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Re: Computation of Overtime
Dear Mr. Kenney: .

This is in reply to your letter of April 12, 1988, o
wherein you solicit an interpretation of the provisions of 29
C.F.R. §779.410 et seqg. in light of I.W.C. Orders Nos. 4-80 and
7-80.

I sent a letter on April 15, 1988, advising you that
this interpretation would take some time in view of the heavy
"influx of requests for information prompted by the upcoming
change in the minimum wage. Frankly, I also needed time.to study
your letter and its implications. With the help of staff I be-
lieve I have grasped the crux of your letter.

As you know, in situations where California laws are.
patterned on federal statutes, California courts may look to
federal case law interpreting those statutes for persuasive
guidance. (Alcala v. Western Ag Ent. (1986) 182 Cal.App.3d 546
at 550) However, I know of no authority which would allow the
Division to look to Federal Regulations interpreting federal
statutes for. persuasive guidance. But despite this fact, The
Division may look to Federal Regulations for rationale where the
statute upon which the regulation is grounded is essentially the
same as the state provision. Such is not the case here.

The provisions of 29 C.F.R. §779.410 et seq. which you
quote provide the regulations concerning the implementation of
the overtime exemption for certain commissioned employees .under.
29 U.S.C. §207(i). However, it is my understanding of your
letter of April 12th that you are not intending to use the
"disjunctive” employment agreement to quallfy a sales employee
for the overtime exemption.

The provisions of 29 C.F.R. §779.421 do allow the use
of a "basic rate" for computing overtime under certain condi-
tions where "commissioned employees" (which, incidentally has a
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much broader meaning under federal law) do not meet the exemp-
tion requirements of section 7(i) of the Act. The regulations
concerning the computation of the "basic rate" are found at 29
C.F.R. §548.1 et seq. A thorough reading of those provisions

will reveal that the regulations do not actually rely upon the
"disjunctive" employment agreement approach you describe in your
letter but rely, instead on a complex scheme which is designed
to assure that the "regular rate" is somewhat akin to a "prevail-
ing rate"” in the area. DLSE policy provides no such mechanism. -

In addition, of course, the DLSE policy in this regard
has historically required that all of the wages received by the
employee be included in the computation of the regular rate of
pay. To allow,.as your letter indicates, for the employer to
unilaterally set a "regular rate" upon which the overtime com-
pensation is to be based would.defeat the rationale underlying
the imposition of "premium pay” as a penalty (See Skyline Homed’
v. DLSE (1985) 165 Cal.App.3d 239 at 249).

I hope this adequately addresses the concerns you have
raised. Please excuse the delay in responding to your letter
but, as I pointed out in my letter of April 15th, the heavy
influx of requests for interpretations have slowed the process.
Thank you for your patience.

Yours truly,

) e 1))

H. THOMAS CADELL, JR.
Chief Counsel ’
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