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MILES E. LOCKER, Chief Counsel 

September 11, 1998 

Sunil Lewis Vatave, Esq. 
Vatave Saltz & Nimoy 
610 Newport Center Drive 

RE: Request for Opinion Letter, Charging Applicants for Training 

Dear Counsel: 

This is in response to your request for an opinion letter 
regarding charging a training fee to applicants. The facts set 
forth in your request are as follows: Prospective telemarketing 
employees are offered a job only upon satisfactory completion of 
the training class, which is conducted by the prospective employer, 
not an outside school. Applicants are not required to take the 
class, but are advised they will not receive an offer of employment 
(absent demonstration of substantial sales experience) unless they 
take the class. The training fee is waived if the applicant  
becomes an employee and remains in the employ of the employer for 
at least five days. 

The criteria normally employed by DLSE to determine whether a 
training class would not constitute hours worked for which wages 
are due are set forth in "California Employment Law", Wilcox, 
Section 1.04[1](f). Historically, DLSE has required that training, 
to be exempt from hours worked, and thus non-compensable, be an 
essential part of an established course of an accredited school or 
an institution approved by a public agency to provide training for 
licensure or to qualify for a skilled vocation or profession. A 
course which is specifically tailored to practices used by the 
employer would not qualify. Additionally, the work performed by 
the applicants during the training cannot be work which would have 
otherwise been performed by bona fide employees (marketing to an 
actual consumer) Also, it appears from your letter that the 
screening process for admission to the program, if not identical to 
the screening process for employment, is inextricably intertwined, 
and that successful completion of the training entitles the 
applicant to employment. Any one of the above would render the 
training program ineligible for exemption from being considered 
hours worked. Thus the "trainees" would be considered employees,  
and must be compensated, rather than charged for time spent in such 
training. 
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Additionally, Labor Code Section 300 prohibits assignment of 
wages unless a detailed set of required elements are set forth in 
writing, including the requirement that the assignment is voluntary 
and revocable, neither of which appear to be satisfied by the 
scenario set forth in your letter. 

Labor Code Section 450 specifically provides that no employer 
or agent thereof, shall compel any employee or applicant for 
employment to patronize his employer or purchase anything of value. 
To the extent the training has any purported intrinsic value, Labor 
Code Section 450 prohibits your client from charging prospective 
employees to pay for the training. 

Turning to your question concerning the applicability of Labor 
Code Section 224, the statute does not permit an employer to make 
an otherwise unlawful deduction from an employee's wages, even if 
written authorization for such a deduction has been obtained. Put 
another way, Section 224 only authorizes lawful deductions from 
wages; the deductions you proposed do not fall into that category. 

I hope this addresses the questions posed by your letter. If 
you have further inquiries, please feel free to contact my office. 

Very truly yours, 

Miles E. Locker 
Chief Counsel 

cc: Jose Millan 
Tom Grogan 
Greg Rupp 
Nance Steffen 
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