
STATE OF CALIFORNIA PETE WILSON, Governor
DEPARTMENT OF INDUSTRIAL RELATIONS

DIVISION OF LABOR STANDARDS ENFORCEMENT
LEGAL SECTION 
45 Fremont Street, Suite 3220 
San Francisco, CA 94105 
(415) 975-2060 

MILES E. LOCKER. Chief Counsel

September 17, 1998

Mr. Pepe Rodarte, 
Personnel Manager 
Babbage's Etc. 
2550 William D. Tate Ave. 
Grapevine, TX 76051

RE: Vacation Policy--Labor Code Section 227.3

Dear Mr. Rodarte: 

This is in response to your letter of August 10, 1998, to 
Senior Deputy Labor Commissioner Ysmael Raymundo, requesting an 
opinion as to whether the Company Vacation Policy you enclosed 
(including proposed amendments and/or clarifications under the 
title "Revised Vacation Policy Clarification") complies with 
California law. Under the policy, employees do not commence to 
earn or accrue vacation until semi-annual target dates six to 
twelve months after attaining full time employment. Thus an 
employee hired between January 1 and June 30 would commence earning 
vacation on January 1 of the following calendar year, and employees 
hired between July 1 and December 31 would commence earning 
vacation on July 1 of the subsequent calendar year. Under the 
policy, vacation is to be taken in the calendar year in which it is 
earned, and cannot be "cashed out" except in the case of employees 
whose employment is either terminated or converted to part-time 
employment, which case pro-rata calculation of earned vacation is 
paid. Vacation is "credited" for use by the employee on January 1 
and July 1, respectively, with vacation time available for use as 
of January 1 not being fully earned/accrued until June 30 of the 
same calendar year, and vacation time available for use as of July 
1 not being fully earned/accrued until December 31 of that calendar 
year. The policy prohibits employees from taking vacation time 
"during the November and December holiday season." It is unclear 
whether this refers to two different time periods (surrounding 
Thanksgiving and Christmas, I would presume), or whether it 
encompasses the period from Thanksgiving through Christmas or New 
Year's eve.
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The policy further states that vacation cannot be carried over 
into subsequent calendar years. You describe this in your cover 
letter as a "use it or lose it” policy, but also state in your 
letter that California employees "are required to take vacation or 
may carry it over if necessary." I could not find any language in 
the written policy to this effect either in the written "Vacation 
Policy" you supplied, nor in the "Revised Vacation Policy 
Clarification." The only reference in either document specifically 
states, "Available vacation does not accumulate from one year to 
the next."

"Use it or lose it" vacation policies are prohibited by Labor 
Code 227.3, See Boothby v. Atlas Mechanical, 6 Cal. App. 4th 1595 
(1992) ; Berardi v. General Motors, 143 Cal. App. 3d Supp. 7 (1983) . 
A policy which prevents employees from accruing additional vacation 
time until using some reasonable amount of already accrued vacation 
(commonly referred to as "reasonable cap") is lawful under Section 
227.3, but the policy must specifically describe the cap. The 
policies you provided do not qualify. It is unlikely that any 
vacation policy in which the vacation is not completely earned 
until late December, a period during which the policy prohibits the 
employee from taking any vacation, would be considered lawful in 
any case, since this puts the employee in the untenable situation 
whereby the employee risks taking the vacation time prior to it 
being earned and subjecting the employee to either unlawful 
deductions or a lawsuit against advances not earned in the event 
his or her full time employment ceases, or having the vacation 
earned erased at the stroke of midnight on December 31. Moreover, 
DLSE has consistently taken the position that a reasonable cap on 
accrued vacation cannot occur unless the employee is given a 
reasonable period after the vacation is earned (usually not less 
than seven months) to use the accrued vacation. Prohibiting 
employees from accruing additional vacation during this period, in 
the judgment of the Division of Labor Standards Enforcement, 
violates Section 227.3, which charges the Labor Commissioner, the 
chief executive officer of DLSE with applying "principles of equity 
and fairness" in enforcing that section.

Another portion of the vacation policy and revised 
clarification also appears to violate California law. The policy 
states that employees whose employment is terminated will be paid 
for unused vacation on the employee's next regular check. Labor 
Code Section 201 provides that employees who are terminated must be 
paid all earned wages immediately at the time of termination. 
Section 202 provides that employees who resign must be paid all 
earned wages within 72 hours, unless notice of intention to quit 
was given 72 hours prior to the actual cessation of employment, in 
which case the employee must be paid all earned wages at the time 
of quitting. In other words, you cannot wait until the next 
regular payday to pay the unused vacation, since under Section 
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227.3 the vacation constitutes earned wages.

Your "Revised Vacation Policy Clarification" also states that 
employees who "borrowed vacation before it has been accrued/earned 
.... would only be paid the [earned portion]." It is unclear how 
this would operate, since the employee in this scenario has already 
taken and been paid for the "borrowed" vacation. If your policy is 
suggesting that a deduction would be taken from the employee's 
final paycheck for hours actually worked, such a deduction is 
illegal under California law. See CSEA v. State of California, 198 
Cal. App. 3d 374 (1988).

I hope this responds to your questions. If you have any 
further questions, please do not hesitate to contact me.

Very truly yours,

Miles E. Locker 
Chief Counsel

cc: Jose Millan 
Tom Grogan 
Greg Rupp 
Nance Steffen 
Ysmael "Ray" Raymundo
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