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Richard D. Prochazka
Richard D. Prochazka " Associates
PO JBoz 3n'566
Sa1m !Diego, CA 92163-1'566

Re: :Meal Perioo and Rest perio¢l ~irelllllel1lts for JRea¢ly-Klx
. Drivers WorJdng Under the 'l'eJrnlJ,S of a Collective
Bargaining Agr_t

TIl:ds in response to your letter of JlIfovemJber 22, 2!lIHlI to
State Labor C<OIilImIlissio1mer Art Lnja1m, in Which you il!l.qll.l.ired about
the applicability of :mmealperiod and rest perioo requirellJJe[llts
that arise 1lllilier the Labor Code or the· appropriate :ll:OOustrial
Welfare c<OIilImIlissioo (":mrc" I order to ready-mix drivers who deliver
product frOlOOl the cenent; pla1mt to the purcJ:iaser's jolbsite. Please
accept my apology for the delay in providing a response.

You state that these drivers are eJ!IJP'loyed lOy the lOusi1messes
that JIlIlaIIJl1l1facture too rea<dy-mix, and that tOOy are covered ]by a
collective lbargah'ing agr_t wb;ich is silEmt as to lOreaks, but;
which p:ll;ovides for an nninterrupted 30 mnute WliPaid lnnch ..
perioo, to co_ence neax the mddle of the worker's shift, during
ww.ch time the eJ!IJP'loyee is relieved from duty. However, the
collective bargaining agr_t elIPressly provides that these
eJ!IJP'loyees may waive the unpaid meal perioo lOy filing a written
waiver with the eJ!IJP'loyer, and that this provision has been
applied to allow a driver to waive the lnnch period in order to
cOilDllplete an eight hour work shift after only eight h01lllrs. These
drivers are peJrnlitted to eat While driving, or m,ile waiting to
load or nnload.

Finally you note that the industry .tradition is that lOreaks
are takEm "on the fly," either while the driver is waiting on
line to load at the batch pla1mt, or perhaps lOy quickly stopping
to get a cup of coffee Em route to the purchaser, ·or while
waiting on li1me to unf.oad prooll.l.Ct at the purcJ:iaser's jolbsite.
You state that such lOreaks ofteJ:ll do not; exceed five lIiI!inutes
duration, but, that a driver may take several such breaks durillllg iii
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Ready-mix drivers engaged in the delivery of cement, fr= a
c_nt plant to a constnuction job-site, if employed :by the
business that liIIlallufactures the cement, are covered by IWC Order
1-2001. 'JI'his wage order governs wages, hours and working
conditions of all employees employed :by employers in the
"manufacturing industry," <Which is defined to include "any
business • • . operated for the p1l1rP0se of • . . preparing,
producing, [or] IIMlIdng ... goods, articles, or cOlmmodities."
(rMC Order 1-2001, sUbd. 2(H).)

'JI'he first issue that we address is wether the existence of
a collective bargaining <lgreelililent covering these drivers exempts
thelilll from the wage order's _1 period requirelililents. Initially,
we note that meal period requirements are also founded upon
statute. (See Labor Code S'512, enacted as part of AB 60.) But AB
60 contains an opt-out provision for workers covered ]by certain
collective bargaining agre~ts, so that section 512 would not
apply to any employee covered :by a CIBA, if the CBA -provides
premium wage rates for all overtime hours worked and a regular
hourly rate of pay for those employees. of not less than 30
percent more than the state minitllum wage. (Labor C?de §514.)
But the IWC retained the.. authority to maintain or establish
higher standards than those set by statute, and as such, the IWC
could (and did) decide to maintain certain pre-existing
requirelilllents, and adopt certain new requirelililents governing meal
periods that, in m()st wage orders, apply to all woz::kers whether
or not theY are covered by CBAs1

• (See Labor Code U1173, 1198.1
'JI'hus, the meal period requirel!lents set forth in IWe Order 1-2001
would apply to the ready-mix drivers in question.

