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Dear Mr. Gerard:

I have been asked to respond to your letter regarding the 
above-referenced subject written to the Chief Counsel. Please 
excuse the delay in responding to this inquiry.

In your letter, you state that your client sponsors 
educational programs which include outdoor overnight camps in both 
forest and island settings. The camps range in duration from one 
to five days during which time the children participate in 
activities designed to educate them about the relationship between 
land and sea. Participants in the island camp travel by boat to 
the camp location.

Your client, according to the letter, also sponsors programs 
aboard both historic ships and modern vessels and it is during 
these programs on historic ships that your client's employees re­
create for school children the maritime life in the appropriate 
historic period. Your letter also states that during the course of 
their duties, your client's employees supervise the children, 
direct educational activities, prepare meals and monitor the safety 
of the participants . These historic ship programs involve an 
overnight stay on the ship and last approximately 18 hours. The 
employees arrive approximately 30 minutes before the program and 
may stay for approximately 15 minutes after the children leave.

1

In addition, according to your letter, your client also offers 
educational programs that last approximately 3 to 5 hours and cover 
topics such as oceanography and ichthyology. The client's

1We assume for purposes of this letter that the description in this 
paragraph applies to the programs on the historic ships, though it is not really 
clear.
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employee's typically work two to three overnight programs and 
several day programs in a given week and their work schedules vary 
from week to week. You note that your client offers its programs 
year-round, though the overnight historical programs are primarily 
offered during the school year.

Initially, we wish to inform you that there is insufficient 
information regarding any employees of your client except those 
involved in the program you describe involving "historical ships". 
Even that program is not really adequately described; however, 
based on the information you do provide, we feel that we can answer 
some of the questions you pose regarding that particular program.

Your initial question is: "Is our client an 'organized camp'?" 
The question is asked in an effort to establish that the program 
you describe would allow your client to claim the exemption from 
minimum wage and overtime requirements under the provisions of 
Labor Code § 1182.4. As we explain in detail below, your 
description of your client's program would prevent us from finding 
that your client is an "organized camp" as that term is defined.

§ 1182.4. Organized camp employees.

(a) No student employee, camp counselor, or program counselor 
of an organized camp shall be subject to a minimum wage or 
maximum hour order of the commission if the student employee, 
camp counselor, or program counselor receives a weekly salary 
of at least 85 percent of the minimum wage for a 40-hour week, 
regardless of the number of hours per week the student 
employee, camp counselor, or program counselor might work at 
the organized camp. If the student employee, camp counselor, 
or program counselor works less than 40 hours per week, the 
student employee, camp counselor, or program counselor shall 
be paid at least 85 percent of the minimum hourly wage for 
each hour worked.
(b) An organized camp may deduct the value of meals and 
lodging from the salary of a student employee, camp counselor, 
or program counselor pursuant to appropriate orders of the 
commission.
(c) As used in this section, "organized camp" means an 
organized camp, as defined in Section 18897 of the Health and 
Safety Code, which meets the standards of the American Camping 
Association.

You conclude that Labor Code §1182.4 does not require that a 
qualifying organized camp must meet the definition set forth in 
Health & Safety Code Section 11897 and the standards of the 
American Camping Association ("ACA"). You state that this 
conclusion is supported by the fact that section 11897 does not 
mention the ACA. While that observation is without doubt true, we 
don't see how it has any bearing on the question of whether, in 
order to meet the exemption from the overtime and minimum wage 
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requirements of the California law, the organization must meet the 
definition of "organized camp" as set out at Labor Code Section 
1182.4(c) :

"As used in this section, 'organized camp' means an organized 
camp, as defined in Section 18897 of the Health and Safety 
Code, which meets the standards of the American Camping 
Association."

As you can see, the sentence is compound. The language is un­
ambiguous. Not only must the camp be "organized", it must also 
meet the definition of "organized camp" set out in Health & Safety 
Code § 18897 and it must meet the standards of the American Camping 
Association. We must, therefore, disagree with your conclusion.

