
 

STATE OF CALIFORNIA GRAY DAVIS,  Governor 

DEPARTMENT OF INDUSTRIAL RELATIONS 
DIVISION OF LABOR STANDARDS ENFORCEMENT 
Santa Rosa Legal Section
50 D Street, Suite 360
Santa Rosa, CA  95404 
(707) 576-6788 

H. THOMAS CADELL,  Of Counsel 

April 23, 2003 

Steven Kesten 
Kesten, Colton & Brandt 
3100 Kerner Blvd., Suite B-2 
San Rafael, CA 94901 

Re: Resident Employees  (906) 

Dear Mr. Kesten: 

Your letter of February 13, 2003, has been forwarded to this 
office for response on behalf of the Division of Labor Standards 
Enforcement. Please excuse the delay in responding to your 
previous correspondence but staff commitments have made it impos-
sible to keep up with the number of inquiries received. 

Your letter states that your firm represents a small 
residential care facility in Marin County. As is common in 
residential care facilities, some of the residents require 24-hour 
monitoring while others need only occasional oversight during the 
nighttime hours. 

Your questions involve employees who you describe as resident 
employees. Your letter gives no further information regarding 
these employees and the enclosure you indicate was contained in the 
June 11, 2002, was not contained in your latest correspondence. We 
note that you state that the workers are not required to remain on 
the premises and this letter will accept that fact as controlling. 

Wage Order 5-2003 (as updated), covering the Public 
Housekeeping Industry, is the wage order which would apply (See 
Order 5, Sec. 2(P)(4) defining Public Housekeeping). Your client 
would also be part of the Healthcare Industry as that term is 
defined at Section 2(J) of Order 5-2003. As such, the residential 
care facility would be subject to the more limited federal 
definition of “hours worked” (See Order 5-2003, Section 2(K)1 

1“(K)’Hours worked’...Within the health care industry, the term ‘hours 
worked’ means the time during which an employee is suffered or permitted to work 
for the employer, whether or not required to do so, as interpreted in accordance 
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Consequently, for purposes of this analysis, we must look to 
the federal equivalent of the term “hours worked”. First, it is 
necessary to recognize that, in fact, there is no federal 
definition of the term “hours worked”2. However, as the California 
Supreme Court noted: 

“However, the FLSA specifically defines the term ‘[e]mploy,’ 
which ‘includes to suffer or permit to work.’ (29 U.S.C. 
203(g).) Federal regulations implementing the FLSA define 
‘hours worked’  to include: ‘(a)[A]ll time during which an 
employee is required to be on duty or to be on the employer’s 
premises3  or at a prescribed workplace and (b) all time during 
which an employee is suffered or permitted to work whether or 
not he is required to do so.’ (29 C.F.R. 778.223 (1998); see 
also 29 C.F.R. 553.221(b), 785.7 (1998).)” (Morillion v. 
Royal Packing Co.  (2000) 22 Cal.4th 575, 589) (Emphasis added) 

With this admonition from the California Supreme Court, you 
can clearly understand why it is imperative that we view this 
response in light of the fact that, as you state, the employees are 
not required to remain on the premises. “Resident employees are not 
‘at work’ all the time they reside on premises, nor are they on 
call during all the time they reside on premises but may, on 
occasion, be called to service as needed.” 

You also state, “Resident employees also agree to work two 
hours per day to pay for their room and board.4” Since, as you 
say, the employees are paying for both room and board, we must 

with the provisions of the Fair Labor Standards Act.” 

2Morillion v. Royal Packing Co. (2000) 22 Cal.4th 575, 588. [“First, we 
recognize that the FLSA does not include an express definition of "hours worked," 
except "in the form of a limited exception for clothes-changing and wash-up time" 
under 29 United States Code section 203(o). (29 C.F.R. 785.6 (1998)” 

3It must be noted at this point that Order 5 has a unique definition of the 
term “hours worked” which includes “...in the case of an employee who is required 
to reside on the employment premises, that time spent carrying out assigned 
duties shall be counted as hours worked.” However, the definition of hours 
worked for employees in the Healthcare Industry is specific to those employees 
and requires the application of the federal definition despite the fact that the 
Healthcare Industry workers may also be required to reside on the premises. 

4Employees may not be charged more than the amounts set out in IWC Order 
5-2003, Section 10, Meals and Lodging. We can make no determination regarding the 
appropriateness of the charge inasmuch as we do not know the type of housing or 
the number of meals the  employees consumes. Also, we do not address the tax 
liabilities of the parties. Section 10 of the Order provides the amount which 
may be charged either against the minimum  wage obligation or as a separate 
charge. Note, the lodging must provide for full time occupancy. 
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assume that the employees are full time residents of the facility. 
This would be necessary before the employer could charge for the 
“lodging” portion of the “room and board”. (See definition of 
“Lodging” at Section 10(B) of Order 5-2003) 

Your first question is: 

“If a resident employee is required to be at work less than 24 
consecutive hours, can sleep time be considered ‘off duty’ or 
is it necessary for the employee to be on duty for 24 
consecutive hours before sleep time can be considered ‘off 
duty’ time? 

