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Re: Reporting Time Pay 

Dear Mr. Dwyer: 

This is intended to reply to your letter of July 16, 1997, 
wherein you ask: 

"If the Company sends employees home early due to their 
unacceptably poor performance, may the Company pay them 
only for the actual time working until they are sent 
home? " 

You state that your client employs telephone callers on a 
part-time, hourly basis to solicit donations for certain non-profit 
organizations. The shifts occur from 9:30 a.m. to 1:30 p.m. (4 
hours), 2:00 p.m. to 6:00 p.m. (4 hours) and 6:00 p.m. to 9:00 p.m. 
(3 hours) . The employees may sign up1 (agree to work) for no more 
than two shifts per day (that is, no more than 8 hours daily) 
without prior supervisor approval. 

According to your client's procedures, "[A]ny Caller whose 
pledge rates and conversation rates are less than the 'house 
average' are subject to being removed from the telephone calling 
bank due to their inadequate performance and sent home because of 
their poor performance. Any such Caller who is sent home for poor 
performance is paid for the actual time spent up until the moment 
that they are sent home." 

1 You state that "[W]hen the Callers 'sign up' to work a particular shift, 
they are merely expressing a preference to work during this time." The company 
then "schedules" employees based on a number of factors. 
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For purposes of this response, I am assuming that the "Caller" 
is not discharged but is simply sent home at the convenience of the 
employer because they do not meet the "house average" on that 
particular day. 

Section 5 of IWC Order 7-80 provides that there are three 
circumstances under which the reporting time pay provisions are not 
applicable: (1) Operations cannot commence or continue due to 
threats to employees or property; or when recommended by civil 
authorities; or (2) Public utilities fail to supply electricity, 
water, or gas, or there is a failure in the public utilities, or 
sewer system; or (3) The interruption of work is caused by an Act 
of God or other cause not within the employer's control. 

As you can see, the fact that the employee is not performing 
as the employer feels he or she should is not a valid exception 
from the payment of reporting time pay. 

Yours truly, 

H. THOMAS CADELL, JR. 
Chief Counsel 

c.c. Jose Millan, State Labor Commissioner 
Nance Steffen, Assistant Labor Commissioner 
Greg Rupp, Assistant Labor Commissioner 
Tom Grogan, Assistant Labor Commissioner 