The California Legislature has chosen to use the criteria 
adopted by the American Camping Association:

"The main purpose of the ACA-accreditation program is to 
educate camp owners and directors in the administration of key 
aspects of camp operation, particularly those related to 
program quality and the health and safety of campers and 
staff. The standards establish guidelines for needed policies, 
procedures, and practices." (ACA On-line Information)
The American Camping Association is a community of camp 

professionals who, for nearly 100 years, have joined together to 
share knowledge and experience and to ensure the quality of camp 
programs. Obviously, the California Legislature felt that by 
utilizing the experience of this organization it was ensuring that 
the exemption from minimum wage and overtime requirements were only 
granted to groups which met the industry standards. It is 
reasonable for the Legislature to expect that such certification 
would insure that both the public - whose children attend the 
programs - and the affected employees were protected.

The Legislature has adopted the standards promulgated by the 
ACA which cover such areas as:

• Site and Food Service • Operational and Management 
• Transportation • Human Resources, and 
• Health and Wellness • Program Standards. 

You present no evidence to support your suggestion that "church- 
sponsored camps... may not be able to afford [the accreditation 
process]." Additionally, you present no evidence that your client 
is unable to afford the accreditation process or that your client 
is a "church-sponsored" organization. Indeed, there is no evidence 
that accreditation is either "time-consuming" or "expensive" as you 
state. In addition, you fail to point out how the fact that a 
program is either "church-sponsored" or the sponsor is unable to 
afford accreditation would impact on the question of whether the 
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program would have to meet the standards set out in the Labor Code.

We note that the ACA (and, incidentally, the provisions of 
Health & Safety Code § 18897(a)) provide that the program must be 
"at least 5 consecutive days in length or five days in not more 
than 14 days." This would be one of the criteria that would have 
to be met in order to qualify for the exemption.

It is clear from a reading of the statute that the Legislature 
has determined that the standards of the American Camping 
Association is the criterion to be used to determine eligibility 
for the exemption from the minimum wage and overtime obligation of 
the law. It is not possible for this agency to determine whether 
your client meets the standards of the American Camping Association 
without a full investigation by officers of this Division or 
through the accreditation process available.

We conclude, therefore, that absent (1) accreditation by the 
ACA; (2) a statement by that organization that your client's 
programs meet the standards of the ACA, or (3) an independent 
finding by officers of the DLSE that your client's programs meet 
those standards, the workers cannot be exempt, pursuant to the 
provisions of Labor Code § 1182.4, from the minimum wage and 
overtime requirements of the California law.

Question numbered 3 in your letter is one of general interest 
and we will answer that inquiry without implying that the answer 
applies to your client's employees. You ask whether Labor Code 
§ 1182.4 requires that affected employees be paid on a salary basis 
in order to qualify for the minimum wage and overtime exemption. 
You indicate that in your opinion the first sentence of subdivision 
(a) is contradicted by the second sentence. The DLSE interprets 
the language as follows:

The first sentence states that the exemption from both the 
minimum wage and overtime requirements applies if the employee 
receives a weekly salary of at least 85 percent of the minimum 
wage based on a 40-hour workweek. Currently, that would mean 
that if the affected employee received a salary of $229.50 per 
week, the employer would be exempt from any further minimum wage 
or overtime obligation to that employee. The second sentence 
simply requires that in the event the employee works less than 
40 hours per week, the employer may meet the minimum wage 
obligation by paying the employee at least 85% of the 
established minimum wage ($5.74 per hour) for each hour worked. 
However, if the employer chooses to pay an employee of an 
organized camp (other than camp counselor2) only for the hours 
actually worked (as opposed to a salary payment covering all

2 Organized camp counselors may be subject to the 54-hour rule before 
overtime would be owed. See IWC Order 5, Section 3(E).
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work in the workweek) all work must be paid at no less than the 
minimum wage for all regular (non-overtime) hours and any work 
in excess of eight hours in a workday must be paid at the 
applicable premium rate. This answers your fourth question as 
well.

In answer to your question numbered 5, we are not familiar with 
the document you present. The term "organized camp" is already 
defined in the statute and we see no reason to redefine the term. 
As to the term "work time" which the document defines, we don't 
know what this term refers to. The term "work time" is not used in 
Labor Code Section 1182.4 nor is it used in the IWC Orders. What 
is even more confusing is that the document, as you note, purports 
to concern the "Application of The Provisions of IWC Order 5", yet 
those Orders have never used the terms "program counselor" or 
"student worker". Thus, we are not able to respond to your question 
numbered 5.