'JI'hese _1 period requirel!lElllts are found at sUbdivision 11·
of Order 1-2001,· and provide, in relevant part, as follows:

(A) No employer shall employ any person for a work period of more
than five (5) ho1\lXs without a meal period of not less than thirty
(30) minutes, except that wen a work period of not moxe than six
(6) hours will commplete the day's work the _1 period lIMy be
waived by mutual consent of the employer and employee.

(B) 1m employer lIMy not employ an employee for a work period of
more than ten (10) hours per day without providing the employee
with a second _1 period of not less than thirty (30) minutes,
except that if the total hours worked is no more than twelve (121
hours, the second meal period may be waived ]by lIIJIlutual consent of
the employer and the employee only if the first lIIJIleal period was

• me order 16-2i1lilll, govem.itJ>g on-silt:e "",,",It:JrlUlclt:ion, drilLlLmg, lIiJI:ilniJIlg <md
lLegging cccupalt:io_, conit:a:lL_ a cM o1't-oot OIhicibl exeJiI\l,>ts ..orkers covered ibJf iii

CM tiblalt: _It:s it:he spacificatio,,", described alt: n:..aJbor code 55lL4 fro.." _sit: of it:he
wage order's prcrisi~ regarding meal periods. II!IIc cither wage order ccnts:Jins any
scrlt: of CM cpt-oult: frGlm meal periCli requir_lt:s.
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(C~ lli].1e!llS the eliJiPloyee is relieved of all dU1ty dUlring a tb.irt.y
ptG~ lIIIJ.inU1te Deal period, tt.be Deal period shaH be cOWlidered an
"on ooty'" Deal period and count.ed as ti:mme worked. AlIJl "on dU1ty"
Deal period shall be permitted only wh.en the nat=e of tt.be work
prevellJlts an eliJiPloyee from being relieved of aH duty and when by
writtellJl <lgreemeJlt betw_ the parties an =-the-job paid Deal
period is agreed to. The written agreemeJlt shall state that the
eliJiP10yee may, ilIJl writing, revoke the agr_lIDt at. any t.ime.

(D~ If an eliJiPloyer fails t.oprovide an ennnployee a Deal period in
accordaiuce with t.he applicable provisions of t.b.is Order, the
ennnployer shall pay the eJlllJp10yee one (1) 00= of pay att.he
eliJiPloyee' s r~lar rate of cOllliPensat.ion for each work day that
the meal period is not provided.

'lCbus:, as a general zu'l.e , an el!IIP1oyee workill1lg'an eight. bour'
'day is entitled to an off-duty meal period, wb.lch need not be
paid, provided the meal period is not less than 31ll mnU1tes, and
the eJlllJp10yee is relieved of all dU1ty d=ing that period, perfOll::1III1IlS
no work d=ilIJlg that period, and is free to leave the worksite
d=iII1lg that period. (See Bono Enterprises v, Labor COJlllJlissioner
01.995) 32 Cal-App.4th %8, Norillion v. Royal Packing Co. (2[lCW)
22 Cal-4th 575, 582.)' If the meal period is less than 31ll
mnutes, or if theeliJiP10yee is not relieved of all dU1ty d=ing,
the Deal period, or if the anployee works d=ing the .meal period,
or if the el!IIPloyee is restricted to the worksite d=ilIJlg the meaL
period, it is treated as an "on-duty meal period, H and it is
f1ll1ly cOJlllJpeWlable as "oo=s worked".

There are two ldnds of on-dU1ty meal periods = those that are
permissible under; the me orders, and ltOOse that are not. III1L
order to have a permissible on-duty.meal period: 1) the nature of
the work .must pzevent. the allPloyee fro.m being relieved of all
dlllty, and 2) the ennnployee and eliIIployer elIJlter into a written
agreement aU1toorizing, the on-duty meal period, and 3) this
writtellJl agreement expressly states that the allPloyee can revoke
the agreement in writing at any time. AlIJl on-duty Deal period is
:II1LOt perlritted if any of these factors are not presellJlt. 1ln.d if
the ennnployee is working an on-duty meal period that is,not
perlritted 1llII1Lder the IWC order, or if the eliIIployee is not getting
any meal period at. all, then the eliIIployee is entitled to one hour
of ,pay at the ennnployeie's r~lar rate of pay, as a penalty for
the eliIIployer's failUlre to provide a lawfllll Deal period, for each
day that the required meal period is not provided.

