation applies only to general acute care hospitals in 
California, except those hospitals that are managed by the California 
Department of Corrections and Rehabilitation or the California Department 
of Developmental Services. 

 
Q: What should hospitals do to comply with the new law? 
 

A: The first step hospitals should take in complying with this new law is to 
review their existing patient handling programs, procedures, training, and 

NOTE: This document is applicable to cases involving violations that occurred during the period January 1, 2012, 
to October 1, 2014. 
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equipment. Hospitals should also review their history of injuries relating to 
patient handling. Based on this information, hospitals can identify gaps, 
and develop a plan to fill those gaps. Careful planning and consultation 
with affected supervisors and front-line employees will help to avoid 
unnecessary expenditures and creation of new hazards. Employees 
should always be trained when new equipment is to be implemented. 
Where powered lift equipment can not be immediately implemented, 
hospitals should identify interim measures that will reduce risk, in 
accordance with their IIPP.  

 
Q:  What is a safe patient handling policy? 
  

A:  This is a policy that requires replacement of manual lifting and 
transferring of patients with powered patient transfer devices, lifting 
devices, and lift teams, as appropriate for the specific patient and 
consistent with the employer’s safety policies and the professional 
judgment and clinical assessment of the registered nurse.  The employer 
is required to maintain a safe patient handling policy at all times for all 
patient care units, and is required to provide trained lift teams or other 
support staff trained in safe lifting techniques. 

 
Q:  Are lift teams required? 
 

A:  No.  The law requires lift teams or other support staff that have been 
provided with the required training and equipment.  

 
Q:  What are the training requirements? 
 

A:  Health care workers who are responsible for lifting patients must be 
trained in safe lifting techniques, appropriate use of lifting devices and 
equipment, the types of patient handling that may expose the worker’s 
body to increased risk of injury (vertical, lateral, bariatric, repositioning, 
ambulation), and the use of lifting devices to handle patients safely. 

 
Q:  Is powered patient lift and transfer equipment use mandated by the bill? 
  

A:  Yes. The bill requires the replacement of manual lifting and transfer of 
patients with the appropriate use of powered lift and transfer devices.  The 
use of the devices is based on the specific patient, the employer’s safety 
policies, and the professional judgment and clinical assessment of the 
registered nurse. 

 
Q:  Who is responsible for directing patient lifts and mobilization? 
 

A:  The registered nurse is responsible for observing and directing the 
patient lifts and mobilization. 



Cal/OSHA AB 1136 – Safe Patient Handling     Page 3 of 6 
January 25, 2012 

 
Q:  Can the registered nurse determine whether or not to use the lift assist 
depending on the situation? 
 

A:  Yes, according to the registered nurse’s professional judgment and 
clinical assessment and the employer’s safety policies.  For example, if 
the patient is cooperative, can fully support the patient’s own weight and is 
ambulatory, then the patient may be able to move from the bed to 
wheelchair without assistance.  In this case, there may be no need to use 
a lift assist. 

 
Q: Will hospitals have to record all lifts? 
 

A:  No.  However, the hospital should have a method of evaluating the 
effectiveness of their safe patient handling program. This should include 
evaluating whether powered lift equipment was readily available and used 
in accordance with the policy.  

 
Q:  Does the bill protect health care workers who refuse to lift, reposition, or 
transfer patients? 
  

A:  Yes. The law states that a health care worker who refuses to lift, 
reposition, or transfer a patient due to concerns about patient or worker 
safety or the lack of trained lift team personnel or equipment, shall not be 
the subject of disciplinary action based on this refusal.  

 
Q:  The safe patient handling policy is to be ‘reflected in professional 
occupational safety guidelines for the protection of patients and health care 
workers in health care facilities’.  What guidelines does this refer to? 
 

A:   This refers to professional guidelines that address some component of 
safe patient handling.  Examples of relevant guidelines are (1) ‘Patient 
Handling and Movement Assessment: A White Paper’ from the Facility 
Guidelines Institute 
http://www.fgiguidelines.org/pdfs/FGI_PHAMA_whitepaper_042810.pdf , 
(2) ‘A Resource Guide for Implementing a Safe Patient Handling Program 
in the Acute Care Setting’ 
www.aohp.org/About/documents/GSBeyond.pdf , (3) Safe Patient 
Handling Training for Schools of Nursing by NIOSH 
www.cdc.gov/niosh/docs/2009-127/ , and (4) VA Hospital Safe Patient 
Handling and Movement Guidelines 
http://www.visn8.va.gov/patientsafetycenter/safepthandling/ . 

 
Q:   Do registered nurses, certified nurse assistants, transport team members, 
physical therapists, occupational therapists (OT’s), diagnostic imaging personnel 
and other clinical specialists that have been trained in safe patient lifting, 

http://www.fgiguidelines.org/pdfs/FGI_PHAMA_whitepaper_042810.pdf
http://www.aohp.org/About/documents/GSBeyond.pdf
http://www.cdc.gov/niosh/docs/2009-127/
http://www.visn8.va.gov/patientsafetycenter/safepthandling/
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repositioning, and transfer fall under the definition of “lift team or other support 
staff? 
 

