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Be; Personal Attendant Under Order 15 (00222) 

Dear Mr, Collins; 

I have been asked to respond to year letter addressed to Al  
Weaver, Senior Deputy Labor Commissioner, concerning the above-  
referenced subject. 

Specifically, you ask whether an individual who cares for a  
person with advanced, age and physical disabilities (i,e,, opens  
pill bottles and places pills on table for person to .take, drives  
person to doctor appointments, cooks for person) qualifies as a  
personal attendant as defined in IWC Order 15, Section 2 (J) ? 

Section l(B)1 of Order 15 provides: 

"Except as provided in Sections 1, 2, 4, 10, and 15, the  
provisions of this order shall not apply to personal  
attendants. The provisions of this order shall not apply to  
any person under the age of 18 who is employed as a baby  
sitter for a minor child of the employer in the employer's  
home."

Section 2(J) of Order 15 defines a personal attendant: 

"'Personal attendant' includes baby sitters and means any  
person employed by a private householder or by any third party  
employer recognized in the health care industry to work in a  
private household, to supervise, feed, or dress a child or  
person who by reason of advanced age, physical disability, or  
mental deficiency needs supervision. The status of 'personal  
attendant' shall apply when no significant amount of work  
other than the foregoing is required." 

1Note that your letter incorrectly states the language in the Order. 



Thus, for purposes of Order 15, covering household occu-  
pations, personal attendants (except minors babysitting another  
minor} must be paid minimum wages, but need not be paid premium  
overtime pay.

The DLSE has historically taken the position that "practical  
nurses are explicitly covered by Order 15 and may not be exempted  
as personal attendants even though many of their duties are the  
same. Any worker who regularly gives medication or takes  
temperatures or pulse or respiratory rate, regardless of the amount  
of time such duties take, falls within some classification of  
nurse, licensed or unlicensed. ” (Interpretive Bulletin 88-1) I make  
this observation only because your description of the work  
performed by the workers you are describing could be construed to  
include administering medications.

DLSE has opined that more is required to establish that the  
employee is engaged in nursing than that the employee hands a pill  
or other medication to the employer (Opinion Letter 1994.02.03).  
However, we have also pointed out that frequency of the-giving of  
medication would defeat the personal attendant exemption. The DLSE  
position is set out more fully in O.L. 1994.02.15.

"Initially, it must be pointed out that applicability of the  
ELSA and the regulations adopted by the Secretary of Labor  
pursuant to the Act, differ substantially from the coverage of  
the California IWC Orders. For instance, nurses are  
specifically covered under the IWC Orders while they are  
considered exempt under the provisions of 29 C.F.R. 
541.302(e)(1) if they are licensed. Additionally, as was  
pointed out in [O.L. 1992.09.14] the IWC Orders do not provide  
any exemption categories of ’’domestic workers” as does the  
ELSA. The exemption contained in the IWC Order is only  
applicable to ’’personal attendants” as defined

 

2. This  
definition does not comport with the definition of  
’’companionship services” contained at 29 C.F.R. §552.6. The  
federal definition assumes that ’’meal preparation, bed making,  
washing of clothes, and other similar services " are an  
inherent part of the duties of the "companion”. Those same  
regulations also allow the ”companion” to perform "general  
household work: Provided, however, That such work is  
incidental, i.e., does not exceed 20 percent of the total 
weekly hours worked.” 

2Ihe federal definition excludes "baby sitter” from its definition of  
"companionship services" while the state includes baby sitter within the  
definition of "personal attendant" 



"The IWC Orders specifically provide that the exemption covers  
those who ’supervise, feed, or dress' the individual. The  
Orders then provide that the exemption shall apply 'when no  
significant amount of work other than the foregoing is  
required-' Thus, making beds, meal preparation, washing  
clothes and other similar services are not included in the  
work expected of the 'personal attendant'. However, this is  
not to say that such work may not be performed at all. But, if  
a significant amount3 of the work the individual is  
performing is other than supervision,feeding or dressing the  
child or adult, there is no exemption for any of the work. 

"The exemption, as with all exemptions from this remedial  
legislation, is narrowly construed. Additionally, as with all  
exemptions, the inquiry is fact-intensive. Thus, this  
Division will not attempt to give an opinion as to whether or  
not the workers employed by your client are exempt based upon  
a description of the work." 

Your second question is: "Assuming an individual qualifies as  
a personal attendant and also., lives on the premises of the  
physically disabled elderly person, is the personal attendant  
subject to the work day limitations of Section 3(A) above?" 

Assuming the employee is found to be a personal attendant  
under Order 15, Section 1(B) of the Order limits the applicability  
of the order to Sections 1, 2, 4, 10 and 15; thus, none of the  
provisions found in Section 3 would apply. 

Yours truly,

H. THOMAS CADELL,.. JR. 

Attorney for the Labor Commissioner 

c-c- Arthur Lujan, State Labor Commissioner  
Tom Grogan, Chief Deputy Labor Commissioner  
Anne Stevason, Acting Chief Counsel  
Assistant Labor Commissioners 
Regional Managers 
Al Weaver, Sr. Deputy, Fresno 

3The DLSE has adopted the amount of 20 (the same amount used in the  
Federal Regulations regarding companionship services)) in determining what is 
"significant". 




