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April 11, 2008 

Chief Counsel 
Division of Labor Standards Enforcement 
P.O. Box 420603 
San Francisco, CA 94142 

Re: Request for Advisory Opinion on conflicting rules regarding·. 
meal and rest periods for interstatefuel carriers 
Our File No. 3526-001 

Dear Chief Counsel: 

It has come to our attention that a potential conflict exists between California labor 
laws and the federal regulations governing interstate carriers of hazardous explosive 
materials. An advisory opinion is hereby requested in order to resolve the conflict 
so that California interstate fuel carriers can continue to operate in a lawful manner. 

Our office has actively researched the subject matter, and has been unable to find 
any industry-specific guidance on the issue in California court decisions, Labor 
Commissioner decisions, D.L.S.E. Opinion Letters or the D.L.S.E. Enforcement 
Policies and Interpretations Manual. This opinion is not sought in connection with 
anticipated or pending private litigation concerning the issues addressed herein nor 
is the opinion sought in connection with an investigation or litigation between the firm 
or a firm client and the Division of Labor Standards Enforcement. 
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A number of laws that apply to the average worker do not apply or apply in a 
modified manner to interstate truck drivers. For example, Labor Code sections and 
D.L.S.E. regulations regarding overtime do not apply to truck drivers covered by 
Department of Transportation and California Highway Patrol regulations. However, 
it has been held that even though such truck drivers are exempt from the overtime 
provisions of IWC Wage Order No. 9, they are exempt not from other requirements 
of Wage Order 9, i.e., meal periods. (Cicairos v. Summit Logistics, Inc. (2005) 133 
Cal. App. 4th 949, 959.) The California Labor Code and IWC Wage Order number 
9 provide that employees must receive a meal period of not less than 30 minutes for 
a work period of more. than five hours per day. (Cal. Lab. Code§ 512(a); 8 C.C.R. 
§ 11090(11 ).) 

This requirement presents a particular problem for employers whose employees 
transport hazardous materials. Under the Federal Hazardous Materials 
Transportation Act, 49 U.S.C. § 5103 et seq., when vehicles containing hazardous 
explosive materials are on the road, the vehicle "must be attended at all times by its 
driver or a qualified representative of the motor carrier that operates it." (49 C.F .R. 
§ 397.5(a).) A motor vehicle is attended when the person in charge of the vehicle 
is on the vehicle, awake, and not in the sleeper berth, or is within 100 feet of the 
vehicle and has it within his/her unobstructed field of view. (49 C.F.R. § 397.5(d).) 
These rules apply to: each motor carrier engaged in the transportation of hazardous 
materials by a motor vehicle which must be marked or placarded In accordance with 
§ 177.823 of Title 49 governing transportation, each officer or employee of the motor 
carrier who performs supervisory duties related to the transportation of hazardous 
materials, and each person who operates or who is in charge of a motor vehicle 
containing hazardous materials. (49 C.F.R. § 397.1 (a).) 

The only guidance found in the Code of Federal Regulations regarding the 
interaction of these laws with state and focal laws provides that "Every motor vehicle 
containing hazardous materials must be driven and parked in compliance with the 
laws, ordinances, and regulations of the jurisdiction in which it is being operated, 
unless they are at variance with specific regulations of the Dept. of Transportation 
which are applicable to the operation of that vehicle and whlch impose a more 
stringent obligation or restraint. (49 C.F.R. § 397.3.) 

The problem that arises for California fuel carriers is that by complying with the 
federal regulations which require vehicles containing hazardous explosive materials 
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to be attended at all times by its driver, they may be forced to violate the California 
Labor Code's off-duty meal period requirements, or vice versa, because the driver 
cannot be far from the vehicle for the meal period. Therefore, the question 
presented is really three-fold: 1) Is the freedom to move 100 feet from the vehicle 
sufficient to establish that the employee has been relieved of all duties; 2) If not, is 
the nature of the work such that the employer can require an "on-duty" meal period 
and not be subject to penalties; and 3) If so, does the employer need to obtain a 
daily agreement for "on-duty" meal periods for these drivers, or may it utilize a one­
time "blanket" agreement for these drivers? 

