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Dear Ms. Henry: 

The Labor Commissioner has asked me to respond to your 
letter of June 8th requesting an opinion regarding the following 
issues: 

1. Assuming that (a) the affected employees are repre- 
sented by a labor organization but no current collec­
tive bargaining agreement is in effect, and (b) that 
the employees may elect to have spouse and dependent 
health coverage, but the employer has conditioned 
such converage upon employee contributions, and (c) 
that the employee elects such spouse and/or depen­
dent coverage, then may the employer lawfully re­
quire, as a condition to the employee's selection of 
spouse/dependent coverage, that the employee contri­
bution be made through the execution of a payroll 
authorization form providing for a deduction from 
their wages? 

2. If an employer requires that employees contribute 
towards the cost of health care coverage for spouses 
and dependents, and an employee elects such coverage 
under such conditions, do the employee contributions 
constitute.an-unlawful rebate under the cited Labor
Code provisions and the facts described below? 

3. Whether the answer to (1) and (2) above would be the 
same for employees who voluntarily elect an optional 
health plan which requires contributions for "em- 
ployee only" coverage as well as higher contribu­ 
tions towards "employee plus one" and "family cover­
age", and such contributions are again to be made 
through payroll deduction? 

 

OISE 90S-



Karen H. Henry 
June 13, 1988 
Page 2 

I have had the opportunity to read the material you sub­
mitted in support of your position and the additional material I 
asked you to submit which includes, I understand, all of the 
pleadings filed by SEIU in both the Superior Court (case number 
892456) and the Federal District Court (case number C 88 2014 
WWS). I have contacted Mr. Paul Supton and he explained to me 
that he disputed the facts which I read to him from your letter. 
I advised Mr. Supton that the opinion to be rendered by this 
office would be based entirely on the facts you submitted 
inasmuch as you had requested that the opinion be expedited and 
we believe that factual determinations are best left in the 
capable hands of the Federal Court judge. 

The Division of Labor Standards Enforcement hesitates 
to become involved in matters which are currently in litigation 
in a state superior court or Federal District Court. It is not 
our intention in responding to your inquiry to judge the facts 
of the situation you describe; but merely accept the facts you 
set out as accurate. In addition, the Division makes no represen­
tation regarding federal law. 

Based upon the above understanding, I will attempt to 
explain the position of the DLSE in regard to the provisions of 
Labor Code §§ 219, 221, 222, and 224 given the fact situation 
you describe. 

The provisions of Labor Code §224 were interpreted by 
the California Attorney General in 1944 wherein the Attorney 
General stated: 

"Deductions permitted by law and which may be 
voluntarily requested in writing by the em­
ployee are insurance premiums, hospital or 
medical dues, and other items which are for 
the benefit of the employee, not the employ­
er." (3 Ops.Atty.Gen. 178) 

The key word in the above description is "voluntarily". So long 
as the employee has voluntarily agreed, in writing, to the 
deduction, there is no violation of the provisions of Labor Code 
§224 if the item is for the benefit of the employee and not the 
employer. 

In view of the fact that, according to the scenario you 
describe, there is no collective bargaining agreement in exis­
tence at this time, Labor Code §222 would not apply. The provi­
sions of Labor Code §221 must, according to the California 
courts, "be read with its companion statutes, and section 224 of 
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the Labor Code provides in pertinent part that '[T]he provisions 
of Sections 221, 222 and 223 shall in no way make it unlawful 
for an employer to withhold or divert any portion of an em­
ployee's wages...when a deduction is expressly authorized in 
writing by the employee..." to cover, among other things, insur­
ance premiums. (Prudential Insurance Co. v. Fromberg (1966) 240 
Cal.App.2d 185 at 192) 

According to the facts you have presented, there is no 
CBA and the employer has agreed to pay for the insurance cover­
age of the individual employee. In the event the employee re­
quests the additional coverage of the spouse or other family 
members, the employer requires the employee to pay for such 
coverage and further requires that the employee execute a pay­
roll deduction authorization allowing the employer to deduct the 
additional premium cost. It appears that your clients will not 
permit payment of the additional premium by direct payment, but 
require payroll deduction authorization as a condition of enroll­
ing the family members.

In my opinion, Labor Code §224 is not violated as a - 
result of the employer requiring, as a condition of fulfilling 
the employee's request that his or her spouse or children be 
added to the insurance coverage, that the payment be made 
through payroll deductions. The employee is not coerced in any 
way under those circumstances since he or she may simply elect 
not to opt for the extended coverage and not sign the authoriza­
tion. Again, in my opinion, under these specific circumstances, 
the authorization would be "voluntary". 

I hope this adequately addresses the questions you 
raise in your letter of June 8, 1988, to the Labor Commissioner. 

Yours truly. 

H. THOMAS CADELL, JR. 
Chief Counsel 

c.c. Lloyd W. Aubry, Jr. 
Paul D. Supton, Esq. 
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