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Re: Rest Periods 

Dear Ms. Nielsen: 

This is in response to your letter of June 1, 1995, wherein 
you ask whether the analysis set forth in my letter of May 28th, is 
applicable to the section on Rest Periods in all of the Wage 
Orders. Please be advised that the analysis does cover all of the 
Wage Orders. 

As you know, the Labor Commissioner, Victoria Bradshaw, asked 
me to respond to your letter of May 9, 1995, regarding rest 
periods. In that letter, you stated that your firm represents a 
client who uses a time clock to record the employees' working 
times. Each employee clocks in at the start of the shift, clocks 
out at the start of the first rest period, clocks in at the end of 
the rest period, clocks out at the start of the meal period, clocks 
in at the end of the meal period, clocks out at the start of the 
second rest period, clocks in the at the end of that period and 
clocks out at the end of the shift. The work, you said, is covered 
under the Agriculture Order (Order 14) and, we assumed, the time 
clock must be in the field where the workers are employed. In our 
telephone conversation of May 31st and in your letter of June 1st, 
you correct this statement and explain that the workers are covered 
by wage order 8-80. However, this fact does not affect the analysis 
of the break time requirements of the Wage Orders. 

In your letter May 9th letter you stated that the workers are 
currently represented by a union and the union has taken the 
position that the 10-minute rest period should begin at the time 
the worker reaches the “break area." You stated that by your 
calculations, if the 10-minute rest period were to begin when the 
workers reached their rest areas, the non-work time would be 
extended to 12 to 15 minutes. In our telephone conversation you 
corrected that statement as well and said that you now estimate the 
time at one minute. 
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Your letter did not state what constitutes a “rest area" and 
we assumed that such an area would be adjacent to toilet facilities 
and drinking water would be accessible. Based on the original 
information submitted, we noted that the rest areas are obviously 
one to two and one-half minutes from the workers' work site. Thus, 
we concluded, if the rest period were strictly limited to the ten- 
minute period from the time the worker punches the time clock at 
his or her work site, in order to use the toilet facilities or find 
fresh water to drink, the worker must walk as much as five minutes 
of the ten-minute rest period. 

Our letter of May 28th noted that this agency had never been 
called upon to opine on such a policy in the past. We further 
noted that the use of time clocks is usually limited to office or 
factory situations where the area available for rest and use of 
facilities is not at a distance from the time clock. 

As our May 28th letter explains, the Labor Commissioner has an 
established policy which holds that time which is de minimis need 
not be counted toward the employer's obligation to pay and, 
likewise, de minimis time may not be considered for purposes of 
deduction from an employee's pay. (Cf. Labor Code § 2928) This 
policy, based on the case of Lindow v. United States, 738 F.2d 
1057, 1062 (9th Cir.1984) utilizes the following criteria to 
determine whether time spent is de minimis:(1) the practical 
administrative difficulty of recording the additional time;(2) the 
aggregate amount of compensable time; and (3) the regularity of the 
additional work." Lindow, supra at 1063. 

The de minimis rule was first announced for purposes of the 
Fair Labor Standards Act in the 1946 Supreme Court case of Anderson 
v. Mt. Clemens Pottery Co., 328 U.S. 680. There the Court held 
that "split-second absurdities are not justified by the actualities 
of working conditions or by the policy of the Act.” Id., at 692. 
The Labor Commissioner agrees with the High Court conclusion that 
“[W]hen the matter in issue concerns only a few seconds or minutes 
of work beyond the scheduled working hours, such trifles may be 
disregarded.” Id., at 692. However, the Mt. Clemens Pottery Court 
also concluded that “the precise scope of the application can be 
determined only after the trier of facts makes more definitive 
findings as to the amount of walking time in issue." Thus, it is 
clear, the issue is fact-driven and would require an investigation 
before a definitive opinion could be rendered. 

The requirement that every employee have a net 10-minute rest 
period every four hours or major fraction thereof is a state- 
mandated minimum labor standard1. Any deviation from this 

1 As a state mandated minimum standard the parties to a collective 
bargaining agreement may not deviate from that standard absent an exemption from 
the Labor Commissioner. See IWC Order 14-80, Section 17 (Exemptions). 
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requirement must be strictly construed. While requiring a worker to 
walk 30 seconds or so each way to toilet facilities or a suitable 
rest area during the break period would seem to be de minimis; a 
walk which took half of the 10-minute break period in order to use 
these facilities would certainly not be considered in the same 
light. The word “net" as used in the Orders is obviously meant to 
restrict the employer from practices which would limit the “rest" 
period and, at the same time, is designed to insure that the 
employee receives the rest which the Commission has deemed 
necessary. 

I hope this adequately addresses the concern you raised in 
your letter of June 1st. Thank you for your continued interest in 
California labor laws. 

Yours truly, 

H. THOMAS CADELL, JR. 
Chief Counsel 

c.c. Victoria Bradshaw 
All Assistant Labor Commissioners 
All Attorneys 
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