Your second question is: 

“Can an employer provide an employee who works less than 24 
consecutive hours with sleeping accommodations as a matter of 
convenience to the employee without sleep time being regarded 
as time for which the employee must be compensated?” 

The federal regulations at 29 C.F.R. § 785.225 provide an 
exemption from the obligation of the employer to pay regular wages 
or overtime for any employee “required to be on duty for 24 hours 
or more...” during “bona fide meal periods and a bona fide 
regularly scheduled sleeping period of not more than 8 hours...” 

Since, in neither your first nor second question is the 
employee on duty for 24 hours or more, the answer to both questions 
is that sleep time may not be excluded. 

Next you ask: 

“If an employee resides on the premises of our client’s 
residential care facility, and is not working a 24 consecutive 
hour shift, and is not required to be on premises, but from 
time to time when the employee is on premises, the employee is 
awakened to assist other staff with a client’s needs, is the 
employer required to compensate the employee only actual time 
worked, or is the employer obligated to pay for the entire 
time spent sleeping as though the employee were actually on 
duty?” 

5The California Industrial Welfare Commission Orders provides a similar 
exemption, but in only two Wage Orders (5 and 9). The IWC limits the exemption 
to ambulance drivers and attendants.  The DLSE has historically allowed the 
exemption for private duty firefighters who may be involved in para-medic work 
if those workers are covered by Order 5 and mortuary removal service employees 
if those workers are covered by Order 9. The workers must be covered by either 
Order 5 or 9 and work in a capacity similar to ambulance drivers and attendants 
in order to be considered for the exemption. 

2003.04.23 



 

Steven Kesten, Esq. 
April 23, 2003 
Page 4 

We assume, again, that the employee is a full-time occupant of 
the residence facilities and that those facilities meet the 
requirements of Order 5, Section 10(B). Given the specific facts 
you state, the employee would not be entitled to any additional pay 
for his or her sleep time. The employee would, however, be 
entitled to Reporting Time pay (See Section 5 of the Orders.) 

Your next question is: 

“Is it possible to lease the space to an employee in exchange 
for a credit against the employee’s earnings or is it 
necessary to have a separate rental agreement for which the 
employee directly compensates the employer?” 

Again, we must advise you that any charge made by the employer 
for lodging (or meals) must comply with the provisions of Section 
10 of the Orders. Section 10, in pertinent part, reads as follows: 

“(B)’Lodging’ means living accommodations available to the 
employee for full-time occupancy which are adequate, decent, 
and sanitary according to usual and customary standards. 
Employees shall not be required to share a bed. 

“(C) Meals or lodging may not be credited against the minimum 
wage without a voluntary written agreement between the 
employer and the employee. When credit for meals or lodging is 
used to meet part of the employer's minimum wage obligation, 
the amounts so credited may not be more than the following: 

... 

[The Orders contain the maximum amounts allowed for meals and 
lodging] 

... 

“(D) Meals evaluated, as part of the minimum wage, must be 
bona fide meals consistent with the employee's work shift. 
Deductions shall not be made for meals not received nor 
lodging not used. 

“(E) If, as a condition of employment, the employee must live 
at the place of employment or occupy quarters owned or under 
the control of the employer, then the employer may not charge 
rent in excess of the values listed herein6.” 

6It should be noted that Labor Code § 450 prohibits any employer from 
forcing an employee to purchase anything of value from the employer and Labor 
Code § 221 forbids an employer from collecting back from an employee any sum 
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It is unclear from your letter what the employee’s rate of pay 
is. Consequently, we cannot be specific as to the charges which 
may be made. In any event, the charge made for living arrangements 
must be for “full-time occupancy” and any amount charged to the 
employee which impacts on the minimum wage obligation owed to the 
employee may not exceed the sums set out in the Orders. In 
addition, if the employee is required to reside on the premises the 
charge made for the full-time occupancy may not exceed the amounts 
set out in the Orders. 

Your next question also relates to the lodging offered by your 
client and again raises questions regarding sleep time: 

“If an employee resides on the premises of our client’s 
residential care facility, how separate, self contained and 
distinct from the employer’s business must the employee’s 
accommodations be to regard sleep time as time for which an 
employee need not be compensated despite working less than 24 
consecutive hours and occasionally being awakened to assist 
with the employer’s business.” 

There is nothing in the Orders which would require that the 
accommodations be “separate” or “self-contained and distinct” from 
the employer’s business. The accommodations must be “adequate, 
decent and sanitary” according to “usual and customary standards.” 
Adequate bath and toilet facilities are required, of course. The 
facilities must afford privacy, but need not be removed from the 
employer’s premises. Since the accommodations must be available 
full time, adequate storage space would also be required. 