Question 6 in your letter refers to the language found in IWC 
Order 5, Subsection 3(E) and asks whether employees covered by that 
language ("camp counselors") who work more than 54 hours in a 
workweek in non-emergency situations are to be paid any differently 
than those who work over 54 hours in emergency3 situations as 
allowed in the IWC Order. Subsection 3(E) provides:

3The term "emergency" is defined at Section 2(D) of the Order to mean "an 
unpredictable or unavoidable occurrence at unscheduled intervals requiring 
immediate action."

"This section does not apply to organized camp counselors who 
are not employed more than 54 hours and not more than six (6) 
days in any workweek except under the conditions set forth 
below."

Clearly, unless the camp counselor's employment meets the 54-hour 
rule or the "emergency" exception, the overtime provisions of 
Section 3 do apply. It is the position of the DLSE that in the 
event an organized camp counselor is employed more than 54 hours in 
a workweek and the actual hours worked in excess of 54 are not 
themselves directly attributable to the emergency situation, the 
counselor must be paid the applicable premium pay for all hours in 
excess of eight in any one day or forty in any one workweek.

Question numbered 7 in your letter asks: "Must camp counselors 
be paid for sleep time or meal time under Labor Code section 1182.4 
or IWC 5-2001?"

As you know, the IWC Orders contain a definition of "Hours 
Worked" which, for most purposes, includes "the time during which 
an employee is subject to the control of an employer, and includes 
all the time the employee is suffered or permitted to work, whether 
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or not required to do so4." 

4Order 5 provides some differences in cases of employees required to reside 
on the premises of the employer. That is not the case in the facts you present.

5For instance, in Orders 4 and 5, the definition of "hours worked" for 
employees in the "health care industry" was limited to the definition used in 
connection with the FLSA, allowing those employers to require those workers to 
remain on the premises during meal periods. (See 29 C.F.R. § 785.19(b).)

6Here, again, the IWC has allowed, under certain circumstances, ambulance 
drivers and attendants to enter into written agreements with their employers 
whereby uninterrupted sleep time and meal time may be excluded from the "hours 
worked" in the day.

7The document you ask us to refer to also speaks of "direct" supervision, 
leaving the reader to conclude that there may be "indirect" supervision; however, 
this agency knows of no definition of those terms in relation to this issue. 

It is the position of the DLSE that inasmuch as the Legislature 
was familiar with the definition of "hours worked" which had been 
adopted by the IWC as early as 1947, we must assume that the 
definition must be incorporated into and used in defining the 
provisions of Labor Code § 1182.4.

As to the unique provisions of the IWC Order 5, absent a finding 
that the employees are required to "reside" on the premises of the 
employer, all time subject to the control of the employer is 
compensable.

DLSE has historically broadly interpreted the term "hours 
worked". "Under California law it is only necessary that the worker 
be subject to the 'control of the employer' in order to be entitled 
to compensation." (DLSE Opinion Letters 1993.02.03, 1993.03.31, 
1994.02.03) The California Supreme Court, in the case of Morillion 
v. Royal Packing Co. (2000) 22 Cal.4th 575, 584, stated "(T)his 
DLSE interpretation is consistent with our independent analysis of 
hours worked."

We can discern no exception from the definition5 of "hours 
worked" for those hours when the organized camp counselors are 
required by the employer to remain on the premises, nor do we see 
any exception for meal or sleep time6 while the employee is 
required to remain on the premises. It certainly seems clear that 
any such exceptions, if they had been anticipated by the IWC, would 
have been addressed in the specific language covering camp 
counselors. We are also unfamiliar with the difference between 
"direct" and "indirect" supervision of the children7. Your letter 
appears to state that while the camp counselors are eating and 
sleeping they are exercising only "indirect" supervision of the 
children. We can find no language in the law which would 
differentiate or, in fact, any language which even mentions 
"indirect".
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We regret that we cannot be of more assistance to you. As you 
can see, however, we are unable to agree with many of your 
conclusions.

Yours truly,

H. THOMAS CADELL, JR. 
Attorney for the Labor Commissioner 
c.c. Arthur Lujan, State Labor Commissioner 

Tom Grogan, Chief Deputy Labor Commissioner 
Anne Stevason, Chief Counsel 
Assistant Labor Commissioners 
Regional Managers
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