STATE OF CALIFORNIA GRAY DAVIS, Governor

DEPARTMENT OF INDUSTRIAL RELATIONS
DIVISION OF LABOR STANDARDS ENFORCEMENT

Santa Rosa Legal Section
50 D Street, Suite 360
Santa Rosa, CA 95404
(707) 576-6788

H. THOMAS CADELL, Of Counsel

January 29, 2003

Richard M Al bert

Fol ey Lardner Law Firm

2029 Century Park East, Suite 3500
Los Angel es, CA 90067-3021

Re: Calculation O Regular Rate O Pay (oozs1)

Dear M. Al bert:

Your letter to Arthur Lujan, State Labor Commi ssioner, regard-
i ng the above-referenced subject has been assigned to this office
for response.

In you letter you state that your client, a hospital in
California, “w shes to provi de additional conpensation to enpl oyee
to ‘make them whole’ when they are ‘called off’ scheduled work
because of |ow census or other patient care related reasons.” 1In
order to acconplish this, your client proposes the follow ng:

Assumi ng that an individual typically works three (3) twelve
(12) hour shifts per week at a base hourly rate of $20.00 per
hour . In a typical workweek, the worker would work 24
straight tinme hours at $20.00 per hour ($480.00) and 12
overtine hours at tine and one-half (i.e., $30.00 per hour)
($360.00). The enpl oyee would earn a total of $840.00 for the
above wor kweek.

In order, your argunent states, to keep the enpl oyees whol e
and to conpensate those who are provided |less hours to work
than their normally scheduled hours of work, your client
proposes to cal cul ate wages due enployees by utilizing the
“bl ended rate” rather than the base hourly rate. According to
your argunent, from a cal cul ation standpoint only, time and
one-hal f woul d not be provi ded for schedul ed hours worked over
eight (8) in a day since overtine is in essence already
calculated into the blended rate. The blended rate is
cal cul ated, in your exanple, by dividing the 36 regul ar hours
worked into the total sumearned in the week. You arrive at
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an hourly rate of $23.33 using this mnethod.

You provide an exanple to illustrate your client’s proposal:

Assune t he enpl oyee is sent hone early on his-her third shift

of the week, and only works four (4) hours that day conpared

to the usual twelve. Conpensati on due under the current
met hodol ogy woul d be: 20 hours at $20.00 per hour ($400.00)

gnd ei ght hours at $30.00 per hour ($240.00) for a total of
640. 00.

On the other hand, as you point out, in this particular
ci rcunstance, using your proposed “blended rate” the worker
woul d be entitled to 28 hours at $23.33 (the bl ended rate) per
hour for a total of $653.24 — a total of $13.24 nore for the
short ened wor kweek.

The “net hodol ogy” you suggest is nothing nore than additional
wages paid to an enployee for working a short shift. This is
recogni zed by the U S. Departnent of Labor’s Regul ati ons which you
cite inyour letter (29 CF. R 778.218(b)?Y). It is simlar to the
“reporting tinme” pay wage required in the W Orders; but, unlike
the Reporting Tinme provision, the differential is based on a
calculation rather than a set anount. The Reporting Tinme wage
whi ch nust be paid is a mninmumrequirenent for being called into
wor k. Thus, under California law, if an enpl oyee who i s schedul ed
for or usually works an eight-hour shift is sent honme after only
three hours, the enployer is still required to conpensate the
enpl oyee for one-half of the usual or scheduled shift (i.e., four
hours) at the enpl oyee’s regular rate of pay.

As we understand your proposal, your client will sinply use
the calculation you refer to as the “blended rate nmethod” to
cal cul ate a bonus to be paid to hourly workers who are called into
work and not provided with the full shift of work. W need to
enphasi ze that the California |law requires that at | east one half
of the schedul ed or usual shift be paid at the enpl oyee’ s regul ar

"W nust point out that the C.F.R section you cite (778.218) is based
specifically on the provisions of 29 U.S.C. 8§ 207(e)(2). DLSE takes the position
that the failure of the IWC to define the term “regular rate” indicates the
Conmi ssion’s intent that in determ ning what paynments are to be included in or
excluded fromthe cal cul ati on of the regular rate of pay, California will adhere
to the standards adopted by the U.S. Departmnent of Labor to the extent that those
standards are consistent with California |law. (See DLSE Manual, Section 49)
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rate of pay2

You ask the DLSE to address two specific questions based on
the facts you have submtted:

1. Does the di fference between the base hourly rate and t he
bl ended rate constitute “pay for idle hours” under 29
CF.R § 778.218?

As pointed out, above, while the federal regulation you cite
is based on specific |anguage contained in the Fair Labor
St andards Act which does not appear in California |law, for
enforcenment purposes, DLSE adopts the federal regulations
dealing with the provisions of 29 US C 8§ 207(e) to the
extent that those regulations are consistent with California
law. As of this date no i nconsistency with California |law has
been brought to our attention in regard to the provisions of
t he regul ati on.

The paynent of the bonus anobunt which woul d be cal cul ated as
the difference between the wages due based on the overtine
wor ked at the “regular rate of pay” and the sum you descri be
as a “blended rate” as set out in your exanple, need not be
calculated into the regular rate of pay. This is so because,

under the facts you present, the “blended rate” is sinply a
method to calculate a bonus paid to hourly enployees for

periods of time when the enpl oyer has not provided the usual

or schedul ed hours. The differential you descri be nay be added
to the regular wages due the enployees as a lunp sum “idle
hours premunf which is exenpt from the regular rate
cal cul ati ons.

We nust caution that the provisions of 29 CF. R § 778.218
define the [imtations on the exclusion of these paynents fromthe
regul ar rate of pay calculations. The type of absence envisioned
is “infrequent or sporadic or unpredictable.” W also nmust nention
that we do not, by this opinion, adopt the term “blended rate”
whi ch you use as applicable to the situation you describe. A
“bl ended rate” is one used when different hourly rates are paid by
t he sane enpl oyer to an enpl oyee for differing types of work.

We hope this adequately addresses the issues raised in your
letter. Thank you for your interest in California |abor |aw.

2You shoul d note that consistent with this, any reporting tine pay, extra
pay for failure to provide a meal period or a break or paynent received for split
shifts are, in the view of the DLSE, in the nature of prem unms required by |aw
and not received for performance of a duty. Thus, these payments are not
i ncluded in conputing the regular rate of pay. (See DLSE Manual, 49-2 and 49-3)

2003.01.29



Richard M Al bert, Esq.
January 29, 2003
Page 4

Yours truly,

H. THOVAS CADELL, JR
Attorney for the Labor Comm ssi oner

c.c. Arthur Lujan, State Labor Comm ssi oner
Tom G ogan, Chief Deputy Labor Comm ssi oner
Anne St evason, Chief Counsel
Assi stant Labor Conm ssioners
Regi onal Managers
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