First; ,with regard to whether the meal period is "off duty" when the employee is not 
permitted to be more than 100 feet from their vehicle pursuant to Federal and State 
law: Based on our review of relevant D.L.S.E. Opinion Letters, it appears that the 
D.L.S.E. has consistently taken the position that if an employer does not permit an 
employee to leave their work-site during their meal period (even if relieved of all work 
duties) the employee must be compensated for that meal period. (See, e.g., 
D.L.S.E. Opinion Letter2001.01 .12; D.L.S,E. Opinion Letter 1996,07.12.) However, 
In the case of truck drivers transporting hazardous explosive materials, it is not the 
employer who is restricting the movement of the employees, as discussed above. 
Therefore, we request an opinion on the following question: When an employee's 
movement is restricted by Federal and/or State regulation, is the employee's 30 
minute meal period considered an on-duty meal period even though the employee 
is otherwise relieved of all duties for that meal period? 

Second, with regard to If the meal period is deemed an on-duty meal period, is the 
nature of the work such that an on-duty meal period is permissible: According to 
section 11 (c) of Wage Order 9, "An 'on duty' meal period shall be permitted only 
when the nature of the work prevents an employee from being relieved of all duty 
and when by written agreement between the parties an on-the-job paid meal period 
is agreed to." The D.L.S.E. has opined that when determining whether the nature 
of the work prevents an employee from being relieved of all duty, the following 
factors should be considered: 1) the type of work; 2) the availability of other 
employees to provide relief to an employee during a meal period; 3) the potential 
consequences to the employer if the employee is relieved of all duty; 4) the ability of 
the employer to anticipate and mitigate these consequences (such as by scheduling 
the work in a manner that would allow the employee to take an off-duty meal break); 
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and 5) whether the work product or process will be destroyed or damaged by 
relieving the employee of all duty. (D.L.S.E. Opinion Letter 2002.09.04.) 

As noted above, these drivers are transporting hazardous explosive materials in 
interstate commerce via trucks. These employees must have specialized training 
and maintain certain safety standards in the operation of their vehicles. Furthermore, 
the employees are traveling throughout the state making deliveries of the hazardous 
materials they are transporting. Therefore, it is impossible for the employer to simply 
send another employee out to relieve the driver of his or her duties for 30 minutes 
at a time. If the employee is relieved of all duties (and permitted to leave the vehicle 
unattended), the employer will necessarily violate Federal safety regulations, 
potentially resulting in citations, penalties, etc. for the company. Additionally, if the 
vehicle is left unattended the potential for explosion, leak or other adverse 
consequences exponentially increases, thereby subjecting the employer to loss of 
product and liability to the employee and/or third parties for damages resulting from 
an explosion or leak. Because of the unique nature of the job, it appears that an "on­
duty" meal period is permissible under the standard set forth above; We request the 
D.L.S.E.'s opinion on this issue. 

Finally, with regard to the agreement and recordation of the 30 minute meal period: 
Section 11 (c) of Wage Order 9 requires that the employer enter into an agreement 
with the employee regarding on-duty meal periods. When circumstances require that 
all meal periods be "on-duty" because the driver cannot leave his or her vehicle, may 
the employer utilize a one-time agreement that the employee will have "on-duty" 
meal periods, rather than obtain daily waivers, assuming that agreement includes a 
statement that the agreement may be revoked at any time in writing by the 
employee, as required by section 11 (c)? Additionally, if any employer were to want 
to monitor that the employee took a 30 minute meal period each day (even though 
technically "on-duty" because of the restricted movement), would the employer be 
in compliance with the Labor Code's record-keeping requirement by requiring the 
drivers to fill out a daily log noting the time of their meal break, which is turned in 
every pay-period? 

We, therefore, request an opinion that: 

1. · If an employee cannot leave and/or be far from the truck due to State 
or Federal regulation, the employer is not restricting the employee's 
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movement for purposes of determining whether a meal period is "on­
duty" or "off-duty"; 

2. Employees transporting hazardous flammable materials who cannot 
leave the area of their trucks due to state and federal regulation meet 
the requirements for on-duty meal periods, if the determination under 
1, above, is that the meal period is an on-duty meal period; 

3. Employees requiring on-duty meal periods due to the circumstances set 
forth in 2, above, may have employees sign a blanket agreement for on­
duty meal periods and will be in compliance with the requirements for 
such an agreement. 

We appreciate your guidance on these issues, as they affect a number of employers 
throughout California who are transporting hazardous materials and must comply 
with both C lifornia labor and employment laws, and Federal safety laws. Thank 
you. 

SEK:cj 
cc: Client 
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