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Re: On-Duty Meal Periods

Dear Mr. Cherry:

This in response to your letter to the State Labor Commissioner, 
Arthur Lujan, dated April 4, 2002, in which you presented the following 
question, seeking clarification of the requirements for a permissible "on- 
duty meal period":

"The problem arises in the fast food industry where during many of the 
late night shifts the only person in charge of the restaurant is an hourly 
paid Shift Manager. Because this person must be available at all times to 
answer questions or solve problems it is not always possible for the 
employee to get an uninterrupted meal period of one-half hour. The 
employees do get to eat and are paid for all time including the time they 
are eating their meal. Under these circumstances, and with the agreement 
of the employee, can then employer have an On-Duty Meal Period arrangement 
with the employee?"

Industrial Welfare Commission ("IWC") Order 5-2001, which governs 
wages, hours and working conditions in the restaurant and fast food 
industry, mirrors Labor Code §512 in providing: "No employer shall employ 
any person for a work period of more than five hours without a meal period 
of not less than 30 minutes, except that when a work period of not more 
than six hours will complete the day's work the meal period may be waived 
by mutual consent of the employer and the employee." Subdivision 11(A) of 
IWC Order 5-2001 further provides: "Unless the employee is relieved of all 
duty during a 30 minute meal period, the meal period shall be considered an 
'on-duty' meal period and counted as time worked. An 'on-duty' meal period 
shall be permitted only when the nature of the work prevents an employee 
from being relieved of all duty and when by written agreement between the 
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parties an on-the-job paid meal period is agreed to. The written agreement 
shall state that the employee may, in writing, revoke the agreement at any 
time." 

Thus, as a general rule the required meal period must be an off-duty 
meal period, during which time the employee: 1) is not required to work, 
2) is not suffered or permitted to work, 3) is not subject to the control of 
the employer so as to be free to leave the employer's premises and attend 
to his/her own personal affairs, 4) for a minimum of thirty minutes. If 
any of these conditions are not present, the time, if any, during which the 
employee is permitted to eat his or her meal is considered on-duty time, 
which is treated as "hours worked" for which the employee must be paid at 
his or her regular rate of pay.

There are two types of on-duty meal periods: those that are permitted 
under the wage orders, and those that are not. In order for an on-duty 
meal period to be permitted under the wage orders, all three of the 
following requirements must be met:
1) the nature of the work must prevent the employee from being relieved of 
all duty during the meal period, 2) the employee and employer must have 
previously entered into a signed agreement authorizing an on-duty meal 
period, and 3) the signed agreement must expressly state that the employee 
may, in writing, revoke the agreement at any time. (If employees are 
represented by a collective bargaining representative, that representative 
is empowered to enter into or revoke such agreement on behalf of the 
represented employees. See Porter v. Quillin (1981) 123 Cal.App.3d 869.)

In determining whether "the nature of the work" prevents an employee 
from being relieved of all duty, the Division of Labor Standards 
Enforcement starts with the premise that the general requirement for an 
off-duty meal period is remedial in nature, and any exceptions to that 
general requirement must be narrowly construed, so as to avoid frustrating 
the remedial purpose of the regulation. The Division has always followed 
an enforcement policy that this determination must be made on the basis of 
a multi-factor objective test. The factors that should be considered 
include the type of work, the availability of other employees to provide 
relief to an employee during a meal period, the potential consequences to 
the employer if the employee is relieved of all duty, the ability of the 
employer to anticipate and mitigate these consequences such as by 
scheduling the work in a manner that would allow the employee to take an 
off-duty meal break, and whether the work product or process will be 
destroyed or damaged by relieving the employee of all duty. The Division 
will conclude that an off-duty meal period must be provided unless these 
factors, taken as a whole, decisively point to the conclusion that the 
nature of the work makes it virtually impossible for the employer to 
provide the employee with an off-duty meal period. Finally, the burden 
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rests on the employer for establishing the facts that would justify an on- 
duty meal period.

Applying this multi-factor test to the facts that you have provided, 
we note that despite your assertion that the hourly paid shift manager 
"must be available at all times to answer questions or solve problems," we 
cannot fathom why the other employees of the restaurant could not function 
in the absence of the shift manager for thirty minutes, so as to allow the 
shift manager to take an off-duty meal period. There is nothing that would 
appear so inherently complex about the running of a fast food outlet that 
would make the shift manager's presence utterly indispensable so as to 
preclude this manager from getting his or her well deserved, and legally 
required, off-duty meal break. You have failed to present any facts that 
would establish why no other employee could be trained to answer or resolve 
the "questions" or "problems" that may arise, or why any "questions" or 
"problems" that could only be answered or resolved by the shift manager 
could not wait for his or her return from an off-duty meal break. Finally, 
you do not suggest that the fast food being prepared and served would be 
destroyed or damaged as a result of relieving the shift manager of all duty 
for the length of his or her meal period. As such, we would conclude that 
the failure to provide this employee with an off-duty meal period violates 
the meal period requirements of IWC Order 5-2001, and that an on-duty meal 
period is not permitted.

Subdivision 11(B) of Order 5-2001 states: "If an employer fails to 
provide an employee a meal period in accordance with the applicable 
provisions of this order, the employer shall pay the employee one (1) hour 
of pay at the employee's regular rate of compensation for each workday that 
the meal period is not provided." This extra hour of compensation is 
required for each day that an employee who is entitled to an off-duty meal 
period is employed without the required off-duty meal period.

Thank you for your interest in California wage and hour law. Please 
do not hesitate to contact us with any further questions.

Sincerely, 

Miles E. Locker 
Attorney for the Labor Commissioner 

cc: Chuck Cake, DIR Director 
Arthur Lujan, Labor Commissioner 
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Anne Stevason, Chief Counsel 
Tom Grogan, Chief Deputy 
Greg Rupp, Assistant Chief 
Nance Steffen, Assistant Chief 
Bridget Bane, IWC Executive Officer 
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