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RE: Request for Opinion Letter, Work Recesses, IWC Order 8-80
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Dear Counsel:

This is in response to your request for an opinion letter
regarding work recesses under paragraph 3(e) of IWC Order 8-80. The
relevant facts set forth in your letter are as follows: Your client
purchases fresh produce directly from growers who transport the
produce directly from the harvest to your facility, where your
client's employees clean and pack the produce for distribution to
supermarkets and other retailers. The delivery of the produce to
your client's facility is under the control of the growers and/or
their designated shippers. Based on estimated delivery time(s),
your client schedules starting times for the following day. These
starting times may vary, depending on the travel time from the
field to your location. On occasion the employees arrive for work
at their scheduled starting times, but the delivery of the produce
has been delayed. You ask whether the client's prior practice of
declaring a work recess, and releasing the employees from all
duties for a period of not less than one-half hour and not more
than two hours, during which time the employees are free to leave
the premises, is allowable under paragraph 3(E) of Wage Order 8-
80. You state that said work recesses do not occur during meal
periods and that no more than two such recesses occur within one
shift. You do not state whether the aggregate time of the work
recesses exceeds two hours. Paragraph 3(E) provides that the total
time of the recesses cannot exceed two hours; two hours for
multiple recesses within the same workday' would not be allowable
under 3(E). You specifically also ask whether your client is
required to allow employees to "clock in" and preform a few minutes

'Paragraph 2(N) of Wage Order 8-80 defines "workday" as any consecutive 24 hour period
beginning at the same time each calendar day The start of a shift can fluctuate, but the start of a
workday must be consistent. :
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of work prior to the commencement of the work recess.

Paragraph 3(E) allows the work recesses to be declared during
a work day. Thus it would appear that a shift need not actually
commence with work being performed before a recess can be called.
Please be cautioned, however, that unless every element of
paragraph 3(E) is met, the recess time will be treated as hours
worked. That is, in order to be excluded from hours worked, the
employees must be free to leave the premises during the recess(es),
each recess must be no less than one-half hour and no more than two
hours in duration, the recess(es)cannot ‘coincide with meal
period(s), there cannot be more than two recess periods within one
shift, and total duration of all such recesses in any workday must
not exceed two hours.

I hope this addresses the questions posed by your letter. If
you have further inquiries, please feel free to contact my office.

Very truly yours,
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Miles E. Locker
Chief Counsel

cc: Jose Millan
Tom Grogan
Greg Rupp
Nance Steffen
George Gomnez



