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Counselor at Law 
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Re: Training Program Exemption

Dear Ms. Blackburn:

This is in response to your letter asking for an opinion 
concerning the establishment of a training program for non- 
employees desiring to work in the petrochemical industry. Your 
letter states that your client wishes to establish a training 
program for individuals who are not currently employed by your 
client, which is a staffing company. Your letter states that the 
training, which is of a general nature, would be provided by an 
independent training firm, and that the training applies to the 
petrochemical industry, not specifically to a particular employer 
or company. You further state that the training includes 
classroom, demonstration and hands-on training, but no actual work 
is performed, and neither the staffing company nor its clients 
derive any immediate benefit from the activities of the trainees 
during the training.

You further state that upon successful completion of the 
training, which is designed to fulfill governmental requirements 
for the petrochemical industry, and upon passage of written 
test(s), a certificate necessary to work in the industry will be 
awarded. You also state that completion of the training does not 
entitle the participant to a job, but that an offer of a job will 
be contingent passage of the test(s) and availability of openings 
with one of the staffing company's clients at that time. 
Successful participants in the program are not obligated to either 
apply for or accept positions with the staffing company or its 
clients.

You state that training course fees will be paid to the 
independent training firm by the staffing company, but you do not 
state whether the staffing company funds these fees by charging 
participants, potential clients, or clients who obtain qualified 
participants in the training program through the staffing company. 
You do state that the staffing company is obligated to pay for the 
training program whether or not the trainee passes or completes the 
course. Trainees sign a written statement prior to commencement of 
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the training acknowledging that they are not employees of the 
staffing company and are not entitled to wages for the time spent 
in training, and no benefits payable to employees of the staffing 
company or its clients are received by the trainees.

It is apparent from your inquiry that you and/or your clients 
have given thoughtful consideration to the eleven prong test 
traditionally employed by DLSE in evaluating training programs, as 
set forth in Wilcox, California Employment Lav, Section 1.04(f). 
Under this test, a person enrolled in a training program will not 
be considered to be an employee if all of the following criteria 
are met:

1. The training, even though it includes actual 
operation of the employer's facilities, is similar to 
that which would be given in a vocational school.

2. The training is for the benefit of the trainees or 
students.

3. The trainees or students do not displace regular 
employees, but work under their close observation.
4. The employer derives no immediate advantage from the 
activities of the trainees or students, and on occasion 
the employer's operations may actually be impeded.

5. The trainees or students are not necessarily 
entitled to a job at the conclusion of the training 
period.

6. The employer and the trainees or students understand 
that the trainees or students are not entitled to wages 
for the time spent in training.
7. Any clinical training is part of an educational 
curriculum.

8. The trainees or students do not receive employee 
benefits.

9. The training is general, so as to qualify the 
trainees or students for work in any similar business, 
rather than designed specifically for a job with the 
employer offering the program. In other words, on 
completion of the program, the trainees or students must 
not be fully trained to work specifically for only the 
employer offering the program.

10. The screening process for the program is not the 
same as for employment, and does not appear to be for
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that purpose, but involves only criteria relevant for 
admission to an independent educational program.

11. Advertisements for the program are couched clearly 
in terms of education or training, rather than 
employment, although the employer may indicate that 
qualified graduates will be considered for employment.
The only factors in this test which I do not see specifically 

addressed by your letter are screening of applicants, advertisement 
of the course (s) and the question of whether the training is 
similar to that which would be given in a vocational school, or 
whether the clinical ("hands-on”) portion of the training is part 
of an educational curriculum. Traditionally, DLSE has required 
that such training be an essential part of an established course of 
an accredited school or of an institution approved by a public 
agency to provide training for licensure or to qualify for a 
skilled vocation or profession. Your letter does include 
descriptions of several courses available to the trainees, with 
reference to OSHA. This agency is not equipped to pre-qualify 
actual course content. If, however, your client can meet its 
burden, if challenged, to demonstrate that the courses actually 
offered are comparable to those offered by technical or vocational 
institutions, it would appear that this type of program would meet 
the requirements of prongs (1) and (7) of the test as set forth in 
Wilcox. The requirements as to screening of the employees for 
participation in the training are that the screening process be 
neither the same as that used to screen job applicants for the 
staffing company or its clients, nor so inextricably intertwined as 
to make the distinction, if any, meaningless. The requirements as 
to advertising are that the solicitations are to apply for the 
training, not for employment.

Naturally, the question of whether any particular individual 
is a bona-fide trainee as to whom no employment relationship exists 
will turn on the particular facts relating to his or her 
participation in the program, not on proposals for a program. If 
you have any further questions, feel free to contact my office.

Thank you for your interest in California labor law.
Very truly yours,

Miles E. Locker 
Chief Counsel

cc: Jose Millan 
Tom Grogan 
Greg Rupp 
Nance Steffen
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