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Re: Calculation 0f Regular Rate Of Pay
In Cases Involving Piece Rate

Dear Mr. Stefanick:

This is in response to your letter of January 28, 1993,
regarding the calculation of the regular rate of pay and payment of
overtime compensation to an individual employed part of his time on
an hqurly basis and the remainder of the time on a piece rate
basis'.

If the employee were employed full time as a golf instructor
and all of his compensation were based upon the piece rate he is
paid, the correct method to calculate his regular rate would be to
divide the compensation received by all of the hours worked and pay
the worker half the regular hourly rate for all overtime hours. The
DLSE allows this method for payment of piece rate employees and
commissioned salespersons based on the fact that the extra hours
worked have allowed the employee to make additional compensation
over and above that which would be available to a salaried or
hourly employee through increased productivity. However, in the
type of situation you present, the worker is limited to an hourly
rate for a portion of the time he is scheduled to work and has no
opportunity during that time to increase his wage through increased
productivity.

While your letter refers to commissions paid to the worker, the State of
California does not recognize the payment program as a commission. A com-
mission, for purposes of the California law, is defined as the sum paid to
an individual involved primarily in the "sale" of goods or services where
the commission is based upon a percentage of the price for which the goods
or services are sold. Keyes Motors v. DLSE (1987) 197 Cal.App.3d 557, 242
Cal.Rptr. 873. In this case, the individual is engaged "primarily"” in the
teaching of golf, not in the sale of the service. Actually, the rate can
easily be determined to be nothing more than an hourly rate based upon 75%
of $50.00 or $37.50. Simply calling it a commission or a piece rate does
not make it so.

1993.02.22-1



Gerald J. Stefanick
February 22, 1993
Page 2

Thus, where the compensation package is mixed, the regular
rate of pay can only be determined by dividing the total amount
earned by the number of non-overtime hours worked. Therefore, in
the scenario you present, the worker is entitled to recover $750.00
for the piece rate and an additional $150.00 for the non-piece rate
time; a total of $900.00. This total compensation is then divided
by 40 hours to determine the regular rate of pay. ($22.50) The rate
of $22.50 times 1% is required to meet the overtime requirements
for the ten hours of overtime. The worker is entitled, under Cali-
fornia law, to recover $1237.50. (See Skyline Homes v. Department
of Industrial Relations (1985) 165 Cal.App.3d 239, 211 cCal.Rptr.
792; 166 Cal.App.3d 232(c) (hrg. den. 5/29/85))

If the DLSE enforcement were otherwise than outlined above, an
employer would be able to pay an employee two different rates of
pay without the need to calculate the regular rate based on the
weighted average by simply calling the one rate a piece rate.

This enforcement policy is consistent? with the federal gov-
ernment's approach to the question of inclusion of commissions or
piece rates in the regular rate of pay (29 C.F.R. §778.117) . Except
of course, under a specific section of the Fair Labor Standards Act
(29 U.S.C. 207(i)) the employee would be exempt in this case. How-
ever, as stated above, the term commission is not applicable in
California to other than salespersons primarily engaged in the sale
of the goods or services.

I hope this adequately addresses the issue you raised in your
letter of January 28th. If you have any further guestions please
contact the District Office of the Division of Labor Standards
Enforcement with jurisidiction over the working relationship in
question.

Yours truly,

e/ wzw.

H. THOMAS CADELL, JR
Chief Counsel

c.c. Victoria Bradshaw, State Labor Commissioner

The DLSE attempts to interpret the requirements for determining the "regu-
lar rate of pay" so that it is consistent with the method adopted by the
U.S. Department of Labor. This is not always possible, however, due to
differences in the law.
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