A:  Yes, if the employees have been specifically trained to handle patient 
lifts, repositionings and transfers using patient transfer, repositioning or 
lifting devices as appropriate for the specific patient. 

 
Q:  Is there any particular equipment that is required to be used by a hospital 
under its safe patient handling policy? 
 

A: The legislation calls for the use of powered patient transfer or lifting 
devices.  Examples of these devices include mounted ceiling lifts, air 
powered lateral transfer mattresses, and portable powered mechanical 
lifts.  

 
Q:  In acute care rehab hospitals, one goal for patient care may be to move away 
from devices and work on building strength towards transferring and moving to 
eventually increasing independence.  How does this bill apply in those settings? 
 

A:  The legislation applies to general acute care hospitals, including 
rehabilitation activities in general acute care hospitals.  The process of 
moving from mobilization to ambulation may involve the use of devices to 
protect patients and health care workers from patient falls.  For example, 
ceiling lifts can be used to support  patients to different degrees while they 
become more independent with ambulation. 

 
Q:  What does the term “manual lifting and transferring of patients” mean? 
 

A:   The term is not specifically defined in the legislation. The term patient 
lifting is commonly used to refer to vertical movement of a patient, while 
the term patient transfer is used to refer to moving a patient from one 
place to another, for example from a bed to a gurney. Manual means that 
the patient handling is done “by hand” without the assistance of machines. 

 
Q:  What does the term “repositioning” mean? 
 

A:  The term is not specifically defined in the legislation. The term 
repositioning is commonly used to mean a change in the patient’s position 
on a bed, gurney, chair or other support surface.  

 
Q:  Which agency will enforce the new legislation? 
  

A:  This bill is an amendment to the California Occupational Safety and 
Health Act of 1973; therefore, enforcement will be the responsibility of 
Cal/OSHA. Cal/OSHA is working with the Occupational Safety and Health 
Standards Board to adopt an implementing regulation. The California 
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Department of Public Health will continue to enforce licensing 
requirements regarding safety in hospitals. The Division of Labor 
Standards Enforcement (Labor Commissioner) will also continue to 
investigate cases involving discrimination against employees for their 
health and safety activities.  

 
 
Q:  Is Cal/OSHA going to propose a regulation to enforce the requirements in the 
Labor Code? 
 

A:  The legislation became effective on January 1, 2012. It is now 
incorporated into the Labor Code at Section 6403.5 Cal/OSHA is working 
with the Occupational Safety and Health Standards Board to adopt an 
implementing regulation. This will allow stakeholder involvement in the 
process of rulemaking. 

 
Q:  Has Cal-OSHA issued an interpretation on how they will be enforcing the bill 
until a regulation is passed? 
 

A:  Cal/OSHA is currently focusing on outreach activities to ensure 
employers and employees and their associations are fully informed about 
the requirements of the new law. Cal/OSHA will investigate complaints 
and will respond to requests for assistance to the Consultation Unit, 
regarding the new law. Cal/OSHA is preparing an interim implementation 
guideline, which will be posted at: http://www.dir.ca.gov/dosh/dosh1.html. 
Cal/OSHA is also working with the Occupational Safety and Health 
Standards Board to develop an implementing regulation.  

 
Since 1991, all employers in California have been required to establish, 
implement and maintain an effective Injury and Illness Prevention Program 
(IIPP), which includes the identification and evaluation of hazards, 
investigation of occupational injuries and illnesses, timely correction of 
hazards, and procedures for employee training. Until a regulation to 
implement Labor Code Section 6403.5 is adopted, when Cal/OSHA 
receives a complaint or request for consultation, Cal/OSHA will evaluate 
the employer’s program by:  
 

• Reviewing the IIPP to determine if the program effectively addresses 
hazards associated with patient handling. This includes determining 
whether the hospital has: 

o Adopted an effective safe patient handling policy that meets the 
requirements of the Labor Code. 

o Trained personnel who will perform or supervise lifts. 
o Identified and evaluated hazards related to patient handling 
o Taken action, or is taking action in a timely manner, to correct 

hazards, such as by planning for, purchasing or installing powered 

http://www.dir.ca.gov/dosh/dosh1.html
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lift equipment to ensure that equipment is readily available to 
employees who perform lifts, repositionings and transfers of 
patients.  

o Established effective procedures for communicating with 
employees about patient handling hazards. 

o Established effective procedures for investigating employee injuries 
and illnesses, particularly in regards to patient handling. 

• Reviewing the Log of Work-Related Injuries and Illnesses (Cal/OSHA Log 
300) and other injury records. 

• Referring to the Licensing unit of the California Department of Public 
Health (CDPH) issues that solely relate to the safety of patients. 

• Referring issues of discrimination against employees based on their health 
and safety activities to the Division of Labor Standards Enforcement 
(Labor Commissioner).    

 
Until a specific regulation is adopted, if violations of existing regulations are found 
during the course of an inspection, Cal/OSHA will issue citations for those 
violations.  

 
 
 
 

 