A:II1L ennnployee's written. waiver of the off-dlllty meal period, by
itself, is not ImfficiellJlt to create a lawf1ll1 on-duzy meal period.,
Yo=letter does not indicate that it is the natlllre of the work

"that prevellJlts the eJllIJployee from being relieved of all dlllty.
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,Rat:ber, it appears that to a large· degree, the waiver is used to
allow t:be employees to end their workday a half 00= early by
skipping t:be Wllpaid, off-duty meal. '1hat being t:be case, t:be
fail=e to provide an off-duty meal period constitutes a
violation of the order's meal period provisions, t:bereby
entitling t:bese drivers to payment of one additional MID: at
their regular rate of pay for each day in wililich they were
deprived of t1Jle required off-duty meal period2 ,

:Rest period requirements are found at sUbdivisiollJl 12 of
Order 1-2001. Initially, we note that a rest period is
considered cOlilJl?ensalble work time, and an employee IIIJiI1st be paid at
bis or :ber regular rate for any required rest period. Order 1­
2001, sUbdivisiollJl 12 provides:

A) lPNery employer -shall authorize and permit all employees to
take rest periods, which insofar as practicalble shall be in t:be
middle of each work period. 'lb.e authorized rest period time shall
be based on t1Jle total hours worked daily at t1Jle rate of ten UO)
minutes net rest time per four (4) hours or major fraction
thereof. However, a rest period need not be autoorized for
emploiees whose total daily work time is less than three and one­
half (3 'h) hours. Authorized rest period time shall be count6d as
hours .. worked for wililich t:bere shall be no deduction frOlllll wages.

(B) If an employer fails to provide an employee a rest period in
accordance with t1Jle applicalble provisions of tbis Order, t1l:ile
employer shall pay the employee one (1) hour of pay at t:be
employee's regular rate of compensation for each work day that

.. t1l:ile rest period is not provided.

'l:be rest period requirement in Order 1-2001 COllJltains no
collective bargaining agreement opt-out. '1:be phrase "ten minutes
net rest time" bas been previously interpreted to require t1l:ilat as
to each required rest period, j:he employee III11lJl1St be free from work
for ten JIJIlmu1l:es, not including any additional time needed to walk
to a place of rest. Also, the Labor COl1I1Ilillissioner has followed a
long-standing enforcement policy, based on a review of DlIC' s
intent as set out illJl transcripts leading up to t:be adoption of
the 1980 wage orders (wililich contained t:be requirenillleJll.t for rest
breaks of "ten minutes net rest time")', that JIJIlultiple

• of contt"se, to tbe extent that a Deal break ~t be pr_i<il>adl &>rfu:ug a
worMay IbecalWle "Ithe naltWre of tbe work prev_1ts tbe EllllI'loyee fr_ !befu:ug reHewed
of aU dn1ty, M and Ithe EllllI'l<>yee bas prew:U.ow.ly signed a volWllIta1l:y a,,1I:JM>r:iizalti_
for an _-dn1ty neal psrioo tbet C<>lIl\POrits mth tbe reqIDlir_lts of !the Jl\lIlC <:lJCder,
the EllllI'l<>yer is _It l:i.aJble for tbe penalty pay. :nJ:Il silt1i».aticns IW1iiere tbe pr<Oithct
_uld !be ~eii or desltroyed if !the EllllI'l<>yee it:fll]<es an off-dnaty meal psrioo, It!be
existence of a vol_1ta1l:y _iltten a"ith<:lJCizaltioJl]. wwld !therefore ]l'e!t1llJit an _-d1i».1tY
meal perioo. For e><JUiPle, It!be naltllllCe of the _rk wwld proJbeJbly prew_1t an off­
ooltY _1 parioo &>ring a ,,_It POllllC, if tbe lIerwi"es of itJbe driver are~
&>ring It!be pow:.
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"increlllJenil::al rest periods'" will not be peJrllJdtted in lieu of a
full ten-Jmlinute rest period. (see attacli:Jled opinion letter by
fOr.lDler lL>aJbor CoJllllllllllissioner Lloyd W. AWry, Jr., dated January :3,
1986. ) Con.sequently, the practice you descrJibe of liIIlIUlltiple
lbreaks in wich no one break equals ten minutes would not: lIlneet
the requirelllJents of the IWC order. Unless the anIIP10yees were
"authorized and peJrllJdttedM to take the full "ten minutes net'"
required lbreak(s) , these emlPloyees would be entitled to one hour
pay at the regular rate as a penalty for each day a required rest
period is not provided.