The requirements for paying an employee who is not required to 
remain on the premises have been discussed above and we will not 
repeat that discussion here. We would, however, caution that the 
employee would not be entitled to wages only for time when he or 
she is not required (implicitly or explicitly) to remain on the 
premises. If, on the other hand, the employee is required – in any 
manner  –  to  be available on the premises of the employer, the 
employee is entitled to be compensated. The federal rules in this 
regard are clear; the U.S. supreme Court has discussed the 
difference between whether this is work time or not. 

“Whether in a concrete case such time falls within or without 
the [FLSA] is a question of fact to be resolved by appropriate 

theretofore paid to the employee. In addition, Labor Code § 224 forbids any 
deduction from either the contract or statutory wage owed to the employee. This 
provision of the IWC Orders is considered by the DLSE to be a narrow exception 
to those provisions. As an exception, the language of Section 10 of the Orders 
is read very narrowly. 
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findings  of the trial court. This involves scrutiny and 
construction of the agreements between the particular parties, 
appraisal of their practical construction of the working 
agreement by conduct, consideration of the nature of the serv-
ice, and its relation to waiting time, and all of the sur-
rounding circumstances. Facts may show that the employee was 
engaged to wait, or they may show that he waited to be en-
gaged.” Skidmore v. Swift & Co. 323 U.S. 134 at 136-37 (1944). 

The critical question, the Supreme Court has suggested, is 
“whether time is spent predominantly for the employer’s benefit or 
for the employee’s.” Roy v. County of Lexington, 141 F.3d 533, 544 
(4th Cir.1998) 

Your next question also involves sleep time and, again, raises 
the issue of reporting time pay: 

“Can the employer have employees reside on-site and work three 
24-hour shifts per week during which the employee will not be 
compensated for sleep time unless the employee is unable to 
enjoy the legally required amount of sleep per night to 
qualify for non-payment of wages. If such employee resides on 
premises during the balance of the week while they are not 
working, if they are called into service on an emergency 
basis, can they be paid only for hours actually worked, or is 
there a requirement that they be paid some additional sum?” 

As stated above, if the employee in the healthcare industry 
under Order 5 is assigned a shift of 24 hours or more but is 
allowed a regularly-scheduled eight hours of uninterrupted sleep 
(See discussion regarding this phrase at 29 C.F.R. § 785.22) that 
sleep time may be deducted despite the fact that the employee is 
required to remain on the employer’s premises. Any additional time 
the employee may work during the remainder of the week would be 
subject to the usual regulations in the IWC Orders. Thus, if the 
employee is called to work at a time when the employee is not 
scheduled to work, he or she would be entitled to reporting time 
pay. 

You may also wish to review the provisions of 29 C.F.R. 
§ 785.23 which would be applicable because of the unique definition 
of “hours worked” in connection with employees in the healthcare 
industry. That federal regulation provides that where the employee 
resides on his employer’s premises on a permanent basis or for 
extended periods of time (at least five days per week, see Bouchard 
v. Regional Governing Board, et al. (8th Cir.1991) 939 F.2d 1323, 
1329) the employer and employee may enter into a reasonable 
agreement regarding time worked. Caveat, the requirement that the 
agreement be reasonable – that  is that the number of hours the 
employee actually works is accurately reflected – must be present. 
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Any additional hours (such as what you refer to in your letter) 
would have to be in addition to the agreed hours. 

Additionally, Order 5-2003, Section 3(D) provides that in the 
operation of a hospital or an establishment which is an institution 
primarily engaged in the care of the sick, the aged, or the 
mentally ill or defective who reside on the premises, the employer 
and employee may enter into an agreement or understanding, before 
the performance of the work, which provides a work period of 
fourteen (14) consecutive days in lieu of the workweek of seven 
consecutive days for the purposes of overtime computation and the 
employee receives compensation of time and one-half (1½) times the 
employee’s regular rate of pay for all hours  in  excess of eighty 
(80) hours in the 14-day period or more than eight hours in any one 
workday. (The double time provisions would also be applicable.) 

You may wish to review the issues discussed in this letter by 
referring to the DLSE Enforcement and Interpretations Manual which 
may be accessed online at: 

http://www.dir.ca.gov/dlse/DLSEManual/dlse_enfcmanual.pdf 

We hope this adequately addresses the many questions you 
raised in your letter. We are sorry we cannot review the “rental 
agreement” which you did not attach. We can only caution that you 
carefully review the provisions of Section 10 of Order 5-2003 as 
explained in this letter. 

Yours truly, 

H. THOMAS CADELL, JR. 
Attorney for the Labor Commissioner 

c.c. Arthur Lujan, State Labor Commissioner 
Tom Grogan, Chief Deputy Labor Commissioner 
Anne Stevason, Chief Counsel 
Assistant Labor Commissioners 
Regional Managers 
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