'l"here is, to be sure, a significant difference between
required lIlneal and rest periods. An emlPloyer is liable for the
lIlneal period penalty not only; if the emlPloyer prohibits the
emlPloyee froll!. taking the' required lll.eal lbreak, but also, if the
emlPloyee (though authorized and pe:mlitted to take a lIlneal break)
works, with the employer's sufferance or perJmlission, dUring the
period t.hat the emmployee had been authorized to ltaJJre his or her
_1 period. An employer is deE!lll.ed to have suffered or permtlted
Ithe employee Ito work if the employer (or the elJlJllPloyeJJ::"'s agent,
including1MlrlageJJ::"s and supervisors) knew, or reasonably should
have kn~, that the emmployee was working in.stead of taking the
required ll!.eal break. And an employer should always have that
knowledge, in view of the employer's record keeping obligations
under sUbdivision 7 of the wage-order. -

In contrast, as long as an employer authorizes and pennits
his employees to take their required rest periods (and clearly
cOJlll1lllllllIDicates this authorization and perJmlission), the elJlJllPloyer
will not be liable for the rest period penalty if the emlPloyees
faU, to take the full amount; of authorized tililne for their rest
lbreaks, provided that the employees did not forego the full rest
period as a result of employer coercion or encouragelllJent. An
emlPloyer is not required to monitor emlPloyees to ensure they take
the full rest period, and s1lllbdivision 7 of the wage order
expressly states that rest periods need' not be recorded.

'l"hank you for your interest in California wage and hour law.
Feel free to contact us with any further CJl)l1estions.

Miles JB:. Locker
Chief C01\i1rlSei

cc- Art Lujan
'1"= Grogan
Roger Miller
Greg Rupp
Hance Steffen
Doug McConkie, me

./'JlJLl IDLSE Attorneys
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.9, __ ..
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'lL'.i:J.ank you for your letter of Pecember 22, 1985, outliDing
the differences of opinion between yourself and our staff
concerning- Industrial Welfare COmmission Order 8-80, Section 12,
Rest periods.

1: have exam' ned the records of ~ Industrial Welfare
commission and found that the language in section 12, "at the
rate of ten (10) minutes net rest time per four «4·) hours" was
developed after discussion of a proposal to extend the ten minute
rest period to fifteen or twenty minutes. The point of the
proposal was to insure .. that the employee w0uJ4 be free from work

..for ten minutes and the res't period wou14 not include any time to
walk or othendse travel to a Plape' of ~est. Rather than adept
such a provision, the commission oP.ted for the term "net" to
cover all the different situations involVed wi;)ere rest periods
are concerned.

As you mentioned in your letter, the commi155ion also
reviewed a proposal to permit incremental rest periods to be used
in lieu of a full ten minute period.' However, the. CQmmisGion
took the opposite position by finding that there shoulc1' be a full
ten minUte rest period, particularly where e1IIlP1oJment is around
noisy machinery, noxious fumes or other intrusions on the
~ience, and that "net" referred to no trave1eime.

7herefore, it is my opinion that emPloyees engaged in the '
cotton gin industry are entitled to a full' ten minute rest period
as provided in !We Order 8-80, Section 12.

I hope this answers your questions; if not, please let'me
know.

Very 'trU1y yours,

.~ two
Lloyd W. Aubry, Jr.
State Labor commissioner

LWA